1
2
σχόλια
625
λέξεις
CULTURE
Βλέπουμε το βραβευμένο φιλμ της Σοφίας Γεωργοβασίλη σε ψηφιακή πρεμιέρα, στο onassis.org. Διαθέσιμο από τις 12 Απριλίου έως τις 26 Απριλίου 2023, χωρίς αντίτιμο.

 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
10 Απριλίου 2023
Έκανε επίσημη πρεμιέρα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου 2022 (διαγωνιστικό τμήμα Generation), ταξιδεύει σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, έχοντας κερδίσει πάνω από 10 βραβεία ενώ φιλοξενείται και στο Screening Room της ψηφιακής έκδοσης του περιοδικού The New Yorker, δίπλα σε ανερχόμενες ταινίες από όλον τον κόσμο. Το σενάριο της ταινίας της Σοφίας Γεωργοβασίλη αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του Onassis Culture, στο πλαίσιο του προγράμματος Onassis Cinema in Development. Από την Μεγάλη Τετάρτη, στις 21.00 προβάλλεται σε ψηφιακή πρεμιέρα, αποκλειστικά από το διαδικτυακό κανάλι του Onassis.org.

To Memoir of a Veering Storm είναι η ιστορία ενηλικίωσης ενός 15χρονου κοριτσιού στη διάρκεια ενός σχολικού οχταώρου και η μετωπική σύγκρουση με μια άμβλωση. «Ξεκίνησα να γράφω τις “Αναμνήσεις (μιας) εφηβικής καταιγίδας” μετά τη διήγηση ενός φίλου, ο οποίος στα 15 του είχε ένα “ατύχημα” με το συνομήλικο κορίτσι του» λέει η Σοφία Γεωργοβασίλη. «Μου περιέγραψε τον τρόπο που, ως έφηβοι, χειρίστηκαν την κατάσταση. Με άγγιξε το ίδιο το περιστατικό (…). Έτσι, ξεκίνησα το ίδιο βράδυ το σενάριο. Στην ταινία, η μητέρα οδηγεί το πρωί στο σχολείο ένα έφηβο κορίτσι, για να παραλάβει, λίγες ώρες αργότερα, μια γυναίκα. Η απόσταση που χωρίζει αυτές τις οχτώ σχολικές ώρες γίνεται η μεγαλύτερη απ’ όλες: έλλειψη κατανόησης και επικοινωνίας μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον».


«Ακόμα και τώρα, μετά από μια σύντομη έρευνα που έκανα σε έφηβα άτομα, μου είπαν ότι θα το επικοινωνούσαν δύσκολα στους γονείς τους (…). Στόχος της ταινίας, ωστόσο, δεν είναι να σταθεί στον κοινωνικό αντίκτυπο που έχει μια τέτοια ιστορία… Ήθελα το “Memoir of a Veering Storm” να μείνει πιστό στο είδος του και να παρατηρήσει και να απεικονίσει τις συνέπειες που έχει ένα τέτοιο γεγονός στην ψυχολογία ενός νέου κοριτσιού που αποφασίζει να το αντιμετωπίσει μόνο του. Μια μέρα που ένας μεσογειακός κυκλώνας απειλεί να ξεσπάσει πάνω από τη χώρα».

Η Σοφία Γεωργοβασίλη, είναι σκηνοθέτιδα και ηθοποιός. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ARTWORKS 2020, στο τμήμα της κινούμενης εικόνας. Το 2018 πήρε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο φεστιβάλ της Δράμας για τη μικρού μήκους της Προετοιμασία. Η τελευταία μικρού μήκους ταινία της Memoir of a veering storm, γυρισμένη σε film 16mm, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 72η Berlinale, 2022, στο τμήμα Generation 14plus και από τότε ταξιδεύει σε πολλά φεστιβάλ στο εξωτερικό, έχοντας κερδίσει πάνω από 10 βραβεία. Αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε στάδιο προπαραγωγής της πρώτης μεγάλου μήκους της με τίτλο «Mignon» η οποία, μεταξύ άλλων, επιλέχθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίου Torino ScriptLab 2018, βραβεύτηκε με το ARTEKino International Prize στο Φεστιβάλ του Sarajevo, 2019 και με το development grant από το CINEREACH το 2020.

Συντονιστείτε εδώ για να παρακολουθήσετε την πρεμιέρα της ταινίας live streaming.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ηθοποιοί: Δάφνη Πηλ (κορίτσι), Κωνσταντίνος Σιδέρης (αγόρι), Στεφανία Σωτηροπούλου (φίλη), Μαρία Καλλιμάνη (μητέρα), Νίκος Χατζόπουλος (γιατρός), Έλενα Μεγγρέλη (νοσοκόμα). Φωνή ραδιοφώνου: Γιώργος Βουρδαμής
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Σοφία Γεωργοβασίλη
Παραγωγοί: Στέλιος Κοτιώνης, Σοφία Γεωργοβασίλη
Associate Producer: Αντιγόνη Ρώτα
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Tudor Panduru
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Σχεδιασμός & Μείξη Ήχου: Περσεφόνη Μήλιου
Μουσική Σύνθεση: Jay Glass Dubs
Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
Σκηνογραφική Επιμέλεια: Σοφία Γεωργοβασίλη
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζαμπέλα Χαβιάρα
Α’ Βοηθός Κάμερας: Σταμάτης Κούρος
Β’ Βοηθός Κάμερας: Πέγκυ Ζούτη
Ηχολήπτες: Γιώργος Κέρπελης, Σταύρος Αβραμίδης
Location Manager: Γιώτα Σκουβαρά
Σκριπτ: Όλια Βερριοπούλου
Μοντάζ Διαλόγων: Χαρά Κωνσταντάρα
Φόλεϋ: Νίκος Λιναρδόπουλος
Μακενιστικό: Κωνσταντίνος Χαρατζόγλου
Ηλεκτρολόγοι: Μίλτος Στόλης, Γιώργος Μεταξιώτης
Σύνθεση Οπτικών Εφέ: Τίνα Κουμπαράκη
Φωτογραφίες Πλατώ: Ευγενία Μπουρζούκου
Τίτλοι Τέλους: Μάρκος Ζουριδάκης
Αφίσα: Μάρκος Ζουριδάκης, Οgust
Color Grading: Andu Radu / Abator Romania
Film Development: Anmar Greece
Film Scanning: Avanpost Digital Cube Romania
DCP Mastering: Authorwave
Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Σκιαδόπουλος
Προετοιμασία Γυρίσματος: Μαριλένα Ευθυμίου
Εκτέλεση Παραγωγής: Hope Di Kappa
Βοηθοί Παραγωγής: Στέφανος Λεβίδης, Γιάννης Σαββίδης, Βανέσσα Φερλέ, Αιμιλία Παπαδήμου, Mαρίσα Κορόγιαννου
Agency: Lights On
Κομπάρσοι: Peggy Waterlo, Smaranda Murarus, Καλλιόπη Παπαλαΐου, Αναστασία Κυριτσοπούλου, Γιώργος Χριστοδούλου
Παραγωγή: Foss Productions
Συμπαραγωγή: Onassis Culture


Διαβάστε επίσης:
8 συναυλίες για την άνοιξη
Documents of Breathing, με ελεύθερη είσοδο
6 διεθνείς στάσεις στη Στέγη
«Οι διαβαθμίσεις της βλακείας»
εμφάνιση σχολίων