0
1
σχόλια
341
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Η ζωή του ατόμου έχει νόημα μόνο όταν αυτό βοηθά να γίνει ευγενέστερη και ωραιότερη η ζωή κάθε ανθρώπου»
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
21 Ιουλίου 2021
– Δεν είναι εύκολη η ζωή για όλους. Είμαστε όμως τυχεροί αν μπορούμε έως έναν βαθμό να βγούμε από τα άβολα όριά μας και να εστιάσουμε σε αντικειμενικά ζητήματα που βρίσκονται πέρα από τη μιζέρια της ζωής.

– Η ζωή του ατόμου έχει νόημα μόνο όταν αυτό βοηθά να γίνει ευγενέστερη και ωραιότερη η ζωή κάθε ανθρώπου. Η ζωή είναι ιερή, είναι δηλαδή η υπέρτατη αξία στην οποία υπόκεινται όλες οι άλλες αξίες.

– Ένα από τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι να έχεις μια ξεκάθαρη αντίληψη για τους συσχετισμούς μεταξύ των πραγμάτων. Αυτό μπορεί κανείς να το αρνηθεί μόνο αν η διάθεσή του είναι πολύ καταθλιπτική και μηδενιστική.

– H ζωή στην υπηρεσία μιας ιδέας μπορεί να είναι καλή αν αυτή η ιδέα ζωογονεί και απελευθερώνει το άτομο από τους περιορισμούς του εαυτού χωρίς ταυτόχρονα να το ωθεί σε διαφορετικά δεσμά. Η επιστήμη και η τέχνη μπορούν να λειτουργήσουν έτσι, όπως επίσης μπορούν να οδηγήσουν στην υποδούλωση ή σε ένα άρρωστο παραχάιδεμα και σε μια υπερβολική εκλέπτυνση. Δε θα αμφισβητούσα όμως την ιδέα ότι οι προσπάθειες αυτές επιφέρουν μια ανικανότητα αντιμετώπισης της ζωής. Σε τελική ανάλυση, ακόμα και το νερό γίνεται δηλητήριο αν πνιγείς σ’ αυτό.
 

Αποσπάσματα από το βιβλίο Άλμπερτ Αϊνστάιν: Η σοφία του για τη ζωή, εκδ. Πατάκη. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (14 Mαρτίου 1879 - 18 Απριλίου 1955) ήταν φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας τη Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα. Σπούδασε στην Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης, όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία τέσσερα χρόνια σπουδών στη Φυσική. Μετά την αποφοίτησή του πήρε την ελβετική υπηκοότητα, δούλεψε για δύο μήνες ως καθηγητής μαθηματικών και το 1902 προσλήφθηκε ως εξεταστής στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στη Βέρνη. Το 1940 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός. Το 1952 του προτάθηκε η προεδρία του νεοσύστατου τότε κράτους του Ισραήλ, την οποία αρνήθηκε για διάφορους λόγους.
 

Διαβάστε επίσης:
Ο Αϊνστάιν είπε
Αϊνστάιν: Ο κόσμος όπως τον βλέπω εγώ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Αϊνστάιν
εμφάνιση σχολίων