0
1
σχόλια
296
λέξεις
ΖΗΝ
Με σιμιγδάλι και –αν θέλουμε– σοκολάτα. Τα τρώμε όλο το χρόνο
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
16 Δεκεμβρίου 2020
Η σιμιγδαλένια εκδοχή των μελομακάρονων είναι ζουμερή και τραγανή ταυτόχρονα. Τα τρώμε είτε σκέτα είτε τα λούζουμε με γλάσο μαύρης σοκολάτας. Να πούμε «και του χρόνου» ή μήπως καλύτερα «όλο το χρόνο»;


ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
ΥΛΙΚΑ: 1 κούπα λάδι (ή μισή μισή με καλαμποκέλαιο, αν τα θέλουμε πιο ελαφριά), 2 κούπες ψιλό σιμιγδάλι, 1/4 κούπα ζάχαρη, 1 1/2 κούπα αλεύρι,  1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι, 2 κουτ. σουπ. ξύσμα πορτοκαλιού, 2 κουτ. σουπ. κονιάκ, 1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα, 1 κουτ. γλ. κανέλα, 1/2 κουτ. γλ. γαρίφαλο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ: 1 κούπα μέλι, 1 κούπα ζάχαρη, 1 κούπα νερό, 1 ξυλάκι κανέλας, 2 καρφάκια γαρίφαλο, μια φλούδα πορτοκαλιού
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ: 200 γραμμ. κουβερτούρα, 1 κουτ. σουπ. κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε με μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό, πάνω από το μπολ μας, διότι φουσκώνει πολύ και χύνεται από την κούπα. Τα προσθέτουμε στο μείγμα και τέλος βάζουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, πλάθουμε τα μελομακάρονα λίγο φουσκωτά και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς επί 20-25 λεπτά. Δεν τα πατικώνουμε πολύ, διότι απλώνουν. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Σε κατσαρολάκι, βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού. Τα βράζουμε για τρία λεπτά και βυθίζουμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι, μέχρι να σταματήσουν να βγάζουν φυσαλίδες (περίπου 20-30 δευτερόλεπτα). Δεν τα αφήνουμε για πολύ μέσα στο σιρόπι, για να μη μουλιάσουν και διαλυθούν. Γαρνίρουμε με κοπανισμένα καρύδια μαζί με λίγη κανέλα.

Αν θέλουμε να βάλουμε σοκολάτα, τότε πριν τα γαρνίρουμε με τα καρύδια, ζεσταίνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε το κονιάκ. Λούζουμε τα κρύα, σιροπιασμένα μελομακάρονα, ρίχνουμε τριμμένο καρύδι και αφήνουμε να κρυώσει η σοκολάτα -αν αντέχουμε να περιμένουμε.

Καλές γιορτές!
εμφάνιση σχολίων