0
1
σχόλια
387
λέξεις
CULTURE
DOCTV.GR
3 Οκτωβρίου 2022
Πέθανε η Σαχίν Λιτλφέδερ ή Marie Louise Cruz - Sacheen Littlefeather (14 Νοεμβρίου 1946 – 2 Οκτωβρίου 2022), η Ινδιάνα ηθοποιός που πέρασε στην ιστορία όταν εμφανίστηκε το 1973 στην τελετή απονομής των Όσκαρ με την παραδοσιακή φορεσιά των Απάτσι προκειμένου να αρνηθεί το βραβείο για λογαριασμό του Μάρλον Μπράντο. Η Αμερικανίδα ηθοποιός, μοντέλο και ακτιβίστρια πολιτικών δικαιωμάτων των ιθαγενών Αμερικανών είχε Ινδιάνο (Apache και Yaqui) πατέρα και Ευρωπαία Αμερικανίδα.

Ο Μπράντο κέρδισε το Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία Ο Νονός αλλά δεν πήγε, Ζήτησε από την Σαχίν να παραστεί στη θέση του κι εκείνη δέχτηκε γιατί την είχε βοηθήσει μ΄ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Η Λιτλφέδερ ανέβηκε στην σκηνή και μπροστά στο έκπληκτο κοινό και τους αμήχανους παρουσιαστές (Ρότζερ Μουρ και Λιβ Ούλμαν) ανακοίνωσε πως ο Μπράντο δεν δέχεται το βραβείο, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην κινητοποίηση ινδιάνων ακτιβιστών για τον τρόπο με τον οποίο οι Ινδιάνοι των ΗΠΑ απεικονίζονταν στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Αργότερα, αποκάλυψε ότι η ασφάλεια της Ακαδημίας συγκράτησε τον ακροδεξιό «καουμπόι» Τζον Γουέιν ώστε να μην βιαιοπραγήσει ενώ άλλοι όπως ο Κλιντ Ίστγουντ, στα παρασκήνια και το κοινό, την αποδοκίμαζαν.            

Η Σαχίν Λιτλφέδερ ήταν πρόεδρος των Ινδιάνων Αμερικανών ηθοποιών, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν κυρίως ως κομπάρσοι. Ακόμα και οι περισσότεροι ρόλοι Ινδιάνων, παίζονταν από λευκούς. Οι περισσότερες ταινίες τους απεικόνιζαν ως βάρβαρους και πολεμοχαρείς, έκφραση της ρατσιστικής προπαγάνδας, που δικαιολογούσε και μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η Απάτσι Λιτλφέδερ ήταν έτοιμη να διαβάσει την επιστολή, που είχε γράψει ο Μπράντο, όμως ο παραγωγός της ταινίας Νονός, Άλμπερτ Ρούντι, την απείλησε ότι θα συλληφθεί, αν την διαβάσει ολόκληρη ή αν μιλήσει παραπάνω από ένα λεπτό. Έτσι, ανακοίνωσε την απόφαση του Μπράντο ότι δεν δέχεται το βραβείο με ένα σύντομο μήνυμα.

Αργότερα, αποκάλυψε ότι η ασφάλεια της Ακαδημίας συγκράτησε τον ακροδεξιό Τζον Γουέιν ώστε να μην βιαιοπραγήσει ενώ άλλοι όπως ο Κλιντ Ίστγουντ, στα παρασκήνια και το κοινό, την αποδοκίμαζαν.

Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, η Ακαδημία εξέδωσε μια ανακοίνωση όπου ζητούσε επίσημα συγνώμη. Εκείνη απάντησε: «Σχετικά με τη συγγνώμη της Ακαδημίας προς εμένα, εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι – έχουν περάσει μόνο 50 χρόνια! Πρέπει να διατηρούμε την αίσθηση του χιούμορ για την επιβίωσή μας». Πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

 
Με πληροφορίες από Praxis Review, Wiki Commons

 
Διαβάστε επίσης:
Θεοδωράκης: Στην Ικαρία, ένα κύμα από φως και ομορφιά
Το «ιδανικό ζευγάρι» με τα δικά του λόγια
Αντίστροφη αφιέρωση
εμφάνιση σχολίων