0
1
σχόλια
537
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Άνδρες των ΜΑΤ βασάνισαν, έγδυσαν, χτύπησαν τον Λάμπρο Γούλα… Αθωώθηκε ομόφωνα αλλά οι δράστες αναζητούνται ακόμα.  Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τις ελληνικές αρχές άμεση και αμερόληπτη έρευνα
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ | ΦΩΤΟ: WIKIPEDIA
19 Οκτωβρίου 2021
Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο Λάμπρος Γούλας που βρέθηκε αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της «απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης» και της «βίας κατά υπαλλήλων», όταν τον Νοέμβριο του 2019, αστυνομικοί τον έσυραν σε πάρκινγκ, τον ξεγύμνωσαν, τον ξυλοφόρτωσαν, τον βασάνισαν και τον συνέλαβαν, λέγοντάς του πως «έτσι γ@μάνε οι χακί! Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες; Όποιος δεν δέχεται φάπα και πούτσ@, δεν θα μπαίνει στα Εξάρχεια».

Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία κάνει παρέμβαση για την υπόθεση, τονίζοντας πως στην υπόθεση υπήρχαν μάρτυρες, και αναφέροντας πως η ατιμωρησία και οι ψευδείς κατηγορίες απέναντι σε πολίτες από τους αστυνομικούς, συντελούν στο να διστάζουν οι πολίτες να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά και η αστυνομία μένει ατιμώρητη για την ασυδοσία της. Η Διεθνής Αμνηστία ζητάει «άμεση, διεξοδική και αμερόληπτη έρευνα που θα διασφαλίζει ότι οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

 
 
Η ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής: «Την περασμένη Τρίτη, σε μια σημαντική δικαστική απόφαση που συνδέεται με την παράνομη χρήση βίας από την ελληνική αστυνομία, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αθώωσε έναν άντρα που είχε δηλώσει ότι, μετά τη σύλληψή του στη γειτονιά των Εξαρχείων τον Νοέμβριο του 2019, υπέστη μεταχείριση που ισοδυναμεί με βασανιστήρια από την ελληνική αστυνομία. Το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα τον Λάμπρο Γούλα και τον απάλλαξε από τις κατηγορίες για απόπειρα πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης, λεκτική κακοποίηση και αντίσταση.

Ο Λάμπρος Γούλας ανέφερε δημόσια, καθώς και σε συνέντευξή του στη Διεθνή Αμνηστία, ότι συνελήφθη αυθαίρετα από τα ΜΑΤ στην περιοχή των Εξαρχείων τον Νοέμβριο του 2019 και ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε χώρο στάθμευσης στην οδό Μπουμπουλίνας. Εκεί, όπως αναφέρει, ομάδα αξιωματικών των ΜΑΤ τον έγδυσε και τον υπέβαλε σε σειρά βίαιων ξυλοδαρμών, ενώ κατόπιν αστυνομικός κατέβασε το εσώρουχο του Λάμπρου Γούλα, προσομοιώνοντας ότι τον βιάζει και απειλώντας τον. Σε κατάθεση ενώπιον του δικαστηρίου, μάρτυρας υπεράσπισης είπε ότι είδε τον Λάμπρο Γούλα γυμνό να τον χτυπούν αστυνομικοί στο πάρκινγκ στην οδό Μπουμπουλίνας.

Η περίπτωση του Λάμπρου Γούλα είναι ενδεικτική πολλών άλλων περιπτώσεων που έχει τεκμηριώσει η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις, κατά τις οποίες τα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν ψευδείς κατηγορίες από την αστυνομία, παράγοντας που συμβάλλει στην ατιμωρησία της αστυνομίας καθώς τα θύματα διστάζουν έπειτα να υποβάλουν επίσημη καταγγελία για την κακομεταχείρισή τους.

Τον Δεκέμβριο του 2019, πέντε αναφορές υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τη ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι σχετικά με μια ομάδα υποθέσεων παράνομης χρήσης βίας από την Ελληνική Αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Λάμπρου Γούλα. Οι υποθέσεις έχουν συμπεριληφθεί σε ενιαία δικογραφία και έπειτα από προκαταρκτική εξέταση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Αθηνών.

Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η έρευνα που διεξάγεται επί του παρόντος για την υπόθεση του Λάμπρου Γούλα είναι άμεση, διεξοδική και αμερόληπτη και διασφαλίζει ότι οι δράστες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

 
Διαβάστε επίσης: Τι επιτρέπεται και τι όχι βάσει νόμου να κάνει η Αστυνομία
 
εμφάνιση σχολίων