0
1
σχόλια
335
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Τα Γεράνεια έχουν ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000...
 
DOCTV.GR
21 Μαΐου 2021
Τα Γεράνεια είναι οροσειρά η οποία εκτείνεται από την ανατολική Κορινθία μέχρι τη δυτική Αττική. Προσφέρει απίθανη θέα προς τον Κορινθιακό και το Σαρωνικό κόλπο, καθώς και προς όλα τα γύρω βουνά  Τα Γεράνεια Όρη (ψηλότερη κορυφή Μακρυπλάγι, 1.351 m) εκτείνονται από τα Μέγαρα μέχρι το Λουτράκι και περιβάλλονται από το Σαρωνικό, τον Κορινθιακό και τον κόλπο των Αλκυωνιδών. Στα δυτικά σβήνουν με χαμηλότερους αλλά απόκρημνους όγκους στο Ακρωτήρι Μελαγκάβι.

Τα Γεράνεια ανακηρύχθηκαν προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000. Η ηλικία τους είναι Περμίου, δηλαδή 230-285 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα. Σύμφωνα με το μύθο το όνομα του βουνού προέρχεται από τους γερανούς(πουλιά με μακρύ λαιμό). Κατά τον κατακλυσμό, την εποχή του Δευκαλίωνα, ο Μέγαρος, γιος του Δία και της νύμφης Σιθνίδας, για να σωθεί κολύμπησε προς τις κορυφές του βουνού οδηγούμενος από τις κραυγές των γερανών που πετούσαν από επάνω του. Οι κορυφές των Γερανείων είναι ιδανικές για ορνιθοπαρατήρηση κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεων καθώς βρίσκονται πάνω σε ένα μεγάλο αποδημητικό πέρασμα.

Τα Γεράνεια είναι κατάφυτα από πεύκα, ενώ τα ψηλότερα σημεία τους σκεπάζονται από έλατα. Η θαμνώδης βλάστηση είναι πλούσια και έχουν καταγραφεί 950 είδη και υποείδη φυτών, πολλά από αυτά σπάνια ή ενδημικά της Ελλάδας ή της Αττικής.

Εκτός από το κυρίως βουνό, άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της περιοχής είναι ο Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου, τα πολυάριθμα μοναστήρια κοντά στο Λουτράκι και ο Φάρος Μελαγκάβι. Η ακτογραμμή των Γερανείων είναι από τα πιο αξιοπρόσεκτα στοιχεία της ευρύτερης περιοχής του βουνού. Ειδικά η πλευρά προς τον κόλπο των Αλκυονιδών είναι κατάσπαρτη από μικρές, σχεδόν εξωτικές παραλίες. Φυσικές αψίδες, αναρίθμητα παράκτια σπήλαια, μια ιδιαίτερη χλωρίδα και άφθονοι γεώτοποι προσελκύουν τους φίλους των τόπων.

Αυτά ίσχυαν μέχρι να ξεσπάσει η καταστροφική πυρκαγιά του Σκίνου. Οι δασικές εκτάσεις στην Αττική που δεν έχουν καεί είναι ελάχιστες, καθώς έχει μεσολαβήσει και η οικολογική καταστροφή στην Εύβοια, η ανάγκη προστασίας των περιοχών που καταστράφηκαν και η μη καταπάτησή τους, είναι ζωτικής σημασίας. Η καταστροφή του περιβάλλοντος και του κλίματος της Αττικής, αλλά και των γύρω περιοχών έρχεται με φόρα.
εμφάνιση σχολίων