0
1
σχόλια
351
λέξεις
TECH
Επιστήμονες εντόπισαν στους πνεύμονες κύτταρα που 'κρύβονταν' και παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στη σωστή λειτουργία του αναπνευστικού. Πιστεύεται πως μπορούν να σώσουν τους καπνιστές
 
PRESS | UNSPLASH
28 Απριλίου 2022
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το πόσο υπάρχει άνθρωπος πάνω στον πλανήτη -με τους επιστήμονες να ερευνούν πάντα αυτό το 'φαινόμενο'. Όταν λέμε 'άνθρωπος' εννοούμε το είδος 'homo sapiens' και για να μην μακρηγορούμε, ας κρατήσουμε ότι οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι εμφανίστηκαν στην Αφρική, πριν 196.000 χρόνια. Διάφορες έρευνες υποστηρίζουν πως ο τελευταίος κοινός πρόγονος όλων των σύγχρονων ανθρώπων, έζησε πριν περίπου 200.000 χρόνια.

Παρ' όλα αυτά, χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2022 για να ανακαλυφθεί στο ανθρώπινο σώμα η ύπαρξη ενός νέου μέρους που κρυβόταν (πολύ καλά) στους πνεύμονες: επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο τύπο κυττάρων που 'κρύβεται' μέσα στις ευαίσθητες, διακριτικές διόδους των πνευμόνων μας. Δεν υπάρχουν απλά, αλλά παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στη σωστή λειτουργία του αναπνευστικού μας συστήματος.

 Πιστεύεται πως μπορούν να 'δώσουν' νέες θεραπείες για την αναστροφή των επιπτώσεων ορισμένων ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα. Αυτό τουλάχιστον τονίζεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 30/3, στο Nature.

Οι συγγραφείς της έρευνας ενημέρωσαν ότι τα κύτταρα αυτά, που είναι γνωστά ως εκκριτικά της αναπνευστικής οδού, υπάρχουν στις μικροσκοπικές, διακλαδιζόμενες διόδους -γνωστές ως βροχγιόλια- που καλύπτονται από τις κυψελίδες (βλ. μικροί 'αερόσακοι' που ανταλλάσσουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα, με την κυκλοφορία του αίματος).

Τα νέα κύτταρα είναι παρόμοια με τα βλαστοκύτταρα (θεωρούνται 'λευκός καμβάς' γιατί διαφοροποιούνται σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρων μέσα στο σώμα) και είναι ικανά να επιδιορθώσουν τα κατεστραμμένα κύτταρα της κυψελίδας και να μεταμορφωθούν σε νέα κύτταρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα κύτταρα αυτά (για την ιστορία λέγονται RAS, ακρωνύμιο που προκύπτει από τις λέξεις Respiratory Airway Secretory) μπορούν να παίξουν ρόλο-κλειδί σε ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Στη θεωρία, μπορούν να αποτρέψουν τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια -ή τουλάχιστον να την ανακουφίζουν-, με την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυψελίδων.

Προστέθηκε ότι το κάπνισμα μπορεί να βλάψει ή ακόμα και να καταστρέψει τα νέα κύτταρα, ωστόσο με την ανακάλυψη ανοίγει ο δρόμος για μελέτες ουσιαστικών θεραπειών.


Via news247.gr

 
Διαβάστε επίσης:
«Η Ελλάδα αποτελεί την ντροπή της Μαιευτικής παγκοσμίως»
ΕΡΕΥΝΑ: Πώς έχασαν την ουρά τους οι άνθρωποι;
Τέσλα: O Προμηθέας του ηλεκτρισμού
εμφάνιση σχολίων