0
1
σχόλια
299
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Όλοι ψεύδονται –κάθε μέρα και κάθε ώρα. Στον ύπνο και στον ξύπνο τους»
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
3 Απριλίου 2023
Ένας καθ' έξιν ειλικρινής απλούστατα είναι ένα πλάσμα της φαντασίας. Δεν υπάρχει και δεν έχει υπάρξει ποτέ.

Φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι ποτέ δεν ψεύδονται, όμως δεν είναι έτσι –και αυτή ακριβώς η άγνοια είναι ένα από τα πράγματα που ντροπιάζουν τον λεγόμενο «πολιτισμό» μας.

Όλοι ψεύδονται – κάθε μέρα και κάθε ώρα. Στον ύπνο και στον ξύπνιο τους. Στα όνειρα, στη χαρά και στη λύπη τους. Ακόμα κι αν συγκρατήσουν τη γλώσσα τους, τα χέρια τους, τα μάτια τους, η συμπεριφορά τους, όλα εκφράζουν εξαπάτηση –και μάλιστα σκόπιμη.

 
Μαρκ Τουέιν, Η τέχνη του ψεύδους, μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδ. Ποταμός. Ο Σάμουελ Λάνγκχορν Κλέμενς (Samuel Langhorne Clemens, 30 Νοεμβρίου 1835 – 21 Απριλίου 1910), γνωστός κυρίως με το ψευδώνυμο Μαρκ Τουέιν (ή Τουαίην), ήταν Αμερικανός συγγραφέας. Πριν γίνει συγγραφέας υπήρξε πιλότος σε ποταμόπλοια στο Μισισιπή. Ο Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος σε συνδυασμό με την εμφάνιση των σιδηροδρόμων, είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί το εμπόριο μέσω ατμόπλοιων, γεγονός που ανάγκασε τον Τουέιν να αναζητήσει μία νέα επαγγελματική διέξοδο. Έτσι κατευθύνθηκε προς τη Νεβάδα για να ασχοληθεί ως ανθρακωρύχος αναζητώντας ασήμι, χωρίς να σημειώσει ωστόσο ιδιαίτερη επιτυχία. Στράφηκε προς τη δημοσιογραφία γράφοντας αστείες ιστορίες και ρεπορτάζ σε εφημερίδες. Αργότερα ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Territorial Enterprise της Βιρτζίνια, του ανέθεσε την έκδοση της. Σε κείμενό του, στις 3 Φεβρουαρίου του 1863 χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ψευδώνυμο Μαρκ Τουέιν. Η δημοτικότητα του άρχισε να αυξάνει με ραγδαίο ρυθμό και ακολούθησε η συγγραφή βιβλίων. Ανάμεσα στα πιο γνωστά βιβλία του είναι τα κλασικά μυθιστορήματα οι «Περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» (1876) και οι «Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν» (1884) που συχνά χαρακτηρίζεται ως «το µεγάλο αµερικανικό µυθιστόρηµα».


Διαβάστε επίσης:
Μην εξαρτάσαι από την κρίση σου, όταν η φαντασία δεν λειτουργεί
Κούντερα: Βραδύτητα, η ένταση της μνήμης
Σαχτούρης: Οι αμυγδαλιές
εμφάνιση σχολίων