0
1
σχόλια
364
λέξεις
CULTURE
H Στέγη παρουσιάζει στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός την έκθεση των Πάσκουα Βοργιά και Παύλου Φυσάκη. Από 20 Απριλίου έως 17 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: ΣΤΕΓΗ
5 Απριλίου 2023
H Στέγη παρουσιάζει στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός μια έκθεση που δίνει νέα πνοή σε αρχειακά ίχνη, οικογενειακά κειμήλια, ιστορικά ντοκουμέντα, όλα όσα αποτελούν «τεκμήρια αναπνοής».

Με το Documents of Breathing (Τεκμήρια Αναπνοής) η Πάσκουα Βοργιά και ο Παύλος Φυσάκης δημιουργούν μια συλλογή από «θραύσματα μνημοσύνης».

Μια έκθεση που δίνει νέα πνοή σε αρχειακά ίχνη, οικογενειακά κειμήλια, ιστορικά ντοκουμέντα, όλα όσα αποτελούν «τεκμήρια αναπνοής».

Τα Documents of Breathing  παρουσιάζεται κάθε φορά διαφορετικά, αλλά πάντα σαν ανοιχτό βιβλίο. Ο τίτλος της έκθεσης, δανεισμένος από αρχαίο αιγυπτιακό ταφικό κείμενο αποτελεί ένα ξόρκι που δίνει στον νεκρό το δικαίωμα στη μεταθανάτια ζωή και δηλώνει την αρχειακή διάσταση του έργου αλλά και μια εσωτερική αντίφαση. Ενώ τα Τεκμήρια Αναπνοής είναι τεκμήρια πνοής και δημιουργούν ένα άνοιγμα προς τη ζωή, ταυτόχρονα συνομιλούν με τους νεκρούς.

Αυτό το «ανοιχτό αρχείο», όπως το ονομάζουν, χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια και αναφέρεται σε δύο ανολοκλήρωτα πρότζεκτ του μοντερνισμού: το Passagen-Werk (1927-40) του Walter Benjamin, μια εργασία για την αστική ζωή στο Παρίσι του 19ου αιώνα αποτελούμενη από αυτούσια και σχολιασμένα παραθέματα, και το Bilderatlas Mnemosyne (1925-29) του Aby Warburg, μια οπτική εγκυκλοπαίδεια που αποσκοπούσε στην ενεργοποίηση της μνήμης και της φαντασίας του θεατή, καθώς και στην κατανόηση της «μεταθανάτιας ζωής της αρχαιότητας».

«Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η έκθεση το 2022, ο θεατής ακολουθούσε μια διαδρομή ανακαλύπτοντας σταδιακά εικόνες κατά την περιήγησή του» λέει ο Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης.

«Στον Παρνασσό παρουσιάζεται μια εκδοχή, που λαμβάνει υπόψη την αισθητική και την ιστορία του εκθεσιακού χώρου. Τώρα πια έχεις την ευκαιρία να δεις τις εικόνες συγκεντρωμένες, ως μέρος μιας ιδιωτικής πινακοθήκης, που αποτελεί κατάλοιπο ενός ονειρικού κόσμου»

Συντελεστές
Διοργάνωση Έκθεσης: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Kolektiv8
Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Παύλος Φυσάκης
Επιμελητικό Κείμενο: Χριστόφορος Μαρίνος
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Πάνος Δραγώνας
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Ιωάννης Μαρκάκης
Επεξεργασία Βίντεο: Νίκος Μάρκου
Κατασκευή Βιβλίου-Koυτιού: Ευαγγέλια Μπίζα
Οργάνωση Παραγωγής: Έλενα Ντόσα
Συντονισμός Εγκατάστασης, Art Handling: Βαγγέλης Τάτσης
Εκτυπώσεις Έργων: Παύλος Φυσάκης
Κάδρα: Sdralis Artworks
Κατασκευή Δωματίου: Fanol Ndoni

 
Ιnfo: Documents of Breathing:  Αίθουσα Τέχνης - Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα. Από 20 Απριλίου έως 17 Μαΐου 2023: Δευτέρα – Τετάρτη 11:00-15:00, Πέμπτη – Παρασκευή 11:00-20:00, Σάββατο 11:00-19:00, Κυριακή 11:00-15:00. Είσοδος δωρεάν 

Διαβάστε επίσης: FUTURE N.O.W. 2023: Θέατρο για νέους κόσμους
 
εμφάνιση σχολίων