0
1
σχόλια
609
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η Human Rights Watch συνοψίζει τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020 στη χώρα μας και εκθέτει τις ελληνικές αρχές για μία σειρά από θέματα
 
DOCTV.GR
13 Ιανουαρίου 2021
Σε μία νέα έκθεση για την κυβέρνηση η Human Rights Watch συνοψίζει τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020 στη χώρα μας και εκθέτει τις ελληνικές αρχές για μία σειρά από θέματα, από την αποτυχημένη τηλεκπαίδευση μέχρι την τραγική επιβάρυνση του ΕΣΥ, την ατιμώρητη αστυνομική αυθαιρεσία, τις επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών και τις παραβιάσεις δικαιωμάτων των προσφύγων.  Συνοπτικά:


Στην έκθεσή του Οκτωβρίου για το κράτος δικαίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι, παρά τις μεταρρυθμίσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του δικαστικού συστήματος. Επίσης, επισήμανε τις ανησυχίες της σχετικά με τις επιθέσεις και τις απειλές κατά δημοσιογράφων και τον περιορισμό του χώρου δραστηριοποίησης ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως εκείνων που εργάζονται για τα δικαιώματα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Ένας νέος νόμος για τις συγκεντρώσεις περιορίζει αδικαιολόγητα το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικώς. Καταδικάζουν τον νόμο Χρυσοχοΐδη για τον αδικαιολόγητο περιορισμό των διαδηλώσεων αλλά και τις καταχρηστικές πρακτικές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, που εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες.

Διακρίσεις σε βάρος γυναικών και κοριτσιών επισημαίνοντας πως οι επιζώντες ενδοοικογενειακής και οικογενειακής βίας στην Ελλάδα ενθαρρύνονται συστηματικά να συμμετέχουν σε διαμεσολάβηση με τους θύτες, παρά το γεγονός ότι αυτό αντίκειται στα διεθνή πρότυπα.

Υγειονομικό: Η οργάνωση τονίζει πως παρά τις διαμαρτυρίες των υγειονομικών για τις συνθήκες εργασίες, τις ελλείψεις και τα λίγα τεστ, το ήδη βεβαρυμένο σύστημα υγείας, λόγω της δεκαετούς λιτότητας, δεν απέφυγε την περαιτέρω πίεση.

Τηλεκπαίδευση: πριν από την πανδημία εκτιμάται ότι ένας στους πέντε μαθητές που φοιτούν στο φτωχότερο τεταρτημόριο των ελληνικών σχολείων δεν είχε πρόσβαση σε υπολογιστή προς χρήση για τη σχολική εργασία, ενώ ένας στους δέκα δεν είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με ανάλυση της Οργάνωσης του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO).

Τον Ιούλιο η WGAD του ΟΗΕ επέκρινε τη διαδικασία για την ακούσια εισαγωγή ατόμων με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι αστυνομικοί συχνά, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα, υποχρεώνονται να συλλαμβάνουν άτομα για τα οποία έχει δηλωθεί από συγγενείς ή γείτονες ότι έχουν ψυχοκοινωνική αναπηρία.

Καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή από την δικαιοσύνη στην Ελλάδα αλλά ακροδεξιές ομάδες συνέχισαν τη δράση τους κατά των αιτούντων άσυλο στα νησιά και ότι υπήρξαν αναφορές επιθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα κατά μεταναστών ή μουσουλμάνων.

Οι κρατούμενοι σε φυλακές σε ολόκληρη τη χώρα διαμαρτυρήθηκαν για μέτρα που σχετίζονται με τον Covid-19 τα οποία περιορίζουν την άδεια εξόδου τους και την επαφή με συγγενείς και ζήτησαν μέτρα για την αντιμετώπιση του χρόνιου συνωστισμού και τη βελτίωση των συνθηκών και της φροντίδας.

Οι επιζώντες έμφυλης βίας συναντούν εμπόδια όταν αιτούνται προστασία και δικαιοσύνη.

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αντιμετωπίζουν νομοθετικούς περιορισμούς, ενώ οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και οι εργαζόμενοι σε οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας που εργάζονται με πρόσφυγες δυσφημίζονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τον Ιούλιο το Συμβούλιο Eμπειρογνωμόνων για το δίκαιο των ΜΚΟ στο Συμβούλιο της Ευρώπης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νέοι κανονισμοί που ψηφίστηκαν πρόσφατα σχετικά με τις ΜΚΟ θα πρέπει να αναθεωρηθούν σημαντικά ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αξιωματούχοι επιβολής του νόμου έχουν επιστρέψει με συνοπτικές διαδικασίες χιλιάδες ανθρώπους στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που η αστυνομία περισυνέλεξε στην ελληνική ενδοχώρα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα.

Τα εγκλήματα μίσους και το αντιμεταναστευτικό κλίμα εξακολουθούν να προβληματίζουν.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς αιτούντων άσυλο, ενώ αδυνατεί να προστατεύσει τα δικαιώματά τους.

Κατά χιλιάδες περιορίζονται στα νησιά υπό άθλιες συνθήκες εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 και τους επιβάλλονται, επί διακριτικής βάσης, απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Ένας νέος νόμος περιορίζει την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην προστασία.

Τα ασυνόδευτα παιδιά κρατούνται συχνά υπό αστυνομική φύλαξη ή κράτηση.


Διαβάστε επίσης:
Έφτιαξε ένα κανάλι για τηλεκπαίδευση στις φυλακές ανηλίκων
Politico: Η αστυνομική βαρβαρότητα αυξάνεται στην Ελλάδα
εμφάνιση σχολίων