0
1
σχόλια
567
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

22 αφορισμοί από τον μεγάλο επιστημονικό ήρωα του 20ου αιώνα

DOC TV
18 Απριλίου 2019
ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ: Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες.

Η ΖΩΗ: Υπάρχουν δύο μόνο τρόποι να ζήσεις τη ζωή σου. Ο ένας είναι σαν τίποτα να μην είναι θαύμα. Ο άλλος είναι σαν όλα να είναι ένα θαύμα.

Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ: Όταν κάθεσαι με ένα ωραίο κορίτσι για δυο ώρες, σου φαίνεται σαν δυο λεπτά. Αν καθίσεις σε μια αναμμένη σόμπα για δυο λεπτά, σου φαίνεται σαν δυο ώρες. Αυτό είναι η σχετικότητα.

Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ (2): Ο καθένας είναι μεγαλοφυΐα, αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σ’ ένα δέντρο, θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο.

Η ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ: Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά. Θα έπρεπε να ήταν δυνατό να εξηγήσουμε τους νόμους της φυσικής σε μια μπαργούμαν.

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ: Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού.

H ΕΠΙΤΥΧΙA: Αν το Α είναι η επιτυχία, τότε ο μαθηματικός τύπος είναι Α=Χ+Υ+Ζ, όπου Χ ίσον δουλειά, Υ ίσον παιχνίδι και Ζ ίσον να κρατάς το στόμα σου κλειστό.

Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ: Ένα σωστά προσδιορισμένο πρόβλημα έχει λυθεί κατά 50%.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ: Όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο.

Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΗΘΙΚΗ: Η ηθική ενός ανθρώπου πρέπει να βασίζεται στη συμπάθεια, στην παιδεία, στις κοινωνικές σχέσεις. Καμιά θρησκευτική θεμελίωση δεν χρειάζεται. Είναι πολύ μικροπρεπές να πρέπει να παρακινείται ο άνθρωπος από το φόβο της τιμωρίας του ή από την ελπίδα για ανταμοιβή μετά θάνατον.

Ο ΧΡΟΝΟΣ: Ο χρόνος δεν υπάρχει, είναι ανθρώπινη ανακάλυψη κι εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες.

Ο ΓΑΜΟΣ: Γάμος είναι η αποτυχημένη προσπάθεια να δώσεις διάρκεια σε ένα τυχαίο γεγονός.

ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΙΔΕΕΣ: Αν, στην αρχή, μια ιδέα δεν φαίνεται τρελή, τότε δεν υπάρχει καμιά ελπίδα γι’ αυτήν.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Όλη η περιβόητη τεχνολογική μας πρόοδος -ο ίδιος ο πολιτισμός μας- είναι σαν ένα τσεκούρι στα χέρια ενός ψυχοπαθούς.

Η ΕΥΤΥΧΙΑ: Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησέ την από ένα στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον. Έρχεται αρκετά σύντομα.

Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ο χωρίς σκέψη σεβασμός προς την εξουσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ: Το κράτος είναι φτιαγμένο για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το κράτος.

Η ΜΟΡΦΩΣΗ: Μόρφωση είναι αυτό που απομένει, όταν κάποιος ξεχάσει αυτά που έμαθε στο σχολείο.

ΤΟ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ: Το πιο δυσνόητο πράγμα στον κόσμο είναι ο φόρος εισοδήματος.

Η ΕΥΦΥΪΑ: Δεν είναι ότι είμαι και τόσο έξυπνος. Είναι που «μένω» με τα προβλήματα περισσότερο. Δεν έχω ιδιαίτερα προσόντα. Απλώς είμαι παθιασμένα περίεργος.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: Είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου να δώσει πίσω στον κόσμο τουλάχιστον το ισοδύναμο αυτού που έχει πάρει από αυτόν.


Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (14 Mαρτίου 1879-18 Απριλίου 1955) ήταν φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας τη Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα. Σπούδασε στην Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης, όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία τέσσερα χρόνια σπουδών στη Φυσική. Μετά την αποφοίτησή του πήρε την ελβετική υπηκοότητα, δούλεψε για δύο μήνες ως καθηγητής μαθηματικών και το 1902 προσλήφθηκε ως εξεταστής στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στη Βέρνη. Το 1940 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός. Το 1952 του προτάθηκε η προεδρία του νεοσύστατου τότε κράτους του Ισραήλ, την οποία αρνήθηκε για διάφορους λόγους.


Διαβάστε επίσης: Αϊνστάιν: Ο κόσμος όπως τον βλέπω εγώ
 
εμφάνιση σχολίων