0
1
σχόλια
477
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Το αίσθημα του αλάθητου.  Από την Δρ. Χαρά Νομικού
 
DOCTV.GR |UNSPLASH
14 Απριλίου 2022
Το Σύμπλεγμα του Θεού είναι μια ακλόνητη πεποίθηση και μια ψυχολογική ψευδαίσθηση που χαρακτηρίζεται από διογκωμένα συναισθήματα της προσωπικής ικανότητας, Βιώνεται ως προνόμιο ή αίσθημα του αλάθητου.

Ένα άτομο με Σύμπλεγμα του Θεού μπορεί να αρνηθεί να δεχθεί την πιθανότητα λάθους ή αποτυχίας, ακόμη και στο πρόσωπο των πιο πολύπλοκων ή δυσεπίλυτων προβλημάτων ή δυσκολιών ή ανέφικτων καθηκόντων, και μπορεί να θεωρήσει τις προσωπικές του απόψεις, αδιαμφισβήτητα σωστές.

Το Σύμπλεγμα του Θεού και η ναρκισσιστική διαταραχή: Το άτομο με αυτό το σύμπλεγμα μπορεί να παραβαίνει τους κανόνες της κοινωνίας και να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ή προνόμια. Παρ’ όλα αυτά Το Σύμπλεγμα του Θεού δεν είναι ένας κλινικός όρος και δεν εμφανίζεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM). Επιπλέον δεν χαρακτηρίζεται επίσημα ως διαταραχή της προσωπικότητας, μοιάζει πολύ όμως με τη Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας και συσχετίζεται συχνά με αυτήν.

Το σύμπλεγμα του Ιεχωβά είναι ένας σχετικός όρος που χρησιμοποιείται στην Γιουγκιανή Ανάλυση για να περιγράψει μια νεύρωση εγωιστικής υπερβολής. Ο Fritz Wittels (Αμερικανός Ψυχαναλυτής) παραδείγματος χάριν χρησιμοποίησε τον όρο για τον Sigmund Freud στη βιογραφία του 1924 και ο H. E. Barnes (Αμερικανός Ιστορικός) χρησιμοποίησε τον όρο για τον George Washington.

Στο Σύμπλεγμα του Θεού σκιαγραφούνται κάποια χαρακτηριστικά στην Προσωπικότητα των ατόμων με το Σύμπλεγμα του Θεού επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του όπως:

Η αλαζονική συμπεριφορά: Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι οι καλύτεροι σε όλα, και όλοι οι άλλοι είναι κατώτεροι από αυτούς.
Επικριτική Συμπεριφορά: Αυτό το σύμπλεγμα κάνει τους ανθρώπους πολύ επικριτικούς. Εξετάζουν συνεχώς τις ενέργειες των άλλων και τις χαρακτηρίζουν ως κακές, άχρηστες η αναποτελεσματικές. Κρίνουν τους πάντες και τα πάντα εκτός από τον εαυτό τους, και αυτή η κρίση είναι σχεδόν πάντα αρνητική.
Δεν ανέχονται κριτική: Όπως και οι ναρκισσιστές, τα άτομα με σύμπλεγμα του Θεού δεν ανέχονται την κριτική. Δεν θα δεχθούν απολύτως κανέναν να τους κρίνει για τις πεποιθήσεις ή τις πράξεις τους.
Θέλουν να έχουν Επιρροή: Αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται την ανεξέλεγκτη ανάγκη να επηρεάσουν τους ανθρώπους και να «χρησιμοποιήσουν» ανθρώπους όπως και όποτε θέλουν.
Είναι Εθισμένοι στην εξουσία: Τις περισσότερες φορές, τα άτομα με αυτό το σύμπλεγμα είναι εκείνα με εξουσία έναντι των άλλων. Αισθάνονται ανάγκη για περισσότερη δύναμη και όταν την έχουν ασκούν αυτήν τη δύναμη με κάθε δυνατό τρόπο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παραιτηθούν από τον έλεγχο.

Επαγγέλματα: Κάποια επαγγέλματα μπορεί να αναπτύξουν το Σύμπλεγμα του Θεού όπως: Γιατροί, Πολιτικοί Μάνατζερ και Διασημότητες γιατί τέτοια επαγγέλματα απαιτούν πολλές γνώσεις και δεξιότητες και συνεπάγονται επιρροή ή εξουσία έναντι άλλων ανθρώπων. Ο Ernest Jones (1913-1951) χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο τον όρο Σύμπλεγμα Θεού στα «Δοκίμια της Εφαρμοσμένης Ψυχανάλυσης».

 
Η Δρ Χαρά Νομικού είναι Κλινικός Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος, Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας του Παν/μιου JeanJaurès, Ερευνητικό Κέντρο Cerpp, Toulouse, France, European Certificate in Psychology EuroPsy, Member of the European Federation of Psychologist’s Associations (EFPA)

 
Διαβάστε επίσης:
Ψυχολογία και Ναρκισσισμός
Η λεπτή διαφορά ανάμεσα στην αυτοεκτίμηση και το ναρκισσισμό


 
εμφάνιση σχολίων