0
1
σχόλια
872
λέξεις
IT LIST
DOCTV.GR | UNSPLASH
6 Οκτωβρίου 2022
Έχετε ποτέ παρατηρήσει ανθρώπους να περπατάνε με δύο μπαστούνια σε φλατ επιφάνειες και αναρωτηθήκατε τι κάνουν; Αποκαλείται Nordic walking ή Σκανδιναβικό περπατήμα στα ελληνικά και μοιάζει οπτικά με το σκι αλλά χωρίς το χιόνι και το γλίστρημα.

Το περπάτημα με μπαστούνια αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Σκανδιναβία και ήρθε στην Κεντρική Ευρώπη πριν από 20 χρόνια. Για κάποιο λόγο, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές παρόλο που έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Σας παραθέτουμε μερικούς λόγους για να δοκιμάστε το Nordic walking. Συμφωνα με το news4health

1. Καις περισσότερες θερμίδες. Ήδη από το 1995, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το Σκανδιναβικό περπάτημα έκαιγε περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το κανονικό περπάτημα. Στην πραγματικότητα, διαπίστωσαν ότι έκαψαν ως και 18% περισσότερες θερμίδες από το κανονικό περπάτημα.

Πολλαπλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει αυτό το εύρημα από τότε. Γι αυτό το Nordic walking μπορεί να είναι μία σπουδαία μορφή άσκησης για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Μία μελέτη από την Ιταλία διαπίστωσε, μάλιστα, ότι οι υπερβαροι έχασαν πιο γρήγορα κιλά με το Nordic walking σε σχέση με όσους περπατούσαν κανονικά. Ενώ το Nordic walking δεν καίει περισσότερες θερμίδες από άλλες πιο έντονες μορφές άσκησης, όπως το τρέξιμο - μπορεί να είναι μία σπουδαία επιλογή μικρού αντίκτυπο, ή ένας τρόπος για να τονώσει τα οφέλη των τακτικών περιπάτων σου.

2. Μπορεί να μειώσει τον πόνο των άκρων. Η χρήση μπστουνιών ενώ περπατάτε μπορεί να κατανείμει το βάρος σας στα χέρια και τον κορμό, ασκώντας λιγότερη πίεση στην πλάτη, τα γόνατα και τους γοφούς σας. Θεωρητικά, αυτό έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τον πόνο στην πλάτη κατά το περπάτημα.

Ωστόσο, από την έρευνα προκύπτουν ανάμεικτα αποτελέσματα, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν ότι το σκανδιναβικό περπάτημα μπορεί να μειώσει τον πόνο στη μέση και τις επιπτώσεις στα γόνατα , ενώ άλλες δείχνουν ότι δεν είναι πιο χρήσιμο από το συνηθισμένο περπάτημα . Εάν είστε κάποιος που υποφέρει από πόνο στη μέση, το ισχίο ή το γόνατο, το σκανδιναβικό περπάτημα θα μπορούσε να σας βοηθήσει, καθώς ανακατανέμει κάπως το βάρος σας. Αξίζει όμως να συζητήσετε πρώτα με το γιατρό σας προτού το δοκιμάσετε και να σταματήσετε εάν ο πόνος σας επιμένει ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε τα μπαστούνια.

3. Βελτιώνει την δύναμη του άνω μέρους του σώματος. Το σκανδιναβικό περπάτημα εμπλέκει τα χέρια και τους ώμους σας περισσότερο από το κανονικό περπάτημα, και αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει τη δύναμή σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το σκανδιναβικό περπάτημα μπορεί όχι μόνο να αυξήσει τη δύναμη της λαβής των χεριών αλλά και να αυξήσει τη μυϊκή δραστηριότητα στους ώμους.

Η δύναμη του άνω μέρους του σώματος – συμπεριλαμβανομένου του πόσο δυνατό είναι το κράτημα – είναι σημαντική για πολλά από τα πράγματα που κάνουμε καθημερινά, από το να κουβαλάμε τα ψώνια μας μέχρι το γέμισμα του βραστήρα. Η αύξηση της μυϊκής δύναμης είναι επίσης σημαντική για την πρόληψη τραυματισμών , καθώς βοηθά στη σταθεροποίηση των αρθρώσεων.

4. Αυξάνει την αντοχή του κορμού. Το σκανδιναβικό περπάτημα εμπλέκει επίσης τους μυς του κορμού (συμπεριλαμβανομένων αυτών στην κοιλιά και την πλάτη σας) περισσότερο από το συνηθισμένο περπάτημα. Η μεγαλύτερη εμπλοκή των μυών του κορμού θα βοηθήσει στην ενδυνάμωσή τους, η οποία μπορεί με τη σειρά της θα βελτιώσει τη στάση του σώματος. Η καλύτερη δύναμη του κορμού μπορεί επίσης να βελτιώσει την ισορροπία σας καθώς και την ικανότητά σας να κινηθείτε.

5. Μειώστε τον κίνδυνο πτώσης. Δυστυχώς καθώς μεγαλώνουμε είναι πιο πιθανό να σκοντάψουμε και να πέσουμε όταν περπατάμε. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση της μυϊκής δύναμης, στα προβλήματα ισορροπίας και στα προβλήματα με τον τρόπο που περπατάμε. Το πλεονέκτημα του σκανδιναβικού περπατήματος είναι ότι τοποθετείτε τους στύλους στο έδαφος την ίδια στιγμή που χρησιμοποιείτε τα πόδια σας. Αυτό βελτιώνει την ισορροπία σας. Επομένως, ειναι λιγότερο πιθανό να πέσετε. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έδειξε ακόμη ότι τα άτομα που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα προπόνησης με σκανδιναβικό περπάτημα για τρεις εβδομάδες είχαν βελτιωμένη ισορροπία - ακόμα και όταν περπατούσαν χωρίς κοντάρια.

6. Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία.  Η έρευνα δείχνει ότι το σκανδιναβικό περπάτημα μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή ικανότητα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες. Μια άλλη μελέτη σε παχύσαρκες γυναίκες έδειξε επίσης ότι το σκανδιναβικό περπάτημα ήταν ικανό να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση , αν και μόνο σε παρόμοιο βαθμό με το συνηθισμένο περπάτημα. Επιπλέον, το σκανδιναβικό περπάτημα έχει αποδειχθεί σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ότι βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ηρεμίας, κάτι που είναι σημαντικό για την πρόληψη του διαβήτη καθώς και για τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

7. Μπορείτε να περπατήσετε πιο γρήγορα. Το σκανδιναβικό περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε εκεί που θέλετε να είστε πιο γρήγορα από το συνηθισμένο περπάτημα. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση έδειξε ότι το σκανδιναβικό περπάτημα αύξησε τη μέση ταχύτητα περπατήματος έως και 25% σε σύγκριση με το συνηθισμένο περπάτημα. Ως συνέπεια του πιο γρήγορου περπατήματος , μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Έτσι, αν πήγατε για 30 λεπτά βόλτα με σκανδιναβικό τρόπο, θα μπορούσατε να περπατήσετε περισσότερο και να κάψετε περισσότερες θερμίδες από ό,τι θα μπορούσατε σε έναν κανονικό περίπατο.

Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ξεκάθαρα πλεονεκτήματα στο να επιχειρήσεις το σκανδιναβικό περπάτημα. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλό για άτομα που δεν τους αρέσουν άλλα είδη άσκησης – όπως το τρέξιμο – αλλά εξακολουθούν να θέλουν να κάνουν κάτι υψηλότερης έντασης από το γρήγορο περπάτημα.


Διαβάστε επίσης: 
ΕΡΕΥΝΑ: 5 συνήθειες για 10 χρόνια επιπλέον ζωής
Καλά νέα για όσους πίνουν πολύ μαύρο τσάι
ΥΓΕΙΑ: Γιατί αισθανόμαστε κουρασμένοι;


 
εμφάνιση σχολίων