0
1
σχόλια
224
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
DOCTV.GR | UNSPLASH
31 Μαΐου 2021
Είναι πλέον καταγεγραμμένο το γεγονός ότι οι έξι γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ (Amazon, Facebook, Alphabet, Netfix, Apple και Μicrosoft) δεν αποδίδουν τους φόρους που θα έπρεπε να αποδίδουν αν δήλωναν όλα τα κέρδη τους.

Μία ανεξάρτητη έρευνα από το Fair Tax Foundation κατέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο ότι οι εταιρίες-φαινόμενα του ψηφιοποιημένου καπιταλισμού της εποχής μας επιχειρούν και εν τέλει καταφέρνουν να "κλέψουν" φόρους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έρευνα σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι για τη δεκαετία 2011-2020 οι έξι πλήρωσαν 96 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα λόγω του γεγονός ότι οι ετήσιοι απολογισμοί τους δεν αποδίδουν όλη την αλήθεια για τη δραστηριότητα και τα κέρδη τους.

Ακόμα και έτσι όμως το ποσοστό της φορολογίας επί των κερδρών παραμένει προκλητικά χαμηλό. Η Amazon δήλωσε κέρδη 60,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατέβαλε φόρους 5,9 δισεκατομμύρια λιγότερο από το 10% των κερδών της δηλαδή.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και για το facebook. Για κέρδη 133 δισετομμυρίων δολαρίων οι φόροι που απέδωσε η εταιρία του Μαρκ Ζούκεμπερν ήταν 16,8 δισεκατομμύρια, δηλαδή μόλις το 12,7% των κερδών.

Και όλα αυτά ενώ ένα σημαντικό μέρος των κερδών "κρύβονται" σε φορολογικούς παραδείσους για να αποφεύγουν τη φορολογία.

Κάπως έτσι η πρόταση που εσχάτως διατυπώνεται για ένα νέο φόρο "τεχνολογίας" αποκτά ξεχωριστή δυναμική. Τα ποσά που χάνονται είναι τόσο μεγάλα που αντιστοιχούν σε ΑΕΠ ολόκληρων χωρών.

Via


Διαβάστε επίσης:
Τα λόμπι των Google και Facebook «εξαγοράζουν» την Ε.Έ.
Ναόμι Κλάιν: Η Σίλικον Βάλεϊ δεν έχει πρόβλημα να εξοντώσει μερικούς ακτιβιστές |
εμφάνιση σχολίων