0
1
σχόλια
522
λέξεις
CULTURE
Η ΕΛΣ συνεχίζει τις εκδηλώσεις για το Έτος Κάλλας με μια σπάνια έκθεση (με ελεύθερη είσοδο)
 
DOCTV.GR
21 Νοεμβρίου 2023
Για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την έκθεση Unboxing Callas. Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της ΕΛΣ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον 2ο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και στο Φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η συλλογή του Δημήτρη Πυρομάλλη –την οποία πρόσφατα δώρισε στο αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής– περιλαμβάνει περίπου 4.000 δίσκους βινυλίου, 6.000 CD, εκατοντάδες βιβλία, περιοδικές εκδόσεις, χιλιάδες φωτογραφίες, αυτόγραφα, ιδιόγραφα, γραμματόσημα με τη μορφή της Κάλλας από διάφορες χώρες, μετάλλια αφιερωμένα στην ίδια, αλλά και προσωπικά της είδη.

Ο Πυρομάλλης σε ηλικία τεσσάρων ετών συνάντησε τυχαία τη Μαρία Κάλλας στο νησί της Ζακύνθου, γεγονός που τον επηρέασε σε τέτοιο βαθμό που από την ηλικία των είκοσι ετών αφιέρωσε τη ζωή του στη συλλογή για την τέχνη της Μαρίας Κάλλας.

Αντλώντας έμπνευση από το unboxing, όπως αυτό έγινε δημοφιλές μέσα από ψηφιακές κοινότητες, η έκθεση προτείνει έναν εικαστικό και διεπιστημονικό τρόπο προσέγγισης, εξερεύνησης και ανάγνωσης του αρχείου και της σπουδαιότερης λυρικής τραγουδίστριας όλων των εποχών.

Η έκθεση διατηρεί την αίσθηση ενός ανοιχτού αρχείου στο οποίο η επιμελητική ομάδα προσκαλεί εικαστικούς, συντηρητές, αρχειονόμους και ερευνητές να δουλέψουν και να ανοίξουν κουτιά του αρχείου, προκειμένου να ανακαλύψουν ιστορίες, μνήμες, αντικείμενα, την ίδια τη διάσημη καλλιτέχνιδα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους ακόμα εμπνέει στο σύγχρονο πεδίο έρευνας, μελέτης και δημιουργίας.

Η δημιουργία ενός ανοιχτού αρχείου έγκειται ακριβώς στη δυνατότητα πρόσβασης που έχει το κοινό στα τεκμήρια, στις προσεγγίσεις αλλά και στις αφηγήσεις. Συγκεκριμένα η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο πρακτικές αρχειοθέτησης, συντήρησης και τεκμηρίωσης που έχουν αποτελέσει σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού και της οργάνωσης του Unboxing Callas

Στον 2ο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος θα εκτεθεί το σύνολο της συλλογής του Δημήτρη Πυρομάλλη –δισκογραφία, βιβλιογραφία, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν ντοκουμέντα από το Ιστορικό Αρχείο της ΕΛΣ, στο οποίο πλέον ανήκει και φωτογραφικό υλικό

Πλάι στο αρχειακό υλικό, θα παρουσιαστούν πρωτότυπα εικαστικά έργα, εμπνευσμένα από τη συλλογή του Δημήτρη Πυρομάλλη, των σύγχρονων καλλιτέχνιδων και καλλιτεχνών Μαρίας Βαρελά, Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Πέτρου Ευσταθιάδη, Ελευθερίας Κοτζάκη, Χρυσάνθης Κουμιανάκη, Αγγελικής Μπόζου, Λυκούργου Πορφύρη, Πάνου Προφήτη και Μάριου Σταμάτη, ο οποίοι κλήθηκαν να εξερευνήσουν, να προσαρμόσουν και να επαναπροσδιορίσουν το αρχειακό υλικό, σε μια προσπάθεια να προσφέρουν μια πιο ελεύθερη και υποκειμενική μορφή γνώσης. Στις 26 Νοεμβρίου, πρώτη μέρα της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 περφόρμανς από την εικαστικό Αγγελική Μπόζου.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Προγράμματος Έτους Κάλλας υπογράφει ο Γιώργος Κουμεντάκης και την επιμέλεια Unboxing Callas ο Βασίλης Ζηδιανάκης ATOPOS cvc. Η έκθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ATOPOS cvc και το πρόγραμμα Atopos Unbound, καθώς και με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Unboxing Callas: 26 Νοεμβρίου 2023 – 10 Ιανουαρίου 2024, 2ος όροφος ΕΒΕ και Φουαγέ ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ, Η έκθεση θα ανοίξει την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 στις 17.00. Από τις 27/11/2023 έως τις 10/1/2024 θα λειτουργεί καθημερινά 10.00-21.00. Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση

 
Διαβάστε επίσης:
Δείτε την διεθνή συναυλία Waiting for the Barbarians
I'm Positive 2023: Χωρίς ντροπή, χωρίς στίγμα, μόνο αγάπη
«Οι απαρχές της Γλυπτικής» και η αυγή των ανθρώπων
εμφάνιση σχολίων