0
1
σχόλια
514
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη πίνουν μολυσμένο νερό, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν, μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών
 
PRESS
20 Μαρτίου 2019
Περίπου 57 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν διαθέτουν νερό στο σπίτι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ στην τελευταία ετήσια Έκθεση για την Παγκόσμια Ανάπτυξη του Υδάτινου Δυναμικού, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες πόσιμου νερού ενώ άλλα 36 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις αποχέτευσης, στηριζόμενα αντ ‘αυτού σε μη ασφαλείς, κοινές ή μη βιώσιμες αποχετεύσεις. Η κατάσταση είναι πιο σοβαρή στις αγροτικές περιοχές, στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο, όπου το 72% των ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες ύδρευσης.
 

480 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Γερμανία το 2016 λόγω έκθεσης σε μη ασφαλές νερό, αποχέτευση και υγιεινή. Ακολούθησε η Γαλλία, με 172 τέτοιους θανάτους και το Ηνωμένο Βασίλειο με 130…

Όμως, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι πολλοί πολίτες στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς και στη Βόρεια Αμερική, υποφέρουν επίσης από την έλλειψη ή την άδικη πρόσβαση στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. «Οι ανισότητες σχετίζονται συχνά με τις κοινωνικοπολιτισμικές διαφορές, τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και το γεωγραφικό πλαίσιο».

14 θανάτους ημερησίως. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πέρυσι ότι η λειψυδρία επηρεάζει τουλάχιστον το 11% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Το ανεπαρκές νερό φέρει ισχυρό ανθρώπινο, οικολογικό και οικονομικό κόστος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι καθημερινά 14 άνθρωποι πεθαίνουν από διάρροια ασθένεια που προκαλείται από μη ασφαλές νερό.
 

Η βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλές νερό θα βοηθούσε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να εξοικονομήσουν περισσότερα από 600 εκατομ. ευρώ ετησίως

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΠΟΥ, 480 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Γερμανία το 2016 λόγω έκθεσης σε μη ασφαλές νερό, αποχέτευση και υγιεινή. Ακολούθησε η Γαλλία, η οποία κατέγραψε 172 τέτοιους θανάτους και το Ηνωμένο Βασίλειο με 130 θανάτους. Η έλλειψη πρόσβασης υποχρεώνει επίσης τους ανθρώπους να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό. Η βελτίωση της πρόσβασης σε ασφαλές νερό θα βοηθούσε έτσι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να εξοικονομήσουν περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπολόγισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα μπορούσε επιπλέον να συμβάλει στην επίτευξη ενός από τους στόχους της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού, καθώς η μείωση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού από 100 σε 88 λίτρα ετησίως έως το 2050, μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 1,2 εκατομμύρια τόνους CO2.

Ο ΟΗΕ συνιστά ότι οι ανισότητες στην πρόσβαση πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των γεωγραφικών ανισοτήτων αντιμετωπίζοντας τα συγκεκριμένα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι περιθωριοποιημένες ομάδες και τα άτομα που ζουν σε ευπαθείς καταστάσεις και μειώνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα.

Τόνισε τις προσπάθειες που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού καθώς και στη Βόρεια Μακεδονία για να εκτιμηθεί το επίπεδο ισότητας πρόσβασης στο νερό και την αποχέτευση. Εξέδωσε επίσης το σχέδιο δράσης της Αρμενίας για το 2017 για τη βελτίωση της πρόσβασης για τις 579 αγροτικές κοινότητες που δεν εξυπηρετούνται από κεντρικές πηγές ύδρευσης.

Περίπου 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό με 4,3 δισεκατομμύρια άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αποχέτευσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Τρεφόμαστε με πλαστικό
Νερό για όλους
PLAYER: Δεν υπάρχει ιδιωτικό νερό!
εμφάνιση σχολίων