0
1
σχόλια
269
λέξεις
ΖΗΝ
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ | UNSPLASH
17 Ιανουαρίου 2024
Νέα μελέτη. που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet βρήκε ότι τα άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης (HDL) είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 15.402 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, τα οποία ήταν αρχικά υγιή και δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια. Τα επίπεδα HDL των συμμετεχόντων ήταν υπό παρακολούθηση για έως και 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 1.573 άτομα ανέπτυξαν άνοια.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα HDL (>80 mg/dL) είχαν 27% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια από τα άτομα με φυσιολογικά επίπεδα HDL (40-59 mg/dL). Η συσχέτιση αυτή ήταν ισχυρότερη στα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τον μηχανισμό που συνδέει τα υψηλά επίπεδα HDL με τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η καλή χοληστερίνη μπορεί να εμποδίσει την απομάκρυνση της κακής χοληστερίνης (LDL) από τον εγκέφαλο. Η συσσώρευση LDL στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στα νευρικά κύτταρα και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή είναι μόνο η πρώτη που συνδέει τα υψηλά επίπεδα HDL με τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η σύνδεση και για να κατανοηθεί καλύτερα ο μηχανισμός δράσης της καλής χοληστερίνης στην ανάπτυξη της άνοιας.

Συμπερασματικά, η μελέτη αυτή δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα HDL μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την άνοια. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η σύνδεση και για να κατανοηθεί καλύτερα ο μηχανισμός δράσης της καλής χοληστερίνης στην ανάπτυξη της άνοιας.


Διαβάστε επίσης:
Τι σημαίνει Νυκταλγία;

Πόσο «ηθικός» είναι ο εγκέφαλός μας;
Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη
 
εμφάνιση σχολίων