0
1
σχόλια
293
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
 «Να λέμε: “Γεννήθηκε για να ζει ωραία”»
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: WIKIART, LA CULTURE DES IDEES - 1927, RENE MAGRITTE
7 Ιουνίου 2021
«Οι έξυπνοι άνθρωποι φροντίζουνε να αφανίζουν ό,τι είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τον διπλανό. Γιατί πολύ συχνά ο άνθρωπος νομίζει πως αυτό που παθαίνει ο διπλανός του είναι μακριά απ’ αυτόν. Δεν είναι καθόλου. Ό,τι συμβαίνει στον ένα συμβαίνει σε όλους. Εγώ που έζησα αυτό το μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας γεγονός, απεχθές, αυτό θα σας συνιστούσα, θα σας συμβούλευα. Αγαπάτε τον διπλανό σας, αγαπάτε κι αυτόν που είναι πιο πέρα».

«Εύχομαι να ζήσετε ωραία, να τραγουδάτε και, αντί άλλες ασχολίες που σε πάνε σε δρόμο με κακίες, που βγάζουν τα ένστικτά μας που δεν είναι καλά, θα σας πηγαίνουν στον δρόμο που είναι δημιουργικός και καλός. Περιττό να σας πω ότι ο δρόμος που μας πάει εκεί είν’ ο πολιτισμός. Η μουσική μας πάει σε ωραίες σκέψεις, σε ωραία συναισθήματα. Το καλό βιβλίο ομορφαίνει τον κόσμο όπως ομορφαίνουν τα λουλούδια. Η μουσική το ίδιο. Τι άλλο; Ο καλός κινηματογράφος. Ο πολιτισμός πρέπει να ’ναι η ζωή του ανθρώπου απάνω στη γη. Να λέμε: “Γεννήθηκε για να ζει ωραία”».


Αποσπάσματα από την τελευταία συνέντευξη του Ι. Καμπανέλλη το 2011, στη διεθνή οργάνωση «Σκυτάλη της μνήμης» ("Le relais de la memoire"). Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης (2 Δεκεμβρίου 1921 - 29 Μαρτίου 2011) ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός. Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, Έβδομη μέρα της δημιουργίας, Η Αυλή των θαυμάτων, Ηλικία της νύχτας, Παραμύθι χωρίς όνομα, Γειτονιά των Αγγέλων, Βίβα Ασπασία, Οδυσσέα γύρισε σπίτι, Αποικία των τιμωρημένων, Το μεγάλο μας τσίρκο, Ο εχθρός λαός και Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα.


Διαβάστε επίσης:
Καμπανέλλης: Μια καθημερινή ζωή που να μας χωράει όλους
Η σημασία του προσώπου στην ανθρώπινη συμπεριφορά
Γιανναράς: Τη ζωή καθορίζει η ποιότητα
εμφάνιση σχολίων