0
15
σχόλια
2009
λέξεις
ΖΗΝ
Φυτά σε βάζα: όχι μόνο διατηρούνται στο νερό χωρίς να παθαίνουν ζημιά, αλλά ριζώνουν και αναπτύσσονται κανονικά χωρίς χώμα
 
DOCTV.GR | PHOTO: PEXELS
1 Ιανουαρίου 2021
Εκτός από όμορφα για την διακόσμηση, η φροντίδα φυτών εσωτερικού χώρου σε νερό είναι και εξαιρετικά εύκολη, καθώς απαιτεί την ελάχιστη περιποίηση. Αρκετά τα φυτά που αναπτύσσονται σε νερό, ενδεχομένως τα έχουμε ήδη σε κάποια γλάστρα στο σπίτι μας, οπότε μπορούμε να κόψουμε ένα μέρος του φυτού και να το μεταφέρουμε σε βάζο. Ας δούμε αναλυτικά, ποια φυτά αναπτύσσονται σε νερό, πώς μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε βάζο και τι φροντίδα χρειάζονται για να τα απολαμβάνουμε γεμάτα ζωντάνια και υγεία.

Πώς διατηρούμε τα φυτά εσωτερικού χώρου μέσα σε νερό; H διαδικασία είναι απλή. Αρκεί να κόψουμε βλαστούς μήκους 30-50 εκατοστών από τα κατάλληλα φυτά και να τους τοποθετήσουμε σε βάζο με νερό. Εναλλακτικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε ολόκληρο ή μέρος του φυτού μαζί με το ριζικό του σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση, πριν τοποθετήσουμε το φυτό στο βάζο, κόβουμε τις άκρες από τις ρίζες του για να ανανεωθούν και τις ξεπλένουμε για να φύγει το χώμα.

Επίσης, κατά την είσοδο του φυτού στο νερό, είναι απαραίτητο να απομακρύνουμε τα φύλλα από τη βάση του βλαστού, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με το νερό και σαπίσουν, δημιουργώντας πρόβλημα στο φυτό μας. Ανάλογα το σχήμα του δοχείου, το νερό πρέπει να έχει ύψος 10-20 εκατοστών για να μπορεί να αναπτυχθεί το φυτό κανονικά. Το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν τοποθετήσουμε το φυτό μας σε διάφανο βάζο για να φαίνεται η σταδιακή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.

Τι φροντίδα χρειάζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου μέσα σε νερό; Σχετικά με την περιποίηση των φυτών εσωτερικού χώρου που μεγαλώνουν σε νερό, είναι σημαντικό να τα τοποθετούμε σε φωτεινά σημεία που δε χτυπά απευθείας το ηλιακό φως. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τη δημιουργία εγκαυμάτων στο φύλλωμα τους. Επίσης, φροντίζουμε να αλλάζουμε το νερό μέσα στο βάζο κάθε 2-3 μέρες για να έχουμε καλύτερη απορρόφηση από τα φυτά και να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθενειών που προκαλούν σαπίσματα στις ρίζες.

Κι αν με τον καιρό δούμε ότι οι ρίζες έχουν γεμίσει το βάζο ασφυκτικά, τις κλαδεύουμε για να ανανεωθούν. Ανάλογα με την ανάπτυξη του φυτού, μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε μεγαλύτερο βάζο. Πρέπει να γνωρίζουμε πως κάθε φυτό παρουσιάζει διαφορετική ανάπτυξη, κάποια φυτά μεγαλώνουν πιο γρήγορα στο νερό, κάποια σχετικά πιο αργά ενώ κάποια άλλα παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία.

Για να βοηθήσουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου να αναπτυχθούν και να παραμείνουν υγιή μέσα στο νερό, κάθε δύο εβδομάδες, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ενώ μετά από 2 μέρες το αντικαθιστούμε πάλι με καθαρό νερό. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε, μπορούμε να βγάλουμε το φυτό με τις ρίζες του από το νερό και να το μεταφυτεύσουμε στο χώμα της γλάστρας που θα επιλέξουμε.

Φυτά εσωτερικού χώρου που αναπτύσσονται σε νερό
- Πόθος. Ξεκινάμε τη λίστα μας με τα φυτά που ριζώνουν στο νερό με ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου, τον πόθο. Ο πόθος αποτελεί εξαιρετική επιλογή για ψηλά βάζα και ανθοδοχεία, καθώς χρησιμοποιείται επίσης για κρεμαστά καλάθια, όπου είναι εντυπωσιακός όταν αφήσουμε το φύλλωμα του να πέσει προς τα κάτω. Ο πόθος είναι από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα από βλαβερούς ρύπους και μυρωδιές και βοηθά να εξασφαλίσουμε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα σε εσωτερικό χώρο. Αναπτύσσεται κανονικά μέσα σε βάζο με νερό, με την προϋπόθεση ότι τα φύλλα του βγαίνουν έξω από το νερό.

- Μονστέρα. Η μονστέρα είναι άλλο ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου που αναπτύσσεται σε νερό, χωρίς χώμα. Τα φύλλα της μονστέρας έχουν σχήμα καρδιάς με χαρακτηριστικές σχισμές και μπορούν να ξεπεράσουν σε μήκος το μισό μέτρο, ενώ σταδιακά το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος 2-3 μέτρων. Μπορούμε να βάλουμε μόνο ένα φύλλο από τη μονστέρα στο νερό και αυτό σταδιακά θα βγάλει ρίζες. Λόγω μεγέθους, η μονστέρα χρειάζεται αρκετά μεγάλα βάζα για να την τοποθετήσουμε και παρουσιάζει αργή ανάπτυξη.

- Δράκαινα. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από τη λίστα φυτών για να διατηρήσουμε σε βάζο με νερό, τη δράκαινα ένα ξεχωριστό φυτό εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Εντυπωσιακό δενδροειδές φυτό με σχετικά αργή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα, η δράκαινα ξεχωρίζει για τον κορμό της και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα της. Ιδανική για σαλόνι ή υπνοδωμάτιο, η δράκαινα καθαρίζει τον αέρα απορροφώντας τοξικές ουσίες και δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον για να αναπνέουμε. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δράκαινα είναι πολύ ανθεκτικό φυτό ακόμα και μέσα σε νερό ενώ έχει την δυνατότητα να επιβιώνει ακόμα και σε σημεία με λίγο φως.

- Συγκόνιο. Συνεχίζουμε τη λίστα μας με το συγκόνιο, ένα ιδιαίτερο φυτό εσωτερικού χώρου που μπορούμε να διατηρήσουμε με ευκολία μέσα σε νερό. Ως αναρριχώμενο φυτό, προτιμάμε να το βάζουμε σε ψηλό βάζο με νερό για να πέφτει όμορφα το φύλλωμα του. Το συγκόνιο διαθέτει εντυπωσιακά φύλλα σε σχήμα καρδιάς με μυτερή άκρη που θυμίζουν φύλλα φασολιού. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες συγκόνιου για να επιλέξουμε με φύλλα σε αποχρώσεις του κρεμ, του πράσινου και του κόκκινου, ανάλογα τη διακόσμηση που έχουμε στο σπίτι μας. Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, το συγκόνιο δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα μέσα σε νερό.

- Σπαθίφυλλο. Και το σπαθίφυλλο, ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να αναπτυχθεί σε βάζο με νερό. Το σπαθίφυλλο είναι πραγματικά εντυπωσιακό μέσα σε νερό, καθώς τα υπέροχα λευκά λουλούδια που δημιουργούν μια όμορφη αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του. Εκτός από τη μοναδική καλλωπιστική του αξία, το σπαθίφυλλο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αέρα του σπιτιού και του γραφείου μας από ατμοσφαιρικούς ρύπους και τοξικές ουσίες. Ιδανικό φυτό για να το επιλέξουμε να το βάλουμε σε νερό.

- Τηλέγραφος. Ο τηλέγραφος, το δημοφιλές φυτό από τις αυλές των γιαγιάδων μας μπορεί και αυτό να διατηρηθεί εξαιρετικά εύκολα σε ένα ψηλό βάζο με νερό για να στολίσει το σαλόνι ή το γραφείο μας. Πολυετές τροπικό αναρριχώμενο φυτό, ο τηλέγραφος διαθέτει χαρακτηριστικά στενόμακρα μωβ φύλλα, αν και μπορεί να τον συναντήσουμε και σε κόκκινο, ροζ, πορφυρό ή πράσινο χρώμα. Παρουσιάζει πλούσια ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου σχηματίζοντας μικρά υπέροχα λουλούδια σε ροζ, μωβ ή λευκό χρώμα που αποτελούνται από τρία πέταλα και θυμίζουν το σχήμα μικρής καρδιάς.

- Χλωρόφυτο. Μία εντυπωσιακή επιλογή φυτού για να το διατηρήσουμε σε βάζο με νερό είναι το χλωρόφυτο, γνωστό και ως «φυτό αράχνη», με στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, χρώματος πράσινου και μπεζ. Ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια, το χλωρόφυτο έχει γρήγορη ανάπτυξη και εμφανίζει μικρά άνθη μπροστά στο φύλλωμα του φυτού. Επιπλέον, το χλωρόφυτο είναι φυτό κατάλληλο για το υπνοδωμάτιο, καθώς έχει την ιδιότητα να «φιλτράρει» τον αέρα του δωματίου στο οποίο το τοποθετούμε, να καθαρίζει δηλαδή από ρύπους και επιβλαβείς ουσίες την ατμόσφαιρα του χώρου μας.

- Ντιφενμπάχια. Από τη λίστα με τα φυτά που αναπτύσσονται σε νερό, δε θα μπορούσε να λείπει η εξωτική ντιφενμπάχια, ένα φυτό όλοι έχουμε θαυμάσει σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Με κεντρικό βλαστό που μοιάζει με καλάμι και φτάνει σε ύψος και το ένα μέτρο, η ντιφενμπάχια διαθέτει εντυπωσιακά γυαλιστερά δερματώδη στρογγυλά ή πιο μακρόστενα φύλλα σε λευκοκίτρινο χρώμα. Με καταγωγή από τη Βραζιλία, ανήκει στην κατηγορία των φυτών εσωτερικού χώρου που χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση και φροντίδα. Αρκεί να εξασφαλίσουμε φωτεινό σημείο που δεν το κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου και ένα σχετικά μεγάλο βάζο για να την βάλουμε μέσα.

- Βιγόνια. Συνεχίζουμε την ενδιαφέρουσα λίστα μας με τη βιγόνια, είναι αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που μπορούμε να τοποθετήσουμε σε νερό και να τη στολίσουμε σε φωτεινό χώρο στο σαλόνι μας. Η βιγόνια χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να φτιάξουμε εντυπωσιακά κρεμαστά καλάθια. Λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος συνήθως 40-50 εκατοστών, η βιγόνια χαρακτηρίζεται από έντονο πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα και πολλά μικρά ρόδινα ή λευκά άνθη. Επιλέγουμε ημισκιερές θέσεις φύτευσης για την βιγόνια, σε σημείο που δεν χτυπάει απευθείας ηλιακό φως, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία εγκαυμάτων στο φύλλωμα και τα λουλούδια της.

- Λάκι μπαμπού. Ένα από τα κλασικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό είναι το λάκι μπαμπού με το χαρακτηριστικο καλάμι που μπορεί να φτάσει σε ύψος σχεδόν ενός μέτρου. Το λάκι μπαμπού, στην πραγματικότητα, είναι ένα είδος δράκαινας (Δράκαινα σαντεριάνα) και, όπως όλες οι δράκαινες, αποτελεί ένα υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου με εξωτική ομορφιά. Κατάγεται από τη Νοτιανατολική Ασία, όπου είναι πασίγνωστο από την τέχνη του Φενγκ Σούι εδώ και χιλιάδες χρόνια και θεωρείται ότι φέρνει γούρι, τύχη, πλούτο, υγεία και μακροζωία. Επιλέγουμε μεγάλα και ψηλά βάζα, για να τοποθετήσουμε σε νερό αρκετό αριθμό καλαμιών λάκι μπαμπού χωρίς να έχουμε φόβο να πέσει το βάζο μας.

- Αγλαόνημα. Άλλο ένα ενδιαφέρον φυτό εσωτερικού χώρου που μπορούμε να έχουμε στο σαλόνι μας σε ένα ξεχωριστό ανθοδοχείο που θα γεμίσουμε με νερό είναι το αγλαόνημα. Το αγλαόνημα έχει καταγωγή από τις τροπικές περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας και ξεχωρίζει για τα γυαλιστερά στρογγυλωπά φύλλα του σε διάφορες αποχρώσεις και διαβαθμίσεις από το πράσινο μέχρι το ασημί. Κάποια είδη αγλαόνημα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά, καθώς περιέχουν στο φύλλωμα τους ροζ ή κόκκινες κηλίδες. Ανθεκτικό φυτό με ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα που μπορεί να ευδοκιμήσει μέσα στο νερό και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα φωτισμού, από τα πιο φωτεινά σημεία μέχρι αυτά που διαθέτουν λιγότερο φως.

- Κρότωνας. Συνεχίζουμε τον κατάλογο μας με τα φυτά που αναπτύσσεται σε νερό με τον κρότωνα που τον έχουμε θαυμάσει σε κάποιο σαλόνι σπιτιού ή επαγγελματικού χώρου. Φυτό εσωτερικού χώρου που ξεχωρίζει με τα σκληρά γυαλιστερά δερματώδη φύλλα σε εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς του κίτρινου, του πράσινου του κόκκινου και του πορτοκαλί. Κατάγεται από την Ινδονησία, αναπτύσσεται σε θαμνώδη μορφή όταν φυτεύεται σε γλάστρα και θέλει σχετικά ζεστό περιβάλλον. Είτε τον έχουμε φυτέψει στο χώμα είτε σε νερό, ο κρότωνας αγαπάει το φως και προτιμά τα φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι καθώς αν τον τοποθετήσουμε σε ημισκιερή θέση τα φύλλα του θα αποκτήσουν θαμπό χρώμα.

- Ωραίο φύλλο. Η λίστα μας με τα φυτά που αναπτύσσονται σε νερό κάνει μία μικρή παρέκκλιση και περιλαμβάνει και το ωραίο φύλλο, γνωστό και ως κολεός. Αν και δεν θεωρείται κλασικό φυτό εσωτερικού χώρου, μπορούμε να βάλουμε τους βλαστούς του σε νερό στο βάζο ή το ανθοδοχείο μας και να στολίσουμε το σαλόνι ή το γραφείο μας. Το ωραίο φύλλο διαθέτει εντυπωσιακά χρώματα και σχηματίζει μοναδικούς συνδυασμούς αποχρώσεων στα φύλλα του που αποτελούν και χαρακτηριστικό της ονομασίας που έχει επικρατήσει ως ωραίο φύλλο. Χαμηλής ανάπτυξης θαμνώδες φυτό που το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 40 εκατοστά, ο κολεός εμφανίζει μικρά λουλούδια που όμως επισκιάζονται από τη ζωντάνια και τα χρώματα των φύλλων του.

- Ιμπάτιενς. Το ιμπάτιενς που διακοσμούσε παραδοσιακά τις αυλές των γιαγιάδων μας μπορεί να καλλιεργηθεί και αυτό σε βάζο με νερό. Ποώδες ετήσιο φυτό, το ιμπάτιενς εμφανίζει εντυπωσιακά λουλούδια που ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Το ιμπάτιενς έχει χαρακτηριστικά φύλλα και ανάπτυξη που φτάνει ανάλογα την ποικιλία από 30 μέχρι 70 εκατοστά. θα συναντήσουμε μονόχρωμες αλλά και δίχρωμες ποικιλίες ιμπάτιενς με λουλούδια σε λευκές, ροζ, μοβ, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις, ποικιλίες με μονά άνθη και πιο χαμηλή ανάπτυξη, όπως επίσης ποικιλίες με διπλά άνθη με πιο ορθωτή ανάπτυξη. Όποια ποικιλία ιμπάτιενς και να επιλέξουμε, το αποτέλεσμα θα είναι μαγευτικό όταν το βάλουμε σε βάζο με νερό.

- Κισσός. Θα ήταν απαραίτητο να διαθέσουμε και ένα βάζο μας για να βάλουμε βλαστούς κισσού στο νερό, το αναρριχώμενo φυτό με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο γυαλιστερό φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Ακόμα και στο νερό ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό πάνω στους τοίχους. Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις ο κισσός ευδοκιμεί ακόμα και σε σκιερούς ή ημισκιερούς χώρους. Ενδιαφέρουσα επιλογή για τον κισσό είναι να τον βάλουμε σε ένα ψηλό βάζο με νερό για να κρέμονται προς τα κάτω τα φύλλα του και οι βλαστοί του.

Κι ένα μυστικό για φυτά που διατηρούνται σε νερό. Εκτός από τα φυτά εσωτερικού χώρου που αναφέραμε αναλυτικά, μπορούμε επίσης να διατηρήσουμε σε ειδικά βάζα με νερό κάποια βολβώδη ανθοφόρα φυτά, όπως ζουμπούλια, νάρκισσους και αμαρυλλίδες για να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορία τους στο σαλόνι ή στο γραφείο μας. Επίσης, στο χώρο της κουζίνας, μπορούμε να καλλιεργήσουμε αρωματικά φυτά μέσα σε νερό, όπως η μέντα, ο δυόσμος, βασιλικό και ρίγανη για να χρησιμοποιούμε φρέσκα τα φύλλα τους στις συνταγές μαγειρικής μας.

Via


Διαβάστε επίσης:
Βιοφιλία, φέρε τη φύση μέσα
Τρία φυτά για πιο εξωτικό σπίτι
εμφάνιση σχολίων