1
4
σχόλια
307
λέξεις
VISUALISM
Η πολυσυζητημένη εγκατάσταση We Walked the Earth στην Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας 2022. Ένας κόσμος αβεβαιότητας που δεν μοιάζει και τόσο με επιστημονική φαντασία
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ | ΦΩΤΟ: UGO CARMENI
14 Νοεμβρίου 2022
Στην Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας 2022, το περίπτερο της Δανίας παρουσίασε την εγκατάσταση We Walked the Earth που δημιουργήθηκε από τον Uffe Isolotto και επιμελήθηκε ο Jacob Lillemose.

Το We Walked the Earth επικεντρώνεται σε μια οικογένεια Κενταύρων που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις μιας (επίκαιρης) διαρκώς μεταβαλλόμενης πραγματικότητας. «Οι Κένταυροι ενσαρκώνουν μια εποχή αναταραχής, απόγνωσης και ελπίδας, αντανακλώντας την αβεβαιότητα του σημερινού κόσμου» λέει ο Uffe Isolotto.

«Είναι μια τραγική ή ελπιδοφόρα κατάσταση, ή ίσως και τα δύο;»                      

Οι επισκέπτες της Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας 2022 είδαν εικόνες που θυμίζουν έναν ειδυλλιακό τρόπο ζωής στη Δανία. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά, η οπτική γωνία αλλάζει. Σε ένα από τα δωμάτια κρέμεται ένα μεταλλαγμένο κρέας, υπάρχουν άγνωστα είδη αγροτικών εργαλείων, παντού κοπριές, ενώ αναβλύζει ένα μπλε υγρό.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δράμα με δύο υπερρεαλιστικά γλυπτά Κενταύρων να πρωταγωνιστούν. Το δέρμα τους καλύπτεται από ασυνήθιστα σημάδια ενώ το μπλε υγρό που ρέει από τις καλλιέργειες του αγροκτήματος φαίνεται να συντηρεί τα πλάσματα μέσω σωλήνων. Σε ένα δωμάτιο, ένας άνδρας Κένταυρος αυτοκτόνησε, στο διπλανό δωμάτιο μια γυναίκα Κένταυρος είναι ξαπλωμένη στο πάτωμα και γεννάει ένα μωρό Κένταυρο που μοιάζει να αποτελεί νέο υβρίδιο =δίνοντας μια αμφιλεγόμενη υπόσχεση για το μέλλον.

«Υπάρχει μια αβεβαιότητα στο τι έχει συμβεί στους Κένταυρους αλλά και στον κόσμο στον οποίο ζουν. Είναι μια τραγική ή ελπιδοφόρα κατάσταση, ή ίσως και τα δύο;» λέει ο Uffe Isolotto. «Η εποχή που ζούμε γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και απρόβλεπτη καθώς αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις -οικολογικές, πολιτικές, υπαρξιακές. Υπάρχει πολλή ελπίδα και απελπισία και αυτό είναι που ήθελα να μετουσιώσω σε πραγματικότητα, με αυτήν την εγκατάσταση».


 
Διαβάστε επίσης:
Σιγκαπούρη: Εκεί που τα δάση σκαρφαλώνουν
Τα drones «διορθώνουν» τα μνημεία του κόσμου
 
εμφάνιση σχολίων