0
5
σχόλια
387
λέξεις
VISUALISM
Ο Πρωτέας θα βρίσκεται στον βυθό της Καραϊβικής κι εμείς «θα παρατηρούμε την υποβρύχια ζωή σαν να είμαστε μέρος της, όχι απλώς επισκέπτες» λέει ο Κουστώ
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | ΦΩΤΟ: THE FABIEN COUSTEAU OCEAN LEARNING CENTER
19 Φεβρουαρίου 2021
Ο Φαμπιέν Κουστώ ακολουθεί τα χνάρια του παππού του, του διάσημου ωκεανογράφου και εξερευνητή Ζακ-Ιβ Κουστό, τρέφοντας την ίδια αγάπη για τον ωκεανό, την εξερεύνηση αλλά και την προστασία του. Έτσι, χτίζει ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο, το οποίο θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Το υποβρύχιο ερευνητικό κέντρο ονομάζεται Proteus (Πρωτέας) και έχει σχεδιαστεί από τον Ελβετό Υβ Μπεχάρ, που το χαρακτηρίζει ως τον «Διεθνή Διαστημικό Σταθμό του ωκεανού». Θα χτιστεί 18 μέτρα κάτω από τη θάλασσα κοντά στο νησί Κουρασάο, στην Καραϊβική και θα μπορεί να φιλοξενεί έως και 12 ερευνητές και δύτες κάθε φορά. Η ύπαρξη μιας υποβρύχιας βάσης μετριάζει μερικές από τις προκλήσεις της κατάδυσης για τους ερευνητές, καθώς είναι λίγες οι ώρες που μπορούν να περάσουν ημερησίως με ασφάλεια σε βαθύτερα νερά. 

Διαβάστε επίσης: ΓΚΑΛΕΡΙ: Παρατηρητήριο Φαλαινών, Νορβηγία

Ο σταθμός θα τροφοδοτείται από ένα μείγμα αιολικής, ηλιακής και, θαλάσσιας, θερμικής ενέργειας, ενώ ο σχεδιαστής του έδωσε σκόπιμα μια ρετρό ατμόσφαιρα, αντλώντας έμπνευση από τις απεικονίσεις της υποβρύχιας ζωής σε έργα επιστημονικής φαντασίας.
 

Τα πλάνα από τον Πρωτέα θα μεταδίδονται απευθείας στον «έξω κόσμο» και θα διαμοιράζονται στα social media, κάνοντας το κοινό, άμεσο θεατή  

Το Proteus όχι μόνο θα προσφέρει μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στον ωκεανό για τους επιστήμονες, αλλά και όλο τον κόσμο. Αυτό θα συμβεί διότι οι διαλέξεις θα μπορούν να μεταδίδονται απευθείας και ζωντανά στον «έξω κόσμο» και να διαμοιράζονται στα social media, κάνοντας το κοινό άμεσο θεατή. 

«Η ύπαρξη αυτού του τύπου πρόσβασης στον ωκεανό είναι απαραίτητη για να γίνουν αλλαγές» λέει ο Κουστώ «καθώς, όπως είπε ο παππούς μου: "Οι άνθρωποι προστατεύουν αυτό που αγαπούν, αγαπούν αυτό που καταλαβαίνουν και καταλαβαίνουν αυτό που διδάσκονται". Αν η γνώση του ωκεανού δεν αξιοποιηθεί περαιτέρω και δεν μοιραστεί, πώς μπορούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή;».

Ο Κουστώ και ο μη κερδοσκοπικός του οργανισμός, το Κέντρο εκμάθησης ωκεανών Fabien Cousteau, συγκεντρώνουν τα 135 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για τη δημιουργία και τη λειτουργία της βάσης, για τα πρώτα τρία χρόνια και μέσα από το project του ελπίζει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη προώθησης της έρευνας των ωκεανών. 


Διαβάστε επίσης:
Κουστώ: Θα μπορούσατε να είστε ενεργειακά αυτόνομοι
Τo Ηλιοτρόπιο περιστρέφεται, ακολουθεί τον ήλιο
ΓΚΑΛΕΡΙ: Η κατοικία των θεών (του Αρκτικού Κύκλου)