0
1
σχόλια
384
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

 
DOCTV.GR
1 Νοεμβρίου 2022
Ο Ανήφορος του Νίκου Καζαντζάκη, το μοναδικό ακυκλοφόρητο μυθιστόρημά του, κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου και είναι ένα έργο εσωτερικό -ψάχνοντας απαντήσεις στις υπαρξιακές μας αναζητήσεις. Στον Ανήφορο, ο άνθρωπος που βγαίνει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένας άνθρωπος χωρίς έρμα, ένας άνθρωπος που δεν μπορεί στοχαστεί το αύριο καθώς το σκιάζουν η βία και ο πόνος. Σε αυτό το έργο, ο Καζαντζάκης εντάσσει οριστικά τους προβληματισμούς του, τα διλήμματα, τις ανησυχίες του, τις υπαρξιακές του αναζητήσεις. Συγκεντρώσαμε δέκα χαρακτηριστικές φράσεις - αποφθέγματα από το έργο.

– Δε με νοιάζει ο θάνατος» συλλογίζουνταν «με νοιάζει η φθορά• αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω…»
– Ο Θεός να μη δώσει του ανθρώπου τα όσα μπορεί να βαστάξει.
– Αντέχει ο άνθρωπος, το σίδερο, η πέτρα, το διαμάντι δεν αντέχουν, ο άνθρωπος αντέχει.
– Ένα σκουλήκι με τρώει, αδέρφια! Κοιτάζω πίσω, θωρώ τη ζωή μου・ κοιτάζω ομπρός, θωρώ το θάνατό μου και συλλογιέμαι: Από πού ερχόμαστε, βρε παιδιά, από πού ερχόμαστε και πού πάμε; Να το σκουλήκι που με τρώει!
– Όταν έβλεπε γύρα του την ασκήμια, τη φτώχεια, την αδικία, πονούσε, κι έκραζε βοήθεια τις λέξες, έβανε μέσα τους τον πόνο του, χωρούσε όλος, κι αλάφρωνε.
– Όποιος διαβάζει ένα κείμενο, αν θέλει να το νιώσει, ένα και μόνο έχει να κάνει: να συντρίβει τη φλούδα, σκληρή ή μαλακιά, της κάθε λέξης και ν’ αφήνει το νόημά της να ξεσπάει μέσα στην καρδιά του.
– Στη σημερινή κρίσιμη ιστορική στιγμή, όπου οι δυο κόσμοι πάνοπλοι συγκρούουνται με τόση μοιραία αναγκαιότητα, το να ’σαι λεύτερος θεωρείται ύποπτο κι επικίντυνο.
– Ύποπτος θεωρείται σήμερα ο άδολος λογισμός.
– Όταν τα βλέπεις από ψηλά όλα τούτα τα κομμάτια της γης, νιώθεις πως είναι ένα, πως σύνορα δεν υπάρχουν και πως μονάχα ο νους που βλέπει από πολύ χαμηλά μπορεί να μισήσει.
– Δεν υπάρχει θάνατος, δεν υπάρχει θάνατος・ το ξέρουμε πια καλά εμείς οι δυο・ υπάρχει αγάπη.
– Σκλάβοι γεννηθήκαμε και πολεμούμε όλη μας τη ζωή να γίνουμε ελεύτεροι.

Κυκλοφορεί από τις εκδ Δίοπτρα. Ο Νίκος Καζαντζάκης (18 Φεβρουαρίου 1883 - 26 Οκτωβρίου 1957) ήταν Έλληνας μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ο περισσότερο μεταφρασμένος στο εξωτερικό. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του είναι: Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Ο Τελευταίος Πειρασμός, O Καπετάν Μιχάλης.


Διαβάστε επίσης:
Καζαντζάκης: Κι οι άνθρωποι το 'νιωθαν πως δεν είχα την ανάγκη τους
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καζαντζάκης
Όταν ο Καζαντζάκης έκανε τον γύρο των Κυκλάδων
εμφάνιση σχολίων