0
1
σχόλια
519
λέξεις
ΖΗΝ
Η ανάλυση από ψυχολόγο του Χάρβαρντ
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
18 Σεπτεμβρίου 2023
Το άγχος, η δυσφορία και η αλλαγή είναι όλα μέρος της ζωής, αλλά δεν είναι εχθροί. Ο Νο 1 σιωπηλός σαμποτέρ της επιτυχίας είναι το πώς αντιδρούμε σε αυτά.

Η ψυχολόγος του Χάρβαρντ, Luana Marques, αναφέρεται στην «ψυχολογική αποφυγή», βασισμένη στην 20ετή ερευνητική και κλινική της εργασία. Η ψυχολογική αποφυγή είναι οποιαδήποτε απάντηση σε μια αντιληπτή απειλή που φέρνει άμεση συναισθηματική ανακούφιση, αλλά έρχεται με μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Για να ζήσουμε μια ικανοποιητική ζωή, πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τους φόβους μας κατά μέτωπο.

Ακολουθούν τρία κοινά σημάδια ψυχολογικής αποφυγής και πώς να τα χειριστείτε:
– Υποχώρηση
– Αντίδραση
– Στατικότητα

Υποχώρηση: Εάν έχετε έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με ένα λιοντάρι, το πρώτο σας ένστικτο μπορεί να είναι να τρέξετε. Αλλά στην καθημερινή μας ζωή, η υποχώρηση είναι πιο λεπτή.

Μπορεί να επιχειρήσετε να αποσυρθείτε από το άγχος πίνοντας ένα ποτήρι κρασί για να συντονιστείτε, ή να φύγετε από την δουλειά σας με την δικαιολογία πως είστε άρρωστος όταν αναμένεται ένα μεγάλο έργο ή παρουσίαση.

Τι να κάνουμε αντ ’αυτού: Πολλές φορές εκλογικεύουμε την υποχωρητική μας συμπεριφορά. Θα μπορούσαμε να πούμε, ”Δεν φοβάμαι τα ύψη, απλά δεν μου αρέσουν τα τρενάκια λούνα παρκ” ή ”Κανείς δεν θα προσέξει αν παρευρεθώ”.

Για να αλλάξετε τη σκέψη σας, προσδιορίστε μια σκέψη ή φόβο και, στη συνέχεια, αναρωτηθείτε, ”Τι δεδομένα έχω για να το υποστηρίξω;” ή, ”Τι θα έλεγε ο καλύτερος φίλος μου σε αυτήν την κατάσταση;” Τα εμπειρικά στοιχεία που βρίσκετε μπορούν να σας βοηθήσουν να βγείτε από αυτήν την επιβλαβή νοοτροπία.

Αντίδραση: Αυτό θα μπορούσε να είναι η αποστολή ενός μεγάλου αριθμού sms για να έχετε την τελευταία λέξη, να ζητήσετε 10 απόψεις μέχρι να βρείτε μια που να ευθυγραμμίζεται με την δική σας ή να φωνάξετε για να καταλάβουν οι άλλοι την άποψή σας.

Τι να κάνετε αντ ’αυτού: Το πρώτο βήμα είναι να κάνετε παύση και μετά να προσεγγίσετε την ενόχλησή σας αντί να προσπαθήσετε να την εξαλείψετε.

Εάν λάβετε μια ανησυχητική πρόγνωση από τον γιατρό σας, για παράδειγμα, και έχετε τη συνήθεια να αφιερώνετε ώρες αναζητώντας εναλλακτικές εξηγήσεις στο διαδίκτυο, δοκιμάστε να περάσετε ένα ή δύο λεπτά χωρίς να κάνετε κάτι.

Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και προσπαθήστε να κατανοήσετε τις αισθήσεις στο σώμα σας. Το πρόβλημα μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά θα έχετε πιο ξεκάθαρο κεφάλι για να το αντιμετωπίσετε.

Στατικότητα: Η στατικότητα είναι μια αποφυγή τύπου «όπως αντιδρά το ελάφι στους προβολείς. Παγώνει». Είναι η τάση να παραμένετε σε άβολες καταστάσεις, όπως μια άρρωστη σχέση ή μια δουλειά που εξαντλεί ψυχικά και σωματικά.

Λέμε στον εαυτό μας ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι «τόσο κακή» ή ότι «όλα θα πάνε καλά». Τυπικά, παραμένουμε όταν αποφεύγουμε την αβεβαιότητα της αλλαγής.

 Προσδιορίστε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς και κάντε ένα μικρό βήμα κάθε μέρα για να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Εάν εκτιμάτε την οικογένεια, προγραμματίστε χρόνο για να συνδεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα κάθε μέρα. Εάν έχετε ένα δημιουργικό όνειρο, χαράξτε ένα μικρό κομμάτι από το πρόγραμμά σας για να το αφιερώσετε.

Ακόμη και πέντε λεπτά πριν ξεκινήσετε τη δουλειά μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αποτελέσουν καταλύτη για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και επιτυχία.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο enikos


Διαβάστε επίσης: 
Ακραία καιρικά φαινόμενα: Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία
Φρομ: «Η αδυναμία να δημιουργήσεις αγάπη, είναι ανικανότητα»
Εγωκεντρισμός; Υπάρχουν κι άλλοι!
εμφάνιση σχολίων