0
1
σχόλια
252
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Απόσπασμα από το δοκίμιο «Η νέα ερωτική αναρχία» των Πασκάλ Μπρυκνέρ και Αλέν Φινκελκρό
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
29 Απριλίου 2022
Για την γύμνια των εραστών: «Το αγκάλιασμα γίνεται από σώματα υπόδουλα, μαθημένα να ηδονίζονται με έναν ορισμένο τρόπο, πολλές φορές «ξαναγραμμένα», καλουπωμένα, ιστορικά παράγωγα πολλών αιώνων καταπίεσης.

Η ίδια η γύμνια δεν είναι ποτέ άμεση. Απαλλαγμένοι από τα ρούχα μας εξακολουθούμε να είμαστε ντυμένοι με το κοινωνικό βερνίκι. Δεν είμαστε γυμνοί αλλά ευάλωτοι, αδέξιοι, γεμάτοι άμυνες και ψυχρότητες. Η απτική προετοιμασία του σώματος είναι αργή, υπομονετικά σχολαστική, πάντα τυχαία. Το γεγονός ότι οι εραστές γυμνώθηκαν δε σημαίνει ότι εγκατέλειψαν τους κοινωνικούς τους ρόλους. Γιατί αυτοί οι ρόλοι έχουν προβλεφθεί και για τη γυμνότητα.

Πραγματικά γυμνοί ίσως να είναι όταν γίνονται επιδερμικοί, δηλαδή απόλυτα επιφανειακοί, όταν η ευαισθησία τους παραιτείται από κάθε συνολική θεώρηση για να γίνει ψαχτή, ψηλαφητή, προσεχτική ακόμη και στις πιο μικρές ασημαντότητες, ικανή να αναρριγήσει στο παραμικρό ερέθισμα.

Η γυμνότητα είναι μια μακριά υπομονή που δεν είναι ποτέ σίγουρη. Κι όμως δεν ξέρω τι είναι η γυμνότητα. Αν εννοούμε μ' αυτή τη λέξη της τελική κατάσταση της ύλης, την πραγματική ανθρώπινη φύση, τότε ομολογώ ότι δεν υπάρχει, Αισθάνομαι εξίσου γυμνός όταν είμαι ντυμένος όσο και γδυτός, το ύφασμα, το παντελόνι, το πουκάμισο είναι για μένα ένα δέρμα όπως και η επιδερμίδα μου. Μήπως θα ήταν καλύτερα να αναγνωρίσουμε ότι διαθέτουμε χίλιες δυο γυμνότητες;»


Η νέα ερωτική αναρχία των Πασκάλ Μπρυκνέρ και Αλέν Φινκελκρό, εκδ Αστάρτη (μετάφραση: Μαρίνα Λώμη).

 
Διαβάστε επίσης:

Μπρυκνέρ: Αγαπάμε τον έρωτα περισσότερο από τα ίδια τα άτομα
Μπρυκνέρ: Ας μη χάσουμε ποτέ την αίσθηση της θαυμαστής σάρκας
Μπρυκνέρ: Ιδανική ζωή
εμφάνιση σχολίων