0
1
σχόλια
342
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Η δημόσια ερωτική εξομολόγηση του Ρομπέρτο Μπενίνι προς την Νικολέτα Μπράσκι θα μείνει στην ιστορία
 
DOCTV.GR
7 Σεπτεμβρίου 2021
Παραλαμβάνοντας το Χρυσό Λιοντάρι για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο, στην έναρξη του 78ου Φεστιβάλ Βενετίας το 2021, ο Ιταλός σκηνοθέτης και ηθοποιός, Ρομπέρτο Μπενίνι, απευθύνθηκε στην μούσα και σύζυγό του, την ηθοποιό Νικολέτα Μπράσκι, μετατρέποντας τον ευχαριστήριο λόγο του σε μια εξομολόγηση ζωής  
 
«Δώστε μου λίγες στιγμές για να αφιερώσω λίγα λόγια σε ένα άτομο που βρίσκεται στην κορυφή των σκέψεών μου, το οποίο, όπως λέει ο Δάντης, διαβάζει το μυαλό μου. Η αγαπημένη μου ηθοποιός, Νικολέτα Μπράσκι, στην οποία δεν μπορώ καν να αφιερώσω αυτό το βραβείο, γιατί αυτό το βραβείο είναι δικό της. Είναι δικό σου, σου ανήκει, θα το αφιερώσεις εσύ σε όποιον θέλεις.

Τα κάναμε όλα πάντα μαζί για 40 χρόνια, ξέρω μόνο έναν τρόπο να μετράω τον χρόνο: με εσένα ή χωρίς εσένα. Μπορούμε να μοιραστούμε αυτό το Λιοντάρι, παίρνω την ουρά, για να σου δείξω τη χαρά μου, και παίρνεις τα υπόλοιπα, ειδικά τα φτερά είναι δικά σου, γιατί αν στη δουλειά έχω πετάξει αυτό οφείλεται σε σένα, στο ταλέντο, στο μυστήριο σου, στη γοητεία σου, στην ομορφιά σου, στη θηλυκότητα σου.
 

«Τα κάναμε όλα πάντα μαζί για 40 χρόνια, ξέρω μόνο έναν τρόπο να μετράω τον χρόνο: με εσένα ή χωρίς εσένα» 


Το να είσαι γυναίκα είναι ένα μυστήριο που εμείς οι άντρες δεν καταλαβαίνουμε. Ο Groucho Marx είχε δίκιο όταν έλεγε “οι άντρες είναι γυναίκες που δεν τα κατάφεραν”. Και είναι η αλήθεια. Δεν θα μπορούσα να είμαι σαν εσένα Νικολέτα.

Αν κάτι καλό έχω κάνει στη ζωή μου, πάντα πέρασε από το φως σου. Την πρώτη φορά που σε γνώρισα εξέπεμπες τόσο πολύ φως που νόμιζα ότι ο Κύριός μας ήθελε να στολίσει τον ουρανό με έναν άλλον ήλιο. Ήταν ένας έρωτας με την πρώτη ματιά, αλλά και με την τελευταία ματιά. Ή καλύτερα και με την αιώνια ματιά».

 
Διαβάστε επίσης:
7 ζευγάρια που άλλαξαν τον κόσμο
Καρυωτάκης – Πολυδούρη: ένας έρωτας, μια μουσική αλληλογραφία
Ο Τζόυς, ο Μπέκετ, ο Γιουνγκ και δυο ερωτικές ιστορίες
Ιστορίες: Αλμπέρ Καμύ και Μαρία Κασάρες
Σεφέρης: Γράμματα στη Μαρώ


 
εμφάνιση σχολίων