1
1
σχόλια
418
λέξεις
CULTURE
Ο τρυφερός, πολύπλοκος κόσμος τριών έφηβων κοριτσιών στην Ελλάδα του 2021. To ντοκιμαντέρ των Βάνια Τέρνερ και Μαρία Σιδηροπούλου σε παραγωγή του Onassis Culture
 
DOCTV.GR
13 Σεπτεμβρίου 2021
Το Girlhood των Βάνιας Τέρνερ και Μαρίας Σιδηροπούλου, ακολουθεί την ιστορία τριών δεκαεπτάχρονων κοριτσιών σε μια γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας, καθώς διανύουν τη δύσκολη περίοδο της μετάβασης στην ενηλικίωση και την απομόνωση της καραντίνας.

Το Onassis Culture με μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ, ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στον κόσμο που ζούμε και στους κόσμους που θέλουμε να ζήσουμε. «Μέσα από μία σειρά νέων ντοκιμαντέρ προσεγγίζει θέματα που μας αφορούν, με το βλέμμα στην ατομική και συλλογική πραγματικότητα, σε προσωπικές ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν, σε όνειρα, εμπειρίες και νέες αφηγήσεις».


 
Στο φιλμ τρία κορίτσια 17 ετών, τρεις διαφορετικές προσωπικότητες στο δρόμο προς την ενηλικίωση, σε μια κοινωνία που παραμένει βαθιά πατριαρχική. Κάθε μία διανύει το δικό της δρόμο και εξιστορεί: πώς είναι να είσαι κορίτσι σήμερα; Ονειρεύονται την ανεξαρτησία τους. Βιώνουν διατροφικές διαταραχές και σεξισμό, ενώ προσπαθούν να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους.Έχοντας κολλημένα τα πρόσωπά τους σε μια οθόνη, η Χριστίνα, η Βέρα και η Νεφέλη βρίσκουν καταφύγιο η μία στην άλλη και περιμένουν να τελειώσουν το σχολείο. Πόλη σε καραντίνα. Μαθήματα μέσω webex, zoom calls, τηλεοπτικές σειρές, χορευτικά στο TikTok, αϋπνία, δίαιτες, άγχη, προβληματισμοί, όνειρα, συνειδητοποιήσεις και ερωτήματα. Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από τη φιλία;

Ονειρεύονται την ανεξαρτησία τους. Βιώνουν διατροφικές διαταραχές και σεξισμό, ενώ προσπαθούν να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους… 


«Θέλαμε να καταγράψουμε το πώς η απομόνωση της πανδημίας επηρεάζει τρία κορίτσια, τα οποία μεγαλώνουν σε μια κοινωνία που παραμένει βαθιά πατριαρχική» αναφέρουν οι δημιουργοί της ταινίας Βάνια Τέρνερ και Μαρία Σιδηροπούλου. «Τα ζητήματα που θίγει η ταινία, όπως η ενηλικίωση, η σχέση με τα social media, οι διατροφικές διαταραχές, ο ρόλος και το performativity των φύλων κ.ο.κ., φανερώθηκαν οργανικά μέσα από τον χρόνο και τις συζητήσεις που κάναμε μαζί τους μπροστά στην κάμερα, τις περισσότερες φορές σαν έκπληξη...».

Το Girlhood μόλις ξεκίνησε τη φεστιβαλική του διαδρομή και έχει ήδη επιλεγεί να συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 44ο Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας (DISFF44) έως το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας αλλά και από το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου στον κόσμο, το 38ο Chicago International Children’s Film Festival (CICFF) το οποίο θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2021.
 
Σκηνοθεσία: Βάνια Τέρνερ, Μαρία Σιδηροπούλου
Σενάριο, Μοντάζ, Ήχος, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βάνια Τέρνερ
Έρευνα, Creative Production: Μαρία Σιδηροπούλου
Εκτέλεση Παραγωγής: Laika Productions
Συνθέτρια: Δεσποινίς Τρίχρωμη
Sound Designer: Στέλιος Κουπετώρης
Colorist: Άγγελος: Μάντζιος / MetaPost
Βοηθός Colorist: Φοίβος Πέτικας
Παραγωγή: Onassis Culture


Ανακαλύψτε περισσότερα εδώ
εμφάνιση σχολίων