0
1
σχόλια
1417
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο σκηνοθέτης Μάνος Τσίζεκ γράφει για το χακάρισμα του λογαριασμού του στο fb και για ένα νέου τύπου Παρακράτος
 
ΑΠΟΨΗ | ΜΑΝΟΣ ΤΣΙΖΕΚ | UNSPLASH
3 Απριλίου 2023
Σαν σήμερα, πριν από έναν χρόνο, με μία σβέλτη και συντονισμένη δράση που μυρίζει παρακράτος, το προηγούμενό μου προφίλ στο Facebook, Manos Cizek (Μάνος Τσίζεκ), δέχτηκε κυβερνοεπίθεση.

Εντός ενός πενταλέπτου, έλαβα απανωτές ειδοποιήσεις στο email μου από το Facebook ότι «ο αριθμός τηλεφώνου +7 981 186-10-66 προστέθηκε στο λογαριασμό σας», ότι «παρατηρήσαμε μια ασυνήθιστη σύνδεση από συσκευή που δεν χρησιμοποιείτε συνήθως» κοντά στην τοποθεσία Philadelphia, PA, United States, ότι «νέος κωδικός πρόσβασης στο Facebook δημιουργήθηκε από τον αριθμό τηλεφώνου +7 981 186-10-66», με διεύθυνση IP: 178.171.14.52, ότι «η βασική σας διεύθυνση email στο Facebook άλλαξε και έγινε [email protected]» και τέλος ότι η αρχική διεύθυνση email μου αφαιρέθηκε από το λογαριασμό μου.

Όλα αυτά έχουν καταγραφεί στη μήνυση που κατέθεσα την ίδια μέρα στο Α.Τ. Κυψέλης, όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας προσπαθούσε να με πείσει αρχικά ότι εγώ έφταιγα για αυτό που συνέβη, διότι «κάποια βλακεία θα κάνατε εσείς», ενώ εγώ του εξηγούσα ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη κυβερνοεπίθεση, ότι λίγες μέρες νωρίτερα είχε συμβεί και στον χώρο εργασίας μου κάτι ανάλογο και ότι με αυτά που έλεγε πήγαινε να βγάλει λάδι τον θύτη και να ενοχοποιήσει το θύμα.
 

Αρκετές από τις δημοσιεύσεις είχαν χιλιάδες likes και shares και είχαν αναδημοσιευτεί από sites υψηλής επισκεψιμότητας, όπως το DocTV, το TVXS, το Κουτί της Πανδώρας το Documento κ.ά. Οι δημοσιεύσεις έκαναν αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά δεν περιορίζονταν εκεί…                          

Έτσι απλά και με συνοπτικές διαδικασίες, λοιπόν, πριν ένα χρόνο έχασα εντελώς κάθε πρόσβαση στο προφίλ μου. Παρ’ όλο που το ανέφερα αμέσως στο Facebook, ακολουθώντας ένα link που παρείχε αυτοματοποιημένες οδηγίες υποτίθεται για την ανάκτηση του λογαριασμού μου, αυτές οι οδηγίες αποδείχτηκαν εντελώς άχρηστες. Και παρ’ όλο που επικοινώνησα στη συνέχεια με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, αυτή δεν είχε να μου προτείνει κάτι, πέραν του να πάω στο Α.Τ. της περιοχής μου και να καταθέσω μήνυση.

Πρέπει η μήνυση λένε «να πάει πρώτα στον εισαγγελέα», και «μόνο με εντολή εισαγγελέα μπορεί η δίωξη να επικοινωνήσει με την εταιρεία Facebook», η οποία «αν θέλει θα απαντήσει» - σχετικά με τα στοιχεία του δράστη - και «αν δεν θέλει, δεν θα απαντήσει». Η ίδια η δίωξη (αν και διαθέτει κάποιους από τους καλύτερους χάκερ στην Ελλάδα), δηλώνει ότι από μόνη της δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα και ότι το πιο πιθανό είναι ότι «δεν θα τον βρούμε ποτέ».

Ένα προφίλ με 5.000 φίλους και επαγγελματικές επαφές από όλο τον κόσμο, πάνω από 1000 ακολούθους, δεκάδες χιλιάδες δημοσιεύσεις, άρθρα, πρωτότυπα κείμενά μου και άπειρο οπτικοακουστικό υλικό, έπεσε λοιπόν στα χέρια «χάκερ». "To add insult to injury", το Facebook, λίγες μέρες αργότερα, μου έστειλε email για να μου προτείνει να ενεργοποιήσω το “Facebook Protect”, το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει προφίλ υψηλής ορατότητας από επιθέσεις χάκερ. Σε περίπτωση που δεν ενεργοποιούσα το Facebook Protect εντός λίγων εβδομάδων, το Facebook με ενημέρωνε ότι θα κλείδωνε το προφίλ μου, «για τη δική μου προστασία».
 

Δεν είναι τυχαίο το ότι με προσέγγισε μέσω Facebook, στα τέλη του 2021, άτομο που είχε εργαστεί για χρόνια σε υψηλόβαθμη θέση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ…                 

Δεδομένου ότι το προφίλ μου ήταν ήδη χακαρισμένο - άρα και να ήθελα, δεν είχα τη δυνατότητα να ενεργοποιήσω το Facebook Protect - η προθεσμία εξέπνευσε, και το προφίλ μου (ορατό ως τότε ακόμα σε όλους) κλειδώθηκε πλέον από το ίδιο το Facebook, με αποτέλεσμα όλες μου οι δημοσιεύσεις και τα σχετικά links που οδηγούσαν σε αυτές, να εξαφανιστούν από παντού.

Αρκετές από τις δημοσιεύσεις αυτές είχαν χιλιάδες likes και shares και είχαν αναδημοσιευτεί από sites υψηλής επισκεψιμότητας, όπως το DocTV, το TVXS, το Κουτί της Πανδώρας το Documento και άλλα. Οι δημοσιεύσεις αυτές έκαναν αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά δεν περιορίζονταν εκεί.

Από την περίοδο του πρώτου lockdown και μετά, είχα ξεκινήσει να αμφισβητώ το αφήγημα της πανδημίας και να ερμηνεύω την εφαρμογή των λεγόμενων υγειονομικών μέτρων, υπό το πρίσμα της οικονομίας, της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και του Great Reset.

Είχα γράψει αναλύσεις για τον ρόλο που θα παίξει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας εντός αυτής της δεκαετίας, και τις κοινωνικές αναταραχές που αυτό θα προκαλέσει.

Τόνιζα ότι τα υποτιθέμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ήταν στην ουσία μέτρα δημόσιας τάξης και επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου (Psy-Ops) που συντελούσαν στην προληπτική καταστολή της κοινωνίας και την ελεγχόμενη κατεδάφιση της οικονομίας, προκειμένου να χτιστούν ξανά καλύτερα (build back better) με όρους 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Επισήμαινα ιδιαίτερα τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξουν τα Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών (CBDC) και το Καθολικό Βασικό Εισόδημα (UBI) στην ανοικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς δημοκρατία, χωρίς ιδιοκτησία και χωρίς ιδιωτικότητα. Μια ανάκαμψη που θα μας παρουσιαζόταν σαν σωτηρία μετά τον χαλασμό που θα επέφερε η πανδημία και η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, που βλέπουμε τώρα να ξεδιπλώνεται, αλλά έχει τις ρίζες της στην ουσία πίσω στο Σεπτέμβρη του 2019, στην κατάρρευση του repo market στην Αμερική και την ακραιφνή ποσοτική χαλάρωση που έκανε το Fed.

Ονομάτιζα τους υπερεθνικούς οργανισμούς, δορυφόρους της Αμερικής, που ενορχήστρωσαν αυτή την «παγκόσμια αντεπανάσταση», αυτό το «διεθνές πραξικόπημα σε αργή κίνηση» που αποτέλεσαν τα lockdowns και τα μέτρα κατά της πανδημίας: την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), την Τράπεζα των Διεθνών Διακανονισμών (BIS), την BlackRock, την Palantir, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και φυσικά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Δεν είναι τυχαίο το ότι με προσέγγισε μέσω Facebook, στα τέλη του 2021, άτομο που είχε εργαστεί για χρόνια σε υψηλόβαθμη θέση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, προκειμένου να με καλέσει να συμμετάσχω σε ιδιωτική εκδήλωση, όπου θα συμμετείχαν "Young Global Shapers" του Φόρουμ, μαζί με καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, και άτομα με ισχυρές διασυνδέσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό, υποθέτω, ήταν το «καρότο». Ένα διακριτικό μήνυμα ότι «σε βλέπουμε» και προσπαθούμε να σε «στρατολογήσουμε» ή έστω να σε «έχουμε από κοντά».

Τελικά, δεν πήγα σε αυτή την εκδήλωση. Ακόμα χειρότερα, αποχώρησα από θεατρικές παραστάσεις και είπα όχι σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, διαμαρτυρόμενος για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ παράλληλα συνέχισα τις ενοχλητικές αναρτήσεις μου στο Facebook οι οποίες αποκτούσαν όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα. Με αυτό τον τρόπο, απέκτησα από ό,τι φαίνεται αρκετούς εχθρούς και δεν άργησε τελικά να έρθει το «μαστίγιο»: η κυβερνοεπίθεση, η οποία κλείδωσε το προφίλ μου και σίγησε την φωνή μου στα social media.
 

Ό,τι γράφουμε και ό,τι μοιραζόμαστε εδώ μέσα, είναι μια διακύμανση του μηδενός. Δεν ανήκει σε εμάς και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναιρεθεί ή να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας.                     

Ωστόσο, είναι ελπιδοφόρο και συγκινητικό το γεγονός ότι πολλά από τα δημοσιευμένα κείμενά μου, των προηγούμενων τριών ετών, είναι δυνατό να βρεθούν σήμερα από τις αναδημοσιεύσεις τους (με copy – paste) σε άλλα προφίλ χρηστών του Facebook. Από δεκάδες ανθρώπους που δεν γνώριζα προσωπικά. Με αυτό τον τρόπο κατάφερα κι ο ίδιος να ανακτήσω αρκετά κείμενα που νόμιζα ότι είχαν οριστικά χαθεί κι ευχαριστώ πολύ όσους και όσες τα διαφύλαξαν και τα διέδωσαν με αυτό τον τρόπο.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το Facebook είναι μια βιτρίνα των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας, οι οποίες κατευθύνουν τις αντίστοιχες Ελληνικές, με σκοπό την παρακολούθηση, την χειραγώγηση και τη λογοκρισία της κοινωνίας. Με τα περσινά σκάνδαλα της ΕΥΠ έγινε γνωστό και στον πιο ανυποψίαστο ότι η ιδιωτικότητα όλων μας παραβιάζεται διαρκώς με αδιαφανείς και αντισυνταγματικές διαδικασίες.

Παρά τις αμέτρητες προσπάθειές μου εδώ και έναν χρόνο να επικοινωνήσω με το Facebook, στέλνοντας δεκάδες email και αιτήματα με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία για την ανάκτηση πρόσβασης στον λογαριασμό μου, αυτό έχει σταθεί ως τώρα αδύνατο.

Η πνευματική ιδιοκτησία, οι χιλιάδες αναμνήσεις, τα εκατομμύρια προσωπικά μηνύματα και το διεθνές κοινωνικό δίκτυο 14 ετών, που είχα διαμορφώσει σε αυτή την πλατφόρμα, υφαρπάχθηκε μέσα σε μια στιγμή, με τρόπο βίαιο και βρώμικο. Αυτό είναι καλό όλοι να το γνωρίζουμε εδώ μέσα, γιατί θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα, ανά πάσα στιγμή. Ό,τι γράφουμε και ό,τι μοιραζόμαστε εδώ μέσα, είναι μια διακύμανση του μηδενός. Δεν ανήκει σε εμάς και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναιρεθεί ή να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας.

Αυτή είναι η απαρχή μιας εποχής στην οποία η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου αποτελούν ήδη ανάμνηση. Για να αντισταθούμε σε αυτό, οφείλουμε να οργανωθούμε σοβαρά, εντός και εκτός διαδικτύου, και να υψώσουμε την φωνή μας πάνω από τα τείχη της λογοκρισίας και της καταστολής.

Το παρακράτος καιροφυλακτεί και τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Καλή δύναμη και ψυχή βαθιά σε όλους. Α, και αν ξέρετε κανέναν καλό προγραμματιστή, φέρτε με σε επαφή μαζί του. Θα τον χρειαστώ μήπως με βοηθήσει να ξεχακάρω το παλιό προφίλ μου.


-Μάνος Τσίζεκ
εμφάνιση σχολίων