0
1
σχόλια
464
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Δυο αξέχαστα road movies του Βιμ Βέντερς, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Μισέλ Δημόπουλο
 
DOCTV.GR
5 Μαΐου 2023
Το Goethe-Institut Athen και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Μισέλ Δημόπουλο, με την προβολή δύο εμβληματικών ταινιών του Βιμ Βέντερς, ενός αγαπημένου του σκηνοθέτη.

Ο Βιμ Βέντερς ανήκει στους δημιουργούς εκείνους οι οποίοι συνεπήραν και γαλούχησαν μια ολόκληρη γενιά θεατών και κριτικών στην Ελλάδα, εξέχον μέλος της οποίας υπήρξε ο Μισέλ Δημόπουλος που, όπως και πολλοί ήρωες των ταινιών του Γερμανού auteur, έτσι κι εκείνος χρωστά μερικές από τις ωραιότερες περιπλανήσεις και εμπειρίες της ζωής του στο σινεμά.

Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκαν δυο αξέχαστα (και ιδιαίτερα αγαπητά στη χώρα μας) road movies του Βιμ Βέντερς, καθένα από διαφορετική δεκαετία και από μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδο κατά την οποία ο Δημόπουλος διέπρεψε ως κριτικός και θεωρητικός του κινηματογράφου.

Όπως σημειώνει και ο Λουκάς Κατσίκας, καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας, «ο Μισέλ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αν και αθέατους ήρωες του σύγχρονου πολιτισμού μας. Επί σειρά δεκαετιών, διακριτικά και αθόρυβα, από διαφορετικά πόστα κάθε φορά (κριτικός κινηματογράφου, επιμελητής ξένου προγράμματος στην κρατική τηλεόραση, υπεύθυνος αφιερωμάτων σε σπουδαίους σκηνοθέτες και βέβαια ο καθοριστικός διευθυντής που διεθνοποίησε και έδωσε το προφίλ με το οποίο γνωρίζουμε ως σήμερα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), εκπαίδευε και ανανέωνε συνεχώς τον πιο ζηλευτό κινηματογραφόφιλο πληθυσμό της χώρας μας». Ως ελάχιστο «ευχαριστώ» στον πολύτιμο και δυσαναπλήρωτο αυτό άνθρωπο, συνεργάτη, δάσκαλο και φίλο, θα προβληθούν οι εξής ταινίες:

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023
Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών | 19.15 & 21.30
19:15 Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ (Alice in den Städten). Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς | Παίζουν: Ρούντιγκερ Φόγκλερ, Γιέλα Ροτλάντερ, Λίσα Κρόιτσερ | Διάρκεια: 110' | Έτος παραγωγής: 1974. Ένας Γερμανός δημοσιογράφος, που διασχίζει την Αμερική με αυτοκίνητο για λογαριασμό κάποιας αποστολής, δέχεται απρόθυμα να πάρει μαζί του την εννιάχρονη Αλίκη και να συνταξιδέψουν μαζί μέχρι την Ευρώπη προκειμένου η μικρή να βρει τη γιαγιά της. Στη διάρκεια της απροσδόκητης αυτής διαδρομής τους δυο ήρωες θα ενώσει η εμπειρία της περιπλάνησης όσο και μια βαθιά φιλιά.

21:30 ΠΑΡΙΣΙ, ΤΕΞΑΣ (Paris, Texas)Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς | Παίζουν: Χάρι Ντιν Στάντον, Ναστάζια Κίνσκι, Ντιν Στόκγουελ, Χάντερ Κάρσον | Διάρκεια:148' | Ετος παραγωγής: 1985

Περιπλανώμενος για χρόνια στα σύνορα του Μεξικού, χωρίς να μιλά και χωρίς να θυμάται πολλά, ένας άντρας με το όνομα Τράβις οδηγείται από τον αδερφό του στο σπίτι. Εκεί προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό του, να κερδίσει την εκτίμηση του οκτάχρονου γιού του και να ξεκινήσει μια ολοκαίνουργια περιπλάνηση, αναζητώντας αυτή τη φορά τη γυναίκα του προκειμένου έτσι να επανενώσει την από καιρό διαλυμένη του οικογένεια. Η ταινία βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών.


Οι προβολές θα γίνουν στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών (Ομήρου 14-16), την Δευτέρα 8 Μαϊου, με ελεύθερη είσοδο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

 
Διαβάστε επίσης:
ΔΩΡΕΑΝ: Τρία απογεύματα γύρω από το Αστεροσκοπείο
Οι Cinematic Orchestra στην πλ. Κοτζιά με ελεύθερη είσοδο
22ο Athens Jazz στην Τεχνόπολη με ελεύθερη είσοδο

 
εμφάνιση σχολίων