0
1
σχόλια
467
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Μεταξύ των υποστηρικτών του περιλαμβάνονται ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ
 
DOCTV.GR
18 Φεβρουαρίου 2021
Η σύλληψη του ράπερ Πάμπλο Χασέλ στην Ισπανία πυροδότησε βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο Χασέλ είχε ταμπουρωθεί μέσα σε πανεπιστημιακό κτίριο μαζί με υποστηρικτές του που, όπως και αυτός, υποστηρίζουν ότι η δίωξή του αποτελεί επί της ουσίας δίωξη κατά της ελευθερίας του λόγου. Ο Χασέλ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης εννέα μηνών για τις κατηγορίες της προσβολής του στέμματος και της εξύμνησης της τρομοκρατίας.

Ο Χασέλ συνελήφθη έπειτα από 24 ώρες από τη στιγμή που οχυρώθηκε στο πανεπιστήμιο της Γέιδα. Οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες τα ξημερώματα και τον συνόδεψαν εκτός του κτιρίου της πρυτανείας. Η ενέργειά του ήταν η τελευταία του προσπάθεια να αποφύγει την ποινή του και να προσελκύσει περαιτέρω προσοχή στην υπόθεσή του. Μεταξύ των υποστηρικτών του περιλαμβάνονται ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ.

Η Διεθνής Αμνηστία σημείωσε ότι η υπόθεση του Χασέλ είναι η πλέον πρόσφατη μεταξύ πολλών δικών καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων των social media υπό το καθεστώς του νόμου περί Δημόσιας Ασφάλειας που πέρασε το 2015 η τότε συντηρητική κυβέρνηση.

Η νυν κεντροαριστερή κυβέρνηση, πάντως, προαναγγέλλει ότι θα καταργήσει τις ποινές όπου εμπλέκεται θέμα ελευθερίας της έκφρασης. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Κάρμεν Κάλβο τόνισε ότι «σε όλα αυτά τα ζητήματα που προκύπτουν από την ελευθερία του λόγου και δεν ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, η ποινική αντίδραση του κράτους με στέρηση ελευθερίας είναι μια αντίδραση που δεν αρμόζει στο πλαίσιο των ελευθεριών μιας δημοκρατίας». Η συντηρητική αντιπολίτευση αντιτάχθηκε στην αλλαγή του νόμου.

Ο 32χρονος Χασέλ έχει κατηγορηθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές για επιθέσεις και για δηλώσεις του περί ανάγκης για ένοπλη αντίσταση. Η ποινή που προσπάθησε τώρα να αποφύγει του είχε επιβληθεί το 2018 με αφορμή ένα τραγούδι του που καταφερόταν εναντίον του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος –τον οποίο κατηγορούσε για διαφθορά και τον αποκαλούσε μεταξύ άλλων μέθυσο και μαφιόζο– και για 64 αναρτήσεις στο twitter, στις οποίες καλούσε για ένοπλη αντίσταση, επικαλούμενος τις οργανώσεις ETA και Grapo.

Τη Δευτέρα το Εθνικό Δικαστήριο απέρριψε την έφεση που άσκησε κατά της ποινής του, η οποία, σύμφωνα με τους δικαστές, έρχεται αμέσως μετά την έκτιση ανασταλείσας ποινής και ως εκ τούτου πρέπει να πάει στη φυλακή ως υπότροπος. Το δικαστήριο σημείωσε ότι η κινητοποίηση του κόσμου για την υπόθεση μπορεί να πιέσει τους πολιτικούς να αλλάξουν τους νόμους, όμως στην παρούσα φάση οι δίκες γίνονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Όπως τονίζεται, η μη φυλάκιση του Χασέλ θα αποτελούσε «διάκριση» εις βάρος άλλων καταδικασθέντων.

Το 2018 ισπανικό δικαστήριο είχε καταδικάσει για παρόμοια υπόθεση τον ράπερ Βάλτονιτς, ο οποίος διέφυγε στο Βέλγιο, οι δικαστικές αρχές του οποίου απέρριψαν το αίτημα της Ισπανίας για έκδοσή του. Άλλες πρόσφατες ανάλογες υποθέσεις αφορούσαν πολιτική σάτιρα με μαριονέτες και μπλόγκερς που αστειεύονταν με δολοφονίες, τις οποίες είχε διαπράξει η δικτατορία του Φράνκο.


Διαβαστε επίσης: Eno: Καλλιτέχνες σαν κι εμένα λογοκρίνονται στη Γερμανία
εμφάνιση σχολίων