0
1
σχόλια
262
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Δε ζουν οι δημοκρατίες όταν είναι σάπια η αριστοκρατία που πρέπει να τις κυβερνά»
 
DOCTV.GR
3 Μαρτίου 2021
Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αγωνίζονται για την δημοκρατία. Με μισθοφόρους αυτοί οι αγώνες δεν βγαίνουν πέρα.

Δεν ζουν οι δημοκρατίες όσο είναι σάπια η αριστοκρατία που πρέπει να τις κυβερνά. Κανένα πολίτευμα δεν είναι αριστοκρατικότερο από τη δημοκρατία. Ο λίγοι εκλεκτοί των πολλών, όχι για το χρήμα τους αλλά για την πολιτική τους ικανότητα, οι λίγοι αυτοί πρέπει να διατηρούν το ηθικό και το πνευματικό τους κύρος σχεδόν ανέπαφο, όσο και αν μοιραία φθείρεται στην πράξη. Μόλις οι λίγοι αυτοί πτωχεύσουν, πτωχεύει και η δημοκρατία.

Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα της μετριοπάθειας και της μεσότητας. Μόλις εκτραπεί από αυτόν τον δρόμο, θα την αντικαταστήσει η βία, των πολλών για λίγο, των λίγων για περισσότερο, και συνήθως στο τέλος του ενός, για όσο χρόνο έχει την επιδεξιότητα να ελέγχει τις περιστάσεις.


Από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσάτσου, Αφορισμοί και Διαλογισμοί, Τρίτη σειρά, εκδ. Εστία, 1969. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος (1 Ιουλίου 1899 – 8 Οκτωβρίου 1987) ήταν Έλληνας νομικός, φιλόσοφος και πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας (1975-1980). Το φιλοσοφικό, λογοτεχνικό και νομικό του έργο θεωρείται σημαντικό. Επηρέασε σημαντικά το Σύνταγμα του 1975 όντας ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής συντάξεως του συντάγματος, ενώ θεωρείται και ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ιδέας, ενώ υπήρξε και θαυμαστής της αμερικανικής δημοκρατίας. Για τη σημαντική προσφορά του στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οράματος του απονεμήθηκε το 1980 το μέγα ευρωπαϊκό Βραβείο Κουντενχόβε - Καλλέργη. Επίσης, ήταν μέλος πολλών ξένων ακαδημιών μεταξύ των οποίων της Ρωσίας, της Λετονίας κ.α.

 
Διαβάστε επίσης:
Η Μελαγχολική Δημοκρατία
O «Άνθρωπος» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
εμφάνιση σχολίων