0
1
σχόλια
291
λέξεις
ΖΗΝ
Φανταστική κυκλαδίτικη πίτα με κολοκυθάκια. Δοκιμάστε την και θα ξετρελαθείτε!
 
DOCTV.GR
4 Ιουνίου 2024
ΥΛΙΚΑ: Για την κυκλαδίτικη πίτα με κολοκυθάκια: 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο, 3 αυγά, 2 φλ. φρέσκο γάλα
1/2 φλ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση: 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 4 κολοκύθια, 2 καρότα, 1 ματσ. μικρά τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια, 1/2 ματσ. φρέσκο δυόσμο, 1/2 ματσ. μάραθο, Αλάτι, Πιπέρι, 300 γρ. ξυνομυζήθρα Πάρου, 300 γρ. τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Για τη γέμιση: Τρίβουμε πρώτα σε χοντρό τρίφτη τα κολοκυθάκια και το καρότο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε κολοκύθι και καρότο σε δυνατή φωτιά να πιουν τα υγρά τους περίπου για 5′. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους. Σοτάρουμε 2′ επιπλέον. Προσθέτουμε τα βότανα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή και κρύα. Τρίβουμε το Σαν Μιχάλη ή το κόβουμε σε μικρά καρέ. Σε μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε με το σύρμα.

Για το στήσιμο: Λαδώνουμε ταψί 38-40 εκ. Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο. Στρώνουμε ένα φύλλο στο λαδωμένο ταψί. Παίρνουμε ένα φύλλο, το βουτάμε στα υγρά υλικά και το τσαλακώνουμε πάνω στο στρωμένο φύλλο, πασπαλίζουμε πεταχτά γέμιση και λύγα τυριά. Επαναλαμβάνουμε βουτηγμένο φύλλο, στρώνουμε και πασπαλίζουμε γέμιση και τυριά μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (κάνουμε 4 στρώσεις βουτηγμένο φύλλο, γέμιση και πάνω και κάτω βάζουμε από 1 στεγνό φύλλο). Κλείνουμε την πίτα με το τελευταίο στεγνό φύλλο. Χαράζουμε σε κομμάτια τα πάνω φύλλα ή τρυπάμε με μαχαίρι. Περιχύνουμε με όσο υγρό περίσσεψε.

Για το ψήσιμο: Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις κατά προτίμηση, για περίπου 1 ώρα. Στο τελευταίο εικοσάλεπτο γυρίζουμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

Via argiro


Διαβάστε επίσης:
Πανεύκολη Λεμονόπιτα χωρίς ψήσιμο
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Κολοκυθάκια με κάθε τρόπο
ΣΥΝΤΑΓΗ: Σπιτικό χούμους
εμφάνιση σχολίων