0
1
σχόλια
722
λέξεις
CULTURE
Χορός για κάθε ύπαρξη που ζει τη βία, τον φόβο και τη χαρά να είναι ο εαυτός του. Η Πατρίσια Απέργη επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 4 έως 7 Μαΐου
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ 
12 Απριλίου 2023
Χορός.  Γλέντι.  Πασαρέλα. Αντίσταση και Show. Το νέο έργο της ομάδας χορού Αερίτες, Ο Οίκος της Ταραχής είναι η έναρξη ενός show που στήνεται για να μας παρουσιάσει ό,τι ξεφεύγει από αυτά που έχουμε συνηθίσει, ό,τι δεν αποτελεί «μέσο όρο». Ο Οίκος της Ταραχής είναι ένα γλέντι για τη χαρά της μεταμόρφωσης και της πολυδιάστασης των σωμάτων.

Η Πατρίσια Απέργη δημιουργεί ένα πάρτι κόντρα στην ταραγμένη εποχή που ζούμε και έναν φαντασιακό χώρο όπου όλοι /’όλα μπορούν να καταφύγουν και να αισθάνονται πως ανήκουν – όπως γίνεται ιδανικά σε μία οικογένεια. Έτσι προέκυψε και ο τίτλος της παράστασης: «Η ταραχή υπόσχεται. Γιατί, όταν έρθει, τότε ξέρουμε ότι μετά θα ηρεμήσουμε. Με την ταραχή ξυπνήσαμε και με αυτή θα πορευτούμε.»

Χάρλεμ, Παρίσι, Αθήνα. Στη διάρκεια της έρευνας για τον Οίκο της Ταραχής, η Απέργη ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι, πραγματοποιώντας residencies με σκοπό να συνομιλήσει με τους πρωτοπόρους του krump και του voguing και να κατανοήσει το κινητικό τους λεξιλόγιο. Επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη, όπου θριαμβεύει το voguing μέσα από την παράδοση των ballrooms στο Χάρλεμ. Πήγε στο Παρίσι, την σύγχρονη ευρωπαϊκή έδρα εξέλιξης της street dance κουλτούρας, αφομοιώνοντας νέες κινητικές φόρμες και αισθητικές. To «εκπαιδευτικό» τουρ της Απέργη με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, την έφερε σε νεοϋρκέζικα και παριζιάνικα ballrooms, kiki events, battles και krump sessions, χώρους όπου αναδύονται νέοι τρόποι έκφρασης και οριοθέτησης μιας σύγχρονης ταυτότητας.

Όχι πτοημένοι, περήφανοι: Το χορογραφικό λεξιλόγιο της Πατρίσιας Απέργη τοποθετεί στον πυρήνα του το ανθρώπινο σώμα καθώς συνδιαλέγεται με τον δημόσιο χώρο και την αστική κουλτούρα. Αν πριν, απορροφώντας τους κοινωνικοπολιτικούς κραδασμούς συνήθιζε να «διαβάζει» το σώμα ως πτοημένο, τώρα, στον Οίκο της Ταραχής η Απέργη ανατρέπει αυτή την οπτική. Τα σώματα που κατοικούν τη σκηνή του είναι περήφανα, έχουν ομορφιά και δύναμη. «Κι ας είναι αλλιώς. Κι ας μη θυμίζουν το μέσο όρο. Είναι τα σώματα του σήμερα. Αυτά που αποδέχονται τον εαυτό τους όπως είναι, που δεν μάχονται τη φύση, δεν την πολεμούν. Αντίθετα, αγκαλιάζουν τον εαυτό τους, τον σέβονται, τον αποδέχονται. Και έτσι αποκαλύπτεται η ομορφιά της μοναδικότητάς τους».

Η Πατρίσια Απέργη με λίγα λόγια: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, με την οποία έχει χορογραφήσει τα έργα “U(R)TOPIAS” (2021), “Hero” (2020), “Πολήττες” (2018), “Cementary” (2017), “TANZheimer” (2014), «Πλάνητες» (2013), “ERA poVERA” (2012), “The Manifest of the Other” (2010), “d.opa! (dopamines of post-Athenians)” (2009), “Ferry Tales” (2009), “Apolost” (2008) και “Anorexia Socialis” (2007). Με τα έργα της έχει περιοδεύσει σε πολλά φεστιβάλ και θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει χορογραφήσει για θέατρο, όπερες και εικαστικές εγκαταστάσεις, σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους δημιουργούς, καθώς και για χορευτικές ομάδες και μπαλέτα παγκοσμίως.

Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου «Θέατρο – Θεατρική Αγωγή» (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ΙΔΕΚΕ, 2007). Υπήρξε modul-dance artist του ευρωπαϊκού δικτύου χορού EDN και συνεργάτιδα καλλιτέχνις της Στέγης Χορού της Λυόν. Διατέλεσε μέλος του ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για τα έτη 2020-2022. Διδάσκει χορό και θέατρο στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών, όπου εργάζεται επίσης ως σύμβουλος πολιτιστικών προγραμμάτων. Έχει διδάξει χορογραφία και αυτοσχεδιασμό σε διάφορες σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το 2021 ίδρυσε την 1η Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS, ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ σε συνεργασία με την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Συντελεστές
Σύλληψη & Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Ερμηνεύουν αλφαβητικά: Σεβαστή Ζαφείρα, Ελεάννα Ζώη, Fuerza Negra, Andrea Givanovitch, Caterina Politi, Mελίνα Σοφοκλέους, Ηλίας Χατζηγεωργίου
Δραματουγία: Roberto Fratini Serafide
Moυσική & Ηχητικός Σχεδιασμός: Γιώργος Πούλιος
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Ειρήνη Γεωργακίλα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Αδριανός Ευθυμιάδης
Σύμβουλος Έρευνας: Ίρια Βρεττού
Βοηθός Χορογράφου: Εμμανουέλα Σακελλάρη
Βοηθός Ενδυματολόγου: Κυράννα Γκιόκα
Ειδικές Κατασκευές: Κωνσταντίνος Χαλδαίος
Βοηθός Παραγωγής: Νίκος Χαραλαμπίδης 
Δημιουργική Παραγωγή: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Βίκυ Στρατάκη/ POLYPLANITY Productions
Εκτέλεση Παραγωγής: Aerites Dance Company, POLYPLANITY Productions
Διεθνής περιοδεία: PLAN B – Creative Agency for Performing Arts Hamburg
Ένα έργο της Πατρίσιας Απέργη και της ομάδας σύγχρονου χορού Αερίτες
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συμπαραγωγή: Le Gymnase – Cdcn Roubaix – Hauts-De-France (Fr), La Rose Des Vents – Scene Nationale Lille Métropole – Villeneuve D´Ascq (Fr)
Η περιοδεία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
Φωτογραφια: Αδριανός Ευθυμιάδης, onassis.org


Ο Οίκος της Ταραχής, Πατρίσια Απέργη / Αερίτες, 4 – 7 Μαΐου 2023, Κεντρική Σκηνή, 20:30, Διάρκεια παράστασης: 65’. Εισιτήρια: 7,10, 15, 20 €, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, 4 – 7 Μαΐου 2023.

 
Διαβάστε επίσης: 
Ψηφιακή πρεμιέρα: Memoir of a Veering Storm

Documents of Breathing, με ελεύθερη είσοδο
6 διεθνείς στάσεις στη Στέγη
 
εμφάνιση σχολίων