0
1
σχόλια
332
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Ενώ τα εμβόλια του Covid-19 αναμένεται να φτάσουν στα φτωχές χώρες το 2023, η κυβέρνηση της Ζακίντα Άρντερν προσφέρει χιλιάδες εμβόλια στους φτωχότερους γείτονές της
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
23 Δεκεμβρίου 2020
Η Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει ουσιαστικά εξαλείψει τον κορονοϊό, ήταν από τις χώρες που έλαβαν από νωρίς μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με πολλούς να λένε πως «τσάκισε την καμπύλη». Τώρα ανακοινώνει πως σκοπεύει να προσφέρει δωρεάν εμβόλια κορανοϊού στα γειτονικά νησιά.

Οι κάτοικοι της Ν. Ζηλανδίας θα εμβολιαστούν δωρεάν, εφόσον το επιθυμούν. Ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων είναι μεγάλος και υπερβαίνει τις ανάγκες των πολιτών σε εμβολιασμό, καθώς η Ν. Ζηλανδία εξασφάλισε δύο επιπλέον εμβόλια κατά του κορονοϊού από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης/AstraZeneca και τη Novavax, τα οποία προστίθενται στις συμφωνίες με τη Pfizer/BioNTech και τη Janssen. Αυτό σημαίνει ότι θα απομείνουν πολλές δόσεις μόλις εμβολιαστεί ο πληθυσμός των πέντε εκατομμυρίων. Γι αυτό, η πρωθυπουργός της χώρας, Ζακίντα Άρντερν, δήλωσε πως το πλεόνασμα των εμβολίων θα δοθεί στα γειτονικά νησιά του Ειρηνικού (Τοκελάου, Νιούε, Σαμόα, Τόνγκα, Τουβαλού και Νήσοι Κουκ).

Η Νέα Ζηλανδία ή Αοτεαρόα όπως λέγεται στη Μαορί γλώσσα, αποτελείται από πληθυσμό Ευρωπαϊκής καταγωγής με τους Μαορί να αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα. Σημαντικές μειονότητες είναι και οι μη-Μαορί Πολυνήσιοι και Ασιατικοί κάτοικοι, ιδιαίτερα στις πόλεις της χώρας. Δεδομένης της ιστορίας και της θέσης της χώρας, το βήμα της είναι απολύτως λογικό.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα δείχνει το δρόμο για ηγεσία με λογική και ενσυναίσθηση. Η Ζακίντα Άρντερν είναι μία από τις νεότερες επικεφαλής κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο, έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά της σε ηλικία 37 ετών, και η νεαρότερη –τρίτη– γυναίκα πρωθυπουργός στα χρονικά της Νέας Ζηλανδίας. Η κυβέρνησή της επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην κρίση στέγασης, την παιδική φτώχεια, την οικολογία και την κοινωνική ανισότητα.


Διαβάστε επίσης:
Η πιο «αντισυμβατική» κυβέρνηση του κόσμου
Η 1η χώρα με προϋπολογισμό για την ευημερία των πολιτών
Ηγεσία με ενσυναίσθηση από την Jacinda Ardern
Ν. Ζηλανδία: Θα παίρνει αποφάσεις με βάση την κλιματική αλλαγή
Η 1η χώρα με προϋπολογισμό για την ευημερία των πολιτών 
Ορίστε τι άλλαξε εκεί που κυβερνούν οι γυναίκες
εμφάνιση σχολίων