0
1
σχόλια
288
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Είναι ο μεγάλος, ο άπιαστος κόσμος -που δεν υπάρχει. Η φαντασία μας τον άγγιξε μια στιγμή με τον έρωτα». Από τον Δημήτρη Χατζή
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
7 Δεκεμβρίου 2023
Έτσι τον έμαθα και τον έρωτα. Έμαθα, πως είναι μεγαλύτερος απ’ τον άνθρωπο, είναι λοιπόν, ακατόρθωτος. Μια φαντασία για κάποιον καιρό και καταλαγιάζει, σκορπίζεται. Και πρέπει, λέω, να ’ναι πολύ σπάνιο πράμα - της τύχης ολότελα - τα δυο πλάσματα να μπορούν να μείνουν ενωμένα, έτσι που τα θέλαμε εμείς.

Ο συμβιβασμός που μπορούν να κάνουν -ορίστε, τον έκανα εγώ - δεν είναι για να σώσουν τον έρωτα, είναι για να τον ξεφύγουν, να παραιτηθούν απ’ αυτόν. Και πάλι δεν σώζεται τίποτα. Άλλοι μένουνε παραιτημένοι, μαζί και χωρίς τον έρωτα. Οι άλλοι χωρίζουν -να μην τον προδώσουν. Κι' έτσι κι αλλιώς η πίκρα πάντα μένει. Για πάντα.

Δεν είναι που λείπει τ' αγαπημένο πρόσωπο, αυτό που φάνηκε πως ήταν ο έρωτας. Είναι για την γνωριμία του ακατόρθωτου. Γι’ αυτή την αίσθηση του άφθαστου που έχω και εγώ. Η Έρικα και κείνα τα τραίνα τα μισητά μου που δεν πάνε πουθενά, γίναν ένα πράμα. Είναι ο μεγάλος, ο άπιαστος κόσμος -που δεν υπάρχει. Η φαντασία μας τον άγγιξε μια στιγμή με τον έρωτα. Μια στιγμή μονάχα -και χάθηκε.

 
Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Χατζή, Το διπλό βιβλίο, εκδόσεις Το Ροδακιό. Ο Δημήτρης Χατζής (13 Νοεμβρίου 1913 - 20 Ιουλίου 1981) ήταν Έλληνας συγγραφέας, ιστορικός, δημοσιογράφος και αντιστασιακός. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1946 με το μυθιστόρημα Φωτιά. Το 1952 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων Το τέλος της μικρής μας πόλης, βιβλίο το οποίο θεωρείται το σημαντικότερο έργο του. Τα διηγήματα αυτά κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα το 1963, και ενώ ο Χατζής βρισκόταν ακόμη εξόριστος. Ασχολήθηκε επίσης με το δοκίμιο.

 
Διαβάστε επίσης:
Καροτενούτο: Φοβόμαστε τον έρωτα
Καμύ: Πίστεψα πως ήμουν ερωτευμένος
Ας επινοήσουμε ξανά τον έρωτα

 
εμφάνιση σχολίων