0
1
σχόλια
625
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Θέλω να κάνω πράγματα που με βάζουν στη θέση της αθωότητας, που αναδημιουργούν το αίσθημα της αθωότητας μέσα μας».
 
DOCTV.GR
10 Νοεμβρίου 2021
– Πιστεύω στο τραγούδι. Πιστεύω στο να τραγουδάμε μαζί.

– Τίμα το λάθος σου ως κρυφή πρόθεση.

– Σταματήστε να σκέφτεστε τα έργα τέχνης ως αντικείμενα και αρχίστε να τα σκέφτεστε ως έναυσμα για εμπειρίες. Αυτό που κάνει ένα έργο τέχνης καλό για εσάς δεν είναι κάτι που βρίσκεται ήδη μέσα του, αλλά κάτι που συμβαίνει μέσα σας.

– Το πρώτο άλμπουμ των Velvet Underground πούλησε μόνο 10.000 αντίτυπα, αλλά όλοι όσοι το αγόρασαν έφτιαξαν ένα συγκρότημα.

– Το ενδιαφέρον μου για τη μουσική ήταν να δημιουργήσω κάτι που δεν υπάρχει και θα ήθελα να ακούσω. Ήθελα να ακούσω μουσική που δεν είχε συμβεί ακόμα, συνθέτοντας πράγματα που υποδήλωναν ένα νέο πράγμα που δεν υπήρχε ακόμη.

–Λοιπόν, είμαι ντιλέταντος. Μόνο στην Αγγλία ο ντιλετανισμός θεωρείται κακό πράγμα. Σε άλλες χώρες ονομάζεται διεπιστημονική έρευνα.

– Οτιδήποτε τώρα βρίσκετε περίεργο, άσχημο, άβολο και δυσάρεστο σε ένα νέο μέσο, ​​σίγουρα θα γίνει η υπογραφή του. Η παραμόρφωση του CD, το τρεμόπαιγμα του ψηφιακού βίντεο, ο χαζός ήχος των 8 bit - όλα αυτά θα αγαπηθούν και θα μιμηθούν μόλις μπορέσουν να αποφευχθούν. Είναι ο ήχος της αποτυχίας: τόσο πολύ η μοντέρνα τέχνη είναι ο ήχος των πραγμάτων που βγαίνουν εκτός ελέγχου, ενός μέσου που φτάνει στα όριά του και διαλύεται. Ο παραμορφωμένος ήχος της κιθάρας είναι ο ήχος από κάτι πολύ δυνατό για το μέσο που υποτίθεται ότι μπορεί να το μεταφέρει. Η τραγουδίστρια των μπλουζ με τη ραγισμένη φωνή είναι ο ήχος μιας συναισθηματικής κραυγής πολύ δυνατής για τον λαιμό που την απελευθερώνει. Ο ενθουσιασμός του κοκκώδους φιλμ, του λευκασμένου ασπρόμαυρου, είναι ο ενθουσιασμός της παρακολούθησης γεγονότων πολύ σημαντικών για το μέσο που έχει ανατεθεί να τα καταγράψει.

– Όλο και περισσότερο διαπιστώνω ότι θέλω να ζω σε ένα Μεγάλο Εδώ και Μακρύ Τώρα.

– Εάν πρόκειται ποτέ να επιτύχουμε μια ορθολογική προσέγγιση για την οργάνωση των υποθέσεών μας, πρέπει να τιμούμε με αξιοπρέπεια τη διαδικασία της παραδοχής ότι κάνουμε λάθος. Δεν βοηθάει καθόλου το θέμα αν τα μέσα ενημέρωσης ή οι φίλοι σου σε κατηγορούν όταν αλλάζεις γνώμη. Το να αλλάξουμε γνώμη είναι η ελπίδα μας για το μέλλον.

– Η μαγειρική είναι ένας τρόπος να ακούς ραδιόφωνο.

– Μου μιλάς σαν από απόσταση κι εγώ απαντώ με εντυπώσεις επιλεγμένες από άλλη εποχή.

– Η βιολογία του σκοπού κρατά τη μύτη μου πάνω από την επιφάνεια.

– Νομίζω ότι οι δίσκοι ήταν απλώς μια μικρή φούσκα στο χρόνο και όσοι έβγαζαν τα προς το ζην από αυτούς για λίγο ήταν τυχεροί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο κάποιος θα έπρεπε να είχε βγάλει τόσα χρήματα από την πώληση δίσκων εκτός από το ότι όλα ήταν σωστά για αυτό το χρονικό διάστημα. Πάντα ήξερα ότι θα τελείωνε αργά ή γρήγορα. Δεν μπορούσε να αντέξει, και τώρα εξαντλείται. Δεν με νοιάζει ιδιαίτερα που είναι και μου αρέσει όπως πάνε τα πράγματα. Η ηλικία του ρεκόρ ήταν απλώς ένα χτύπημα. Ήταν λίγο σαν να είχατε μια πηγή φαλαινών το 1840 και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Προτού εμφανιστεί το φυσικό αέριο, αν ανταλλάσσατε λάσπη φάλαινας, ήσασταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη. Έπειτα ήρθε το αέριο και θα είχατε κολλήσει με τη φάλαινα σας. Συγγνώμη φίλε - η ιστορία προχωρά. Ηχογραφημένη μουσική ισούται με φάλαινα λάσπη. Τελικά, κάτι άλλο θα το αντικαταστήσει.

– Η μουσική του περιβάλλοντος πρέπει να μπορεί να φιλοξενήσει πολλά επίπεδα ακουστικής προσοχής χωρίς να επιβάλλει ένα συγκεκριμένο. Πρέπει να είναι τόσο αγνοούμενο όσο και ενδιαφέρον.

– Θεωρήστε τους περιορισμούς σας ως μυστικά δυνατά σημεία. Ή ως περιορισμούς που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

– Θέλω να κάνω πράγματα που με βάζουν στη θέση της αθωότητας, που αναδημιουργούν το αίσθημα της αθωότητας μέσα μας.

 
Ο Brian Eno (15 Μαίου 1948) είναι Άγγλος μουσικός, παραγωγός και θεωρητικός της ηλεκτρονικής μουσικής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Roxy Music, ενώ θεωρείται εφευρέτης της μουσικής ambient.

 
Διαβάστε επίσης:
Eno: «Μη βρείτε δουλειά»
Ο Brian Eno για την ανισότητα
Η Γάζα και η απώλεια του πολιτισμού

 
εμφάνιση σχολίων