0
10
σχόλια
207
λέξεις
IT LIST
Το οίκημα είναι ένα με το φυσικό τοπίο, ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση της ανθρώπινης παρέμβασης
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: MOLD ARCHITECTS
8 Μαρτίου 2021
Όταν το χτίσιμο ενός σπιτιού έχει να κάνει με ένα περίπλοκο σημείο, όπως για παράδειγμα έναν βραχώδη όρμο σε κάποιο νησί, μία από τις μεγαλύτερες αποφάσεις σχεδιασμού είναι το πώς το κτίριο θα καθίσει στη γη. Μερικοί αρχιτέκτονες χρησιμοποιούν στήλες για να σηκώσουν το κτίριο από το κεκλιμένο έδαφος, ενώ άλλοι χτίζουν εν μέρει μέσα στη γη. Αυτή ήταν και η πρόκληση ενός σπιτιού στη Σέριφο.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Mold Architects επέλεξε να χτίσει ένα σπίτι που θα ακολουθεί τέλεια το περίγραμμα του γκρεμού, δημιουργώντας ένα κρυμμένο καταφύγιο με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα. Το NCaved house ουσιαστικά λειτουργεί ως μια ομάδα χώρων που συνδέονται υπογείως. Φυσικά υλικά, όπως σκυρόδεμα και πέτρες, επιλέχθηκαν για να αναδημιουργήσουν την ποικιλία των χρωμάτων και της φυσικής τραχύτητας της γης.

Η σχεδιαστική επιλογή δίνει προτεραιότητα στο φυσικό τοπίο, ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση της ανθρώπινης παρέμβασης όμως είναι και χρηστική καθώς παρέχει προστασία από τους δυνατούς ανέμους. Παράλληλα, όλα τα ανοίγματα που βλέπουν στο νερό κλείνουν με γυαλί, ώστε το υπόγειο σπίτι να γεμίζει με ήλιο και τη απεριόριστη θέα των κυμάτων.