0
1
σχόλια
282
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σύμφωνα με τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα»
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
14 Δεκεμβρίου 2020
Η Ελλάδα είναι το κράτος-μέλος της Ε.Ε. που κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2020. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία της διεθνούς μη κυβερνητικής και μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», η οποία στη σχετική έκθεσή της εκτιμά ότι «η επιβίωση ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. καθίσταται σχεδόν αδύνατη».

Η έρευνα με αριθμούς, σύμφωνα με τη λίστα του 2020:
- Την πρώτη θέση της ελευθερίας του λόγου καταλαμβάνει η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ε.Ε.
- Η Φινλανδία κατατάσσεται δεύτερη. Την τρίτη θέση κατέχει η Δανία. Ακολουθούν η Σουηδία στην τέταρτη θέση και η Ολλανδία στην πέμπτη θέση.
- Από τις άλλες κοινοτικές χώρες, η Πορτογαλία βρίσκεται στη δέκατη θέση, η Γερμανία στην ενδέκατη και το Βέλγιο στη δωδέκατη. Στις πρώτες 20 θέσεις βρίσκονται η Ιρλανδία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία.
- Στις πρώτες 40 θέσεις, βρίσκονται η Λετονία, η Κύπρος, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Γαλλία και η Τσεχική Δημοκρατία.
- Η Ελλάδα βρίσκεται στην 65η θέση, ανάμεσα στην Αργεντινή (64) και την Ιαπωνία (66).
- Κάτω από τις πρώτες 40 θέσεις βρίσκονται επίσης η Ιταλία (41η), η Ρουμανία (48η), η Κροατία (59η) και η Πολωνία (62η).
- Από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μόνο η Μάλτα (81η), η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν (89η) και η Βουλγαρία (111η) έχουν χειρότερο δείκτη από την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο πλουραλισμός κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Έ., καθώς και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Διαβάστε επίσης: Κομισιόν για λίστα Πέτσα: Ελλάδα, όπως Ουγγαρία και Πολωνία
εμφάνιση σχολίων