0
1
σχόλια
593
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Οι ποιητές ήταν ανέκαθεν οι ήρωές μου, γιατί δεν υπάρχει κανείς που να έγινε ποιητής για τα χρήματα»
 
DOCTV.GR
15 Οκτωβρίου 2021
Αν κάποιος σας πει ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος, ο δικός του τρόπος, απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτόν, τόσο σωματικά όσο και φιλοσοφικά.

Η ζωή δεν έχει σενάριο. Γιατί θα πρέπει να έχουν οι ταινίες ή η φαντασία;

Οι ποιητές είναι πάντα μπροστά από τα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο, την αίσθηση της γλώσσας και το όραμά τους.

Η μουσική είναι το ισχυρότερο εκφραστικό μέσο των ανθρώπων.

Ξεκινάω πάντα με τους χαρακτήρες και όχι με την πλοκή, κάτι που πολλοί κριτικοί θα έλεγαν ότι είναι προφανές από την έλλειψη πλοκής στις ταινίες μου - αν και νομίζω ότι έχουν πλοκή. Αλλά η πλοκή δεν έχει πρωταρχική σημασία για μένα. Οι χαρακτήρες έχουν.

Πιστεύω ότι οι Sex Pistols και οι Ramones είναι πολύ σημαντικοί, επειδή απογύμνωσαν τα πράγματα.

Ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα περίοδος στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80, και η μουσική σκηνή ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα επειδή δεν χρειαζόταν να είσαι βιρτουόζος για να κάνεις μουσική, ήταν περισσότερο η επιθυμία σου να εκφράσεις πράγματα.

Δεν υπάρχουν πρωτότυπες ιδέες, αλλά η ομορφιά τους είναι ότι είναι σαν τα κύματα του ωκεανού: το καθένα συνδέεται με το επόμενο και το προηγούμενο.

Πάντα ξεκινάω με ηθοποιούς που γνωρίζω προσωπικά ή γνωρίζω τη δουλειά τους, και υπάρχουν πράγματα στη δουλειά τους, την παρουσία τους ή τη δική τους προσωπικότητα που κάνουν έναν χαρακτήρα να υπερβάλλει κάποιες ιδιότητες και καταστέλλει κάποιες άλλες. Είναι πάντα μια πραγματική συνεργασία για μένα.

Οι ποιητές ήταν ανέκαθεν οι ήρωές μου, γιατί δεν υπάρχει κανείς που να έγινε ποιητής για τα χρήματα.

Τίποτα δεν είναι πρωτότυπο. Κλέψτε από οπουδήποτε σας δίνει έμπνευση ή τροφοδοτεί τη φαντασία σας. Καταβροχθίστε παλιές ταινίες, νέες ταινίες, μουσική, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, ποιήματα, όνειρα, τυχαίες συζητήσεις, αρχιτεκτονική, γέφυρες, πινακίδες, δέντρα, σύννεφα, υδάτινα σώματα, φως και σκιές. Επιλέξτε να κλέψετε μόνο από πράγματα που μιλούν απευθείας στην ψυχή σας. Εάν το κάνετε αυτό, η εργασία σας (και η κλοπή) θα είναι αυθεντική. Η αυθεντικότητα είναι ανεκτίμητη. η πρωτοτυπία είναι ανύπαρκτη. Και μην μπείτε στον κόπο να κρύψετε την κλοπή σας - γιορτάστε τη αν σας αρέσει. Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε πάντα τι είπε ο Jean -Luc Godard: «Δεν είναι από πού παίρνετε τα πράγματα - είναι το πού τα πηγαίνετε.

Το σημαντικό είναι να αναχθεί το σινεμά στην ουσιώδη του ποιητικότητα.

Πάντα έβρισκα τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα εκτός του mainstream, συχνά στο περιθώριο. Σε όλη την ιστορία της Τέχνης διαμορφώνεται το πολιτιστικό κατεστημένο και το πολιτιστικό περιθώριο. Όχι πάντα, αλλά συχνά, τα πιο πρωτοποριακά πράγματα βρίσκονται στο περιθώριο.

Όταν κάνεις σινεμά, το κοινό ολοκληρώνει ένα κύκλωμα. Δεν μπορείς να ανάψεις μια λάμπα δίχως να την βάλεις στην πρίζα. Κάπως έτσι, οι θεατές μου ολοκληρώνουν αυτό το κύκλωμα.

Οι ταινίες μου γκετοποιούνται όταν τις λένε ταινίες-τέχνης. Όταν περιγράφουν ένα Rock'n'roll συγκρότημα  σαν συγκρότημα art rock, τότε θέλω να βάλω στο πικάπ τους Motorhead. Και αναρωτιέμαι γιατί να συμβαίνει αυτό. Τι το κακό υπάρχει στην τέχνη; Όμως χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να κάνουν εμπόριο και να κρατούν τον έλεγχο. Αυτό είναι το Χόλλυγουντ: «Ποιός είναι ο πιο ισχυρός ατζέντης και πόσα χρήματα παραπάνω μπορούν να αρπάξουν οι δικηγόροι». Αυτός ο τομέας είναι ο καλοπληρωμένος στην Αμερική: η διασκέδαση.

 
Ο Τζιμ Τζάρμους (Jim Jarmusch, 22 Ιανουαρίου 1953) είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, γνωστός κυρίως για τις ταινίες Πέρα από τον Παράδεισο (1984), Στην παγίδα του νόμου (1986), Καφές και Τσιγάρα (1993), Ο Νεκρός (1995) και Τσακισμένα λουλούδια (2005). Θεωρείται εκπρόσωπος του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου. 

 
Διαβάστε επίσης:
Ο Αλέν ντε Μποτόν είπε
Ο Ζοζέ Σαραμάγκου είπε
«Γεννηθήκαμε με φτερά. Γιατί προτιμούμε να σερνόμαστε;»
εμφάνιση σχολίων