0
1
σχόλια
1556
λέξεις
ΖΗΝ
DOCTV.GR | UNSPLASH
11 Μαρτίου 2024
Φυτεύουμε λαχανικά σε γλάστρες και ζαρντινιέρες για να τα απολαμβάνουμε φρέσκα και υγιεινά στο σπίτι μας. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι λίγο διαθέσιμο χώρο στο μπαλκόνι, στην αυλή, στη βεράντα ή στην ταράτσα μας, μερικές γλάστρες ή ζαρνινιέρες και αρκετό χώμα για να φυτέψουμε αγαπημένα μας λαχανικά.

Η φύτευση λαχανικών σε γλάστρα είναι ένας πρακτικός τρόπος καλλιέργειας που προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την καλλιέργεια στο χωράφι. Καταρχήν, μπορούμε να φροντίζουμε τα λαχανικά στο σπίτι αποφεύγοντας τις μετακινήσεις και παράλληλα εξοικονομούμε πολύτιμο χρόνο. Μπορούμε να θαυμάζουμε καθημερινά τα λαχανικά μας, να παρατηρούμε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους και να εντοπίζουμε κάποιο πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί στα φυτά, ώστε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Η καλλιέργεια σε γλάστρες αποτελεί ιδανικό ξεκίνημα για αρχάριους στην κηπουρική και μία δημιουργική δραστηριότητα με την οποία μπορούν να ασχοληθούν μικρά παιδιά, φυτεύοντας μαρούλι σε γλάστρα και ντοματίνια σε γλάστρα που χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα και μας δίνουν πλούσια παραγωγή. Ας δούμε, λοιπόν, ποια λαχανικά καλλιεργούνται σε γλάστρες μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα τους, ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή από πεντανόστιμα σπιτικά λαχανικά.

1. Ποια λαχανικά φυτεύουμε σε γλάστρα την εποχή του φθινοπώρου; Τα περισσότερα λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες και σε ζαρντινιέρες στο σπίτι. Την εποχή του φθινοπώρου, μπορούμε να φυτέψουμε φυλλώδη λαχανικά και μυρωδικά για την κουζίνα μας όπως:
– Μαρούλια σε γλάστρα,
–Λόλες σε γλάστρα,
–Φρέσκο κρεμμυδάκι σε γλάστρα,
–Σκόρδο σε γλάστρα,
–Μαϊντανό σε γλάστρα,
–Άνηθο σε γλάστρα,
–Ρόκα σε γλάστρα,
–Μάραθο σε γλάστρα,
–Πράσο σε γλάστρα,
–Σέλινο σε γλάστρα,
–Παντζάρι σε γλάστρα,
–Καρότο σε γλάστρα,
–Σχοινόπρασο σε γλάστρα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ορισμένα από αυτά τα φυτά, όπως το μαρούλι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο ανήκουν στα λαχανικά που καλλιεργούνται με κομμάτια που περισσεύουν από την κουζίνα. Μπορούμε δηλαδή να φυτέψουμε κομμάτια των λαχανικών που δε χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα, ώστε να ριζώσουν και να μας δώσουν νέα συγκομιδή. Αν έχουμε αρκετό διαθέσιμο χώρο, μπορούμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά που έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη όπως:
– η καλλιέργεια του λάχανου,
– η καλλιέργεια του μπρόκολου,
– η καλλιέργεια του κουνουπιδιού

2. Ποια λαχανικά καλλιεργούμε σε γλάστρα την άνοιξη και το καλοκαίρι; Από τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης που καλλιεργούμε και συγκομίζουμε τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να φυτέψουμε:
– Ντομάτες σε γλάστρα,
– Ντοματίνια σε γλάστρα,
– Πιπεριές σε γλάστρα,
– Μελιτζάνες σε γλάστρα,
– Αγγούρια σε γλάστρα,
– Κολοκύθια σε γλάστρα
Κι όσο για τα φρούτα, ιδανική επιλογή για το μπαλκόνι είναι η καλλιέργεια της φράουλας, ενώ οι πιο έμπειροι καλλιεργητές, μπορούν να δοκιμάσουν της φύτευση καρπουζιάς και πεπονιάς σε γλάστρα.

3. Tι γλάστρες επιλέγουμε για την καλλιέργεια των λαχανικών; Για την καλλιέργεια των κηπευτικών στο μπαλκόνι, οι πιο δημοφιλείς επιλογές είναι οι πλαστικές ή πήλινες γλάστρες και ζαρντινιέρες. Οι πλαστικές γλάστρες είναι αρκετά ελαφριές και μπορούμε εύκολα να τις μετακινήσουμε όταν θέλουμε περισσότερη ή λιγότερη ηλιοφάνεια ανάλογα την εποχή. Μπορούμε, επίσης, να αξιοποιήσουμε διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά όπως ξύλινα ή πλαστικά τελάρα, καλάθια, κιβώτια, κομμένους θερμοσίφωνες ή ότι άλλο ευρηματικό μπορούμε να σκεφτούμε για να φτιάξουμε τις δικές μας γλάστρες και ζαρντινιέρες. Οι γλάστρες και οι ζαρντινιέρες που χρησιμοποιούμε πρέπει να έχουν τρύπες στη βάση τους για να απομακρύνεται το νερό κατά το πότισμα, ενώ η προσθήκη μίας στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας βελτιώνει την αποστράγγιση για να φεύγει το νερό που περισσεύει. Σχετικά με το μέγεθος της γλάστρας που θα καλλιεργήσουμε, για ντομάτες και ντοματίνια σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γλάστρα διαμέτρου και βάθους τουλάχιστον 30 εκατοστών, ενώ για καλλιέργεια πιπεριάς, μελιτζάνας και αγγουριάς χρειαζόμαστε γλάστρα διαμέτρου και βάθους 20-25 εκατοστών. Για φύτευση μαρουλιού και φράουλας στο μπαλκόνι μας ή και διάφορων μυρωδικών όπως μαϊντανού, ρόκας, φρέσκου κρεμμυδιού και σκόρδου, επιλέγουμε φύτευση σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες βάθους περίπου 15 εκατοστών, καθώς τα συγκεκριμένα φυτά διαθέτουν πιο επιφανειακό ριζικό σύστημα.

4. Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τη φύτευση λαχανικών σε γλάστρα; Η καλλιέργεια των λαχανικών σε γλαστρα έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, καθώς τα φυτά αναπτύσσονται και δίνουν την καρποφορία τους σε περιορισμένο όγκο χώματος. Επιλέγουμε φυτόχωμα που περιέχει μεγάλο ποσοστό σε μαύρη τύρφη και είναι ενισχυμένο με οργανική ουσία, περιέχει δηλαδή κομπόστ, κοπριά, βιολογικό λίπασμα και περλίτη για να εξασφαλίζει καλύτερο αερισμό και αποστράγγιση. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας βιολογικό φυτόχωμα ιδανικό για καλλιέργεια λαχανικών και να το εμπλουτίσουμε σε θρεπτικά συστατικά ώστε τα λαχανικά μας να έχουν καλή ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή. Αναμιγνύουμε 50% χώμα από τον κήπο, 30% κοπριά, 10% κομπόστ και 10% περλίτη. Για τη δημιουργία του μείγματος, χρησιμοποιήσουμε επιφανειακό χώμα από τον κήπο μας που παίρνουμε από βάθος μέχρι 20 εκατοστά.

5. Σε τι θέση τοποθετούμε τις γλάστρες με τα λαχανικά για να έχουν καλή ανάπτυξη; Ανάλογα την εποχή φύτευσης, επιλέγουμε τις κατάλληλες θέσεις για τις γλάστρες των λαχανικών μας. Η καλλιέργεια των ανοιξιάτικων λαχανικών απαιτεί τουλάχιστον 6-7 ώρες ηλιοφάνεια για να έχει καλή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή νόστιμων καρπών. Την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών και της έντονης ηλιοφάνειας του καλοκαιριού, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ίσως χρειαστεί να μεταφέρουμε τις γλάστρες μας σε σχετικά ημισκιερή θέση ή να τις καλύψουμε με ειδικό δίχτυ για την προστασία από τον ήλιο και για να αποφύγουμε ηλιεγκαύματα στους καρπούς. Την περίοδο το χειμώνα, εξασφαλίζουμε θέση με αρκετή ηλιοφάνεια για την καλλιέργεια των λαχανικών μας και παράλληλα τα προστατεύουμε από τους δυνατούς βοριάδες και τον έντονο παγετό που προκαλεί σημαντική ζημιά στα φυτά μας.

6. Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα τα λαχανικά σε γλάστρα; Τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα για να μας δώσουν καλή παραγωγή. Ένας εμπειρικός κανόνας για το πότισμα είναι να ποτίζουμε τα λαχανικά σε γλάστρα όταν παρατηρούμε ότι στεγνώνει το χώμα σε βάθος 3-4 εκατοστών. Γενικότερα, ποτίζουμε κάθε 3-4 μέρες κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά κατά την περίοδο άνθησης των λαχανικών, γιατί προκαλείται πτώση των ανθέων, μειωμένη καρπόδεση και μείωση της παραγωγής. Τα λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης, χρειάζονται λιγότερο πότισμα, εως καθόλου τις μέρες που βρέχει, για να αποφύγουμε την υπερβολική υγρασία στο χώμα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη ρίζα των φυτών. Ένας πρακτικός τρόπος για να εξοικονομήσουμε χρόνο και να εξασφαλίσουμε ότι τα φυτά μας ποτίζονται σωστά, ακόμα και σε περιόδους που λείπουμε από το σπίτι, είναι να εγκαταστήσουμε αυτόματο πότισμα.

7. Τι λίπασμα βάζουμε στα λαχανικά σε γλάστρα; Η καλλιέργεια των λαχανικών σε γλάστρα είναι αρκετά απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται σταθερή λίπανση προκειμένου να έχουμε καλή βλάστηση και αυξημένη παραγωγή καρπών. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενώ σε κάποια φυτά όπως στην καλλιέργεια της ντομάτας, στην καλλιέργεια της πιπεριάς και στην καλλιέργεια της μελιτζάνας απαιτείται πρόσθετη λίπανση με ασβέστιο. Επίσης, η λίπανση με εκχύλισμα φυκιών, κατά την μεταφύτευση ή κατά την περίοδο δυσμενών συνθηκών, όπως ο παγετός, οι δυνατοί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες καλοκαιριού, βοηθά στην τόνωση των φυτών και στην καλύτερη ανάπτυξη τους. Εκτός από τα λιπάσματα που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα, αρκετά σπιτικά υλικά από την κουζίνα μας περιέχουν πλήθος θρεπτικών στοιχείων που είναι χρήσιμο για τα λαχανικά μας. Τα τσόφλια των αυγών, το γάλα που έληξε στο ψυγείο, το νερό όπου βράσαμε τα μακαρόνια και τα υπολείμματα από τον καφέ που πίνουμε είναι μερικά από τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό λίπασμα.

8. Πώς προστατεύουμε τα λαχανικά σε γλάστρα από έντομα και ασθένειες; Για την προστασία των λαχανικών από ασθένειες και έντομα χρησιμοποιούμε αποκλειστικά οικολογικά σκευάσματα και αξιοποιούμε φυσικά υλικά που έχουμε σπίτι μας. Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών που μπορεί να εμφανιστούν κατά την καλλιέργεια, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα, όπως το βρέξιμο θειάφι και ο χαλκός, που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας με αυτοσχέδια συνταγή που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό. Η αντιμετώπιση του τετράνυχου αποτελεί σημαντικό εχθρό του λαχανόκηπου τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως επίσης η αντιμετώπιση της μελίγκρας, η καταπολέμηση των βρωμουσών και τα λευκά έντομα του αλευρώδη. Για να προστατέψουμε τα φυτά μας από τα έντομα που δημιουργούν προβλήματα στην καλλιέργεια, χρησιμοποιούμε βιολογικά εντομοκτόνα που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα όπως η φυσική πυρεθρίνη. Σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Αν στις γλάστρες μας εμφανιστούν μυρμήγκια μπορούμε να τα διώξουμε με φυσικό τρόπο χρησιμοποιώντας πιπέρι καγιέν και κανέλα.

9. Πώς υποστηλώνουμε τα λαχανικά σε γλάστρα; Η καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα, απαιτεί καλή στήριξη και αρκετές φορές υποστύλωση για να πετύχουμε ικανοποιητική ανάπτυξη των φυτών και καλή καρποφορία. Ανάλογα την ανάπτυξη που παρουσιάζει κάθε φυτό, μπορούμε να τοποθετήσουμε ξύλινους, μεταλλικούς ή πάσσαλους από μπαμπού για να στηριχτούν τα λαχανικά μας, χρησιμοποιώντας σπάγγο ή ειδικό ελαστικό σκοινί για να δέσουμε τα φυτά. Ειδικότερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτο μεταλλικό ή πλαστικό πλέγμα περίφραξης, σε μορφή ανοικτού κυλίνδρου, για στήριξη φυτών όπως της ντομάτας και του ντοματινιού. Επίσης, πολύ καλή λύση προσφέρει και το ειδικό πλαστικό δίχτυ για αναρρίχηση φυτών και στήριξη καρπών όπως για την καλλιέργεια της φασολιάς και την καλλιέργεια της αγγουριάς που έχουν μεγάλη ανάπτυξη.

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε δύο ή περισσότερα είδη λαχανικών στην ίδια ζαρντινιέρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναπτύσσονται καλύτερα και να εξοικονομήσουμε χώρο. Μία καλή και ιδιαίτερα αποτελεσματική συγκαλλιέργεια είναι η φύτευση μαρουλιού μαζί με κρεμμύδι, άνηθο και ρόκα για να χρησιμοποιήσουμε στις σαλάτες μας.

Via mistikakipou.gr


Διαβάστε επίσης:
9 tips: Αρωματικά και μυρωδικά σε γλάστρα
10 εργασίες που κάνουμε την άνοιξη στον κήπο
8 λόγοι που ξεραίνονται τα φυτά μας και πώς τα σώζουμε;
εμφάνιση σχολίων