0
1
σχόλια
401
λέξεις
ΖΗΝ
H κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη απαντά
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
14 Απριλίου 2021
Τελικά τι ισχύει όσον αφορά την ημερήσια πόση νερού; Πόσα ποτήρια νερό χρειάζεται να πίνουμε καθημερινά και γιατί να είναι τόσο μπερδεμένη αυτή η τόσο απλή πληροφορία; H κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη απαντά.

Είναι αλήθεια ότι συχνά αναρωτιόμαστε για το πόσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά, καθώς δεν είμαστε πάντα σίγουροι τι σημαίνει επαρκής ενυδάτωση και σε ποια ποσότητα υγρών αντιστοιχεί μέσα στην ημέρα.

Είναι γνωστό ότι το νερό είναι απαραίτητο για την ομοιόσταση του οργανισμού (δηλαδή για την ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος όπως η θερμοκρασία, παρά τις εξωτερικές μεταβολές), για την μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα καθώς και για την αποβολή από το σώμα μας άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Φαίνεται μάλιστα ότι ακόμη και μια πολύ ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει παραμέτρους της σωματικής αλλά και της πνευματικής μας απόδοσης με αποτέλεσμα να νιώθουμε κόπωση και να παρουσιάζουμε αδυναμία συγκέντρωσης.

Η αλήθεια είναι ότι παρότι η γνωστή οδηγία να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι αρκετά χρηστική και εύκολη να την θυμόμαστε, ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες του μέσου ανθρώπου και δεν μας βοηθάει στο να κάνουμε πιο εξατομικευμένους υπολογισμούς. Η ανάγκη ενυδάτωσης του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι το φύλο, η ηλικία, το βάρος και το ύψος, η σωματική διάπλαση, η σωματική δραστηριότητα, ακόμη και το κλίμα στο οποίο ζούμε.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς και τις επίσημες συστάσεις, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερού για τους ενήλικες εκτιμάται στα 3,7 λίτρα για τους άντρες και στα 2,7 λίτρα για τις γυναίκες. Δεδομένου ότι το 20% του απαιτούμενου νερού το προσλαμβάνουμε από τρόφιμα (π.χ., φρούτα και λαχανικά, γιαούρτι κα), πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε γύρω στα 2 λίτρα υγρών (οι γυναίκες) και λίγο πιο κάτω από 3 λίτρα (οι άντρες).

 Ακόμη, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το νερό αποτελεί την βασική πηγή ενυδάτωσής μας, ωστόσο και τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά (π.χ. χυμοί, γάλα) συμβάλλουν στην πρόσληψη υγρών.

Καλό είναι να γνωρίζουμε, τέλος, ότι η δίψα δεν αποτελεί πάντοτε τον καλύτερο σύμβουλο αναφορικά με το πότε πρέπει να πιούμε νερό, μια και όταν φτάσουμε στο σημείο να διψάσουμε έχουμε ήδη αφυδατωθεί ελαφρώς. Συνεπώς, ακόμη κι αν δεν διψάμε ιδιαίτερα, θα πρέπει να φροντίζουμε να πίνουμε νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Via


Διαβάστε επίσης:
Βιταμίνη Α: Σε ποιες τροφές βρίσκεται και σε τι ωφελεί
ΕΡΕΥΝΑ: Η ηλικία μας είναι όσο δείχνει το αίμα μας
Πώς να ξεκινήσουμε γυμναστική μετά από μια περίοδο αδράνειας
εμφάνιση σχολίων