0
1
σχόλια
495
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Το γρήγορο φαγητό των καθημερινών ειδήσεων δεν είναι μόνο άχρηστο, αλλά και επιβλαβές: όπως το junk food». Από τον Ρολφ Ντομπέλλι
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
15 Ιουλίου 2021
Αυτό που έχει επιδεινωθεί από την εποχή της πρώτης εφημερίδας είναι το θράσος, η ένταση και η υπερβολή με  τα οποία το νέο διαφημίζεται ως σπουδαίο. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, με τη δημιουργία του διαδικτύου και του smartphone, η τρέλα για ειδήσεις έχει καταντήσει επικίνδυνη μανία. Δεν μπορούμε πια να προλάβουμε τις ειδήσεις: ίσως έχει έρθει ο καιρός να επανεξετάσουμε τη στάση μας μπροστά σ’ αυτόν τον καταιγισμό, να αναγνωρίσουμε τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης ειδήσεων και να ξεκινήσουμε θεραπεία αποτοξίνωσης.

Ο εχθρός των «ειδήσεων» είναι τα μακροσκελή και αργά σχήματα: τα μεγάλα άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, τα δοκίμια, οι έρευνες, τα ντοκιμαντέρ και τα βιβλία. Πολλά από αυτά έχουν πολύτιμο περιεχόμενο· διατυπώνουν νέες ιδέες και παρέχουν παρασκηνιακές πληροφορίες. Αλλά αυτά τα σχήματα δεν θεωρούνται απαραιτήτως σημαντικά. Εφόσον εμφανίζονται σε μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται κυρίως από τη διαφήμιση, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να θεωρηθεί οτιδήποτε «καινοτόμο» σπουδαιότερο από οτιδήποτε σημαντικό.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλά κομμάτια καλής ποιότητας περιβάλλονται από βροχή, από κομφετί, «ειδήσεων» αμφιβόλου ποιότητας σε συνοπτική μορφή. Με άλλα λόγια, είμαστε μολυσμένοι από τις ειδήσεις. Z


Οι ειδήσεις είναι για το μυαλό ό,τι είναι η ζάχαρη για το σώμα. Είναι νόστιμες, εύπεπτες και επιβλαβείς 

Το γρήγορο φαγητό των καθημερινών ειδήσεων δεν είναι μόνο άχρηστο, αλλά και επιβλαβές: όπως το junk food. Στις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε αναγνωρίσει τους κινδύνους της ακατάλληλης διατροφής: αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία, ευπάθεια στη φλεγμονή, κόπωση. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο. Αλλάζουμε λοιπόν τη διατροφή μας και μαθαίνουμε να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς της ζάχαρης και άλλων υδατανθράκων.

Όσον αφορά τις ειδήσεις, βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο στο οποίο βρισκόμασταν από την άποψη της ζάχαρης και του γρήγορου φαγητού πριν από είκοσι χρόνια. Πώς έτσι; Οι ειδήσεις είναι για το μυαλό ό,τι είναι η ζάχαρη για το σώμα. Οι ειδήσεις είναι νόστιμες, εύπεπτες και επιβλαβείς: τα μέσα ενημέρωσης μας τροφοδοτούν με μικρά κομμάτια ασήμαντων ιστοριών, με μικρολιχουδιές που δεν ικανοποιούν την πείνα μας για γνώση.

αντίθεση με τα βιβλία και τα λεπτομερή, βαθυστόχαστα άρθρα, δεν υπάρχει κορεσμός στην κατανάλωση ειδήσεων. Μπορούμε να καταβροχθίζουμε απεριόριστα ποσά μηνυμάτων – χωρίς αυτό να αλλάζει το γεγονός ότι πρόκειται για φτηνά ζαχαρώδη προϊόντα. Οι βλαβερές συνέπειες δεν φαίνονται αμέσως – όπως συμβαίνει και με τη ζάχαρη, το αλκοόλ, το γρήγορο φαγητό ή το κάπνισμα. Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για το σώμα, αλλά εξίσου σημαντική είναι η υγιεινή διατροφή για το πνεύμα. […]Οι θεραπείες αποτοξίνωσης είναι πάντοτε δύσκολες και επισύρουν συμπτώματα στέρησης. Αλλά ανταμείβουν στο τέλος.
 

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Ρολφ Ντομπέλλι, Η τέχνη της ψηφιακής ζωής, εκδ. Πατάκη. Ο Ρολφ Ντομπέλλι (15 Ιουλίου 1966) είναι Ελβετός συγγραφέας και επιχειρηματίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας το 2002, αλλά έγινε παγκοσμίως γνωστός με το βιβλίο του Η τέχνη της πρακτικής σκέψης (The Art of Thinking Clearly), που έγινε best seller σε πολλές χώρες του κόσμου.
 

Διαβάστε επίσης:
Η πλάνη του status quo
Η τέχνη της πρακτικής σκέψης
Τόλε: Το «εγώ» και η ευτυχία
εμφάνιση σχολίων