0
1
σχόλια
498
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι λάτρευε τις γάτες
 
DOCTV.GR
15 Νοεμβρίου 2023
«Να ένα ωραίο γατί. Η γλώσσα του κρέμεται απέξω, είναι αλλήθωρο. Η ουρά του είναι κομμένη. Είναι ωραίος, έχει λογική. Τον πήγαμε στον κτηνίατρο για ακτινογραφίες- τον χτύπησε αυτοκίνητο. Ο γιατρός, λέει, “Αυτόν τον γάτο τον έχουν πατήσει δυο φορές, τον έχουν πυροβολήσει, του έχουν κόψει την ουρά”. Είπα, “Αυτός ο γάτος είμαι εγώ”. Ήρθε στην πόρτα πεινασμένος του θανατά. Ήξερε ακριβώς πού να έρθει. Είμαστε και οι δυο αλήτες του δρόμου».

«Έχεις γάτα; Ή γάτες; Ξέρουν να κοιμούνται, μωρό μου. Μπορούν να κοιμούνται 20 ώρες τη μέρα και δείχνουν ωραίες. Ξέρουν ότι δεν έχουν λόγο να αναστατώνονται. Το επόμενο γεύμα. Και κάτι μικρό να σκοτώνουν στη χάση και στη φέξη. Όταν με διαλύσουν οι δυνάμεις, απλά κοιτάζω μία ή περισσότερες από τις γάτες μου. Έχω 9. Απλά κοιτάζω κάποια να κοιμάται ή να μισοκοιμάται κι ηρεμώ».

«Η γάτα; Αυτή η γάτα αράζει στη σιδερένια σκάλα κινδύνου κι είναι κίτρινη σαν τον ήλιο και δεν έχει δει ποτέ σκύλο σε αυτή τη μεριά της πόλης και, ρε φίλε, είναι χοντρή, γεμάτη αρουραίους και μεζεδάκια από το ΜΠΑΡ ΤΟΥ ΧΑΡΒΕΫ κι εγώ ανέβαινα από τη σκάλα κινδύνου για να δω μια κυρία στο ξενοδοχείο και μου δείχνει γράμματα του γιου της από τη Γαλλία, κι είναι πολύ μικρό το δωμάτιο γεμάτο κρασομπούκαλα και θλίψη, και καμιά φορά τής αφήνω λίγα χρήματα, κι όταν κατεβαίνω τη σκάλα κινδύνου να σου η γάτα ξανά και τρίβεται στα πόδια μου και καθώς πηγαίνω στο αμάξι ακολουθεί, και πρέπει να προσέχω όταν βάζω μπροστά, μα όχι και πάρα πολύ: είναι πανέξυπνη, ξέρει ότι το αμάξι δεν είναι φίλος της.

Και μια μέρα πήγα να δω την κυρία και είχε πεθάνει. εννοώ, δεν ήταν εκεί, το δωμάτιό της ήταν άδειο. είχε πάθει αιμορραγία, μου είπαν, και τώρα το δωμάτιο νοικιαζόταν. Ε, λοιπόν, δεν έχει νόημα να είσαι θλιμμένος. Κατέβηκα τα σιδερένια σκαλιά και να σου η γάτα. Τη σήκωσα και τη χάιδεψα, αλλά περιέργως, δεν ήταν η ίδια γάτα. η γούνα της ήταν τραχιά και τα μάτια της μοχθηρά. την πέταξα στο έδαφος και την έβλεπα να το σκάει και να με λοξοκοιτά. Μπήκα τότε στο αμάξι κι έφυγα».


Από το βιβλίο του Τσαρλς Μπουκόβσκι, Για τις γάτες, εκδ. Πατάκης. Ο Χένρι Τσαρλς Μπουκόβσκι (Henry Charles Bukowski, 16 Αυγούστου 1920 - 9 Μαρτίου 1994) ήταν Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας. Έζησε κυρίως στο Λος Άντζελες. Η πρώτη του ποιητική συλλογή Flower, Fist and Bestial Wail εκδόθηκε το 1959 σε ένα φυλλαδιάκι σε 200 αντίτυπα. Λίγο αργότερα, ο Jon Edgar Webb, ο οποίος εξέδιδε το περιοδικό The Outsider, εντυπωσιάστηκε από τα ποιήματα του Μπουκόβσκι και άρχισε να δημοσιεύει δουλειές του. Έγραψε πάνω από 50 βιβλία, καθώς και πολλά μικρότερα κομμάτια, και έχει αναγνωριστεί ως πολύ σημαντικός για το είδος του, ενώ συχνά αναφέρεται από πολλούς συγγραφείς και ποιητές ως η μεγάλη τους επιρροή. Ο Μπουκόβσκι αποτελεί σήμερα έναν λογοτέχνη -είδωλο λόγω του πολυεξιστορημένου βίου του αλλά και των ευπώλητων βιβλίων του.


Διαβάστε επίσης:
Χάισμιθ: Η γάτα είναι ένα έργο τέχνης
Αποστολίδης: Ποιήματα για γάτες
Αιλουροειδής φιλοσοφία: Ο δεκάλογος
εμφάνιση σχολίων