0
1
σχόλια
519
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Η συγγραφέας Martha Brockenbrough απαντάει στο ερώτημα της κόρης της: «Μαμά υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;». Το κείμενο δημοσιεύθηκε στους NYTimes και έγινε viral
DOCTV.GR | UNSPLASH
2 Δεκεμβρίου 2022
Η συγγραφέας Martha Brockenbrough αντιμετώπισε πριν χρόνια ένα δίλημμα όταν η εννιάχρονη κόρη της Λούσι λίγο πριν τα Χριστούγεννα τη ρώτησε: «Μαμά υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;». Αυτή είναι η απάντηση που έγραψε για λογαριασμό του η μητέρα της και δημοσιεύτηκε στους New York Times στις 16 Δεκεμβρίου του 2009

Αγαπητή Λούσι,
Σε ευχαριστώ για το γράμμα σου. Έκανες μια πολύ σωστή ερώτηση: «Είσαι ο Άγιος Βασίλης;». Ξέρω ότι εδώ και πολύ καιρό το αναρωτιέσαι αλλά ήθελα η απάντησή μου να είναι πολύ προσεκτική κι έπρεπε να σκεφτώ καλά τι θα σου απαντήσω.

Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει ο Άι Βασίλης. Είμαι όμως αυτός που γεμίζει την κάλτσα σου με δώρα. Επίσης διαλέγω και τυλίγω τα πακέτα που βρίσκεις κάτω από το δέντρο με τον ίδιο τρόπο που η μαμά μου το έκανε για μένα, όπως και η δική της μαμά για εκείνη -και ναι, βοηθάει κι ο μπαμπάς.

Φαντάζομαι πως κάποια μέρα θα το κάνεις κι εσύ για τα παιδιά σου και ξέρω ότι θα σου αρέσει να τα βλέπεις να τρέχουν προς το χριστουγεννιάτικο δέντρο το πρωί των Χριστουγέννων. Θα σου αρέσει να τα βλέπεις να κάθονται μπροστά στο δέντρο και τα προσωπάκια τους να φωτίζονται από τα φωτάκια του.
 

Ο Άι Βασίλης είναι ένας δάσκαλος κι εγώ υπήρξα μαθήτριά του και τώρα ξέρεις το μυστικό            

Όμως αυτό δεν θα σε κάνει Άι Βασίλη. Ο Άγιος Βασίλης είναι κάτι μεγαλύτερο και αυτό που κάνει, διαρκεί περισσότερο από τη ζωή του καθενός μας. Είναι κάτι πολύ απλό αλλά και πολύ σημαντικό. Μαθαίνει στα παιδιά πώς να πιστεύουν σε κάτι που δεν έχουν ποτέ τους δει ή αγγίξει. Είναι πολύ σπουδαία και σημαντική δουλειά αυτή.

Στην πορεία της ζωής σου θα χρειαστείς αυτή την ικανότητα να πιστεύεις: στον εαυτό σου, στους φίλους σου, στα ταλέντα σου και στην οικογένειά σου. Επίσης, θα χρειαστεί για να πιστέψεις σε πράγματα που δεν μπορείς να μετρήσεις ή να κρατήσεις στα χέρια σου. Μιλάω για την αγάπη, αυτή τη σπουδαία δύναμη που θα φωτίσει μέσα σου τη ζωή ακόμα και στις πιο σκοτεινές και κρύες στιγμές.

Ο Άι Βασίλης είναι ένας δάσκαλος κι εγώ υπήρξα μαθήτριά του και τώρα ξέρεις το μυστικό για το πώς κατεβαίνει μέσα από όλες αυτές τις καμινάδες την παραμονή των Χριστουγέννων: τον βοηθάνε όλοι οι άνθρωποι που γέμισαν την καρδιά τους με χαρά χάρη σ’ εκείνον.
 

Ο Άι Βασίλης είναι αγάπη και μαγεία και ελπίδα και ευτυχία. Ανήκω στην ομάδα του και πλέον ανήκεις κι εσύ                    

Με τις καρδιές γεμάτες, άνθρωποι σαν τον μπαμπά σου κι εμένα, αναλαμβάνουμε με τη σειρά μας να βοηθήσουμε τον Άι Βασίλη να κάνει μια δουλειά που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να την φέρει εις πέρας.

Έτσι λοιπόν, όχι, δεν είμαι ο Άι Βασίλης. Ο Άι Βασίλης είναι αγάπη και μαγεία και ελπίδα και ευτυχία. Ανήκω στην ομάδα του και πλέον ανήκεις κι εσύ. Σ’ αγαπάω για πάντα, η μαμά.


Διαβάστε επίσης: 
Σαχτούρης: «Τα λυπημένα Χριστούγεννα των ποιητών»
«Δεν υπάρχει κάτι ψυχαναγκαστικό στην ευτυχία των γιορτών»
Χριστουγεννιάτικος κορμός σε 2 εκδοχές

εμφάνιση σχολίων