0
3
σχόλια
1416
λέξεις
ΖΗΝ
Κέντια, Βρομέλια, Αίχμεα: 3 φυτά εσωτερικού χώρου που θα γίνουν φίλοι μας
 
DOCTV.GR
14 Μαΐου 2020
Κέντια, ένα κομψό φυτό εσωτερικού χώρου: Η κέντια είναι ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου που επιλέγουμε για να δώσει ένα τροπικό χαρακτήρα σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Με καταγωγή από την Αυστραλία, η κέντια ξεχωρίζει για τον λεπτό κορμό από τον οποίο διακλαδίζονται φοινικοειδή φύλλα με μακρύ μίσχο. Διαθέτει αργή ανάπτυξη και μπορούμε να την αφήσουμε στην ίδια γλάστρα για πολύ καιρό, φτάνοντας σε ύψος μέχρι και τα δύο μέτρα.

Τι θέση επιλέγουμε για φύτευση της κέντιας σε εσωτερικό χώρο; H κέντια χρειάζεται να τοποθετηθεί σε φωτεινό σημείο για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και συμπαγές σχήμα. Προσέχουμε να μην να δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, προκειμένου να μη δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα της. Αν επιλέξουμε πολύ σκιερή θέση, τα φύλλα της κέντιας θα χάσουν τη ζωτικότητα τους και το έντονο πράσινο χρώμα. Η κέντια πρέπει να προφυλάσσεται από ρεύματα και παγωνιά, καθώς και να βρίσκεται μακριά από θερμαντικά σώματα. Λόγω μεγάλου όγκου και ύψους, συνήθως τοποθετείται σε γωνιακές θέσεις που θέλουμε να καλύψουμε.

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η κέντια; H κέντια είναι μέτρια απαιτητική ως προς το πότισμα και χρειάζεται άφθονο νερό μια φορά την εβδομάδα, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού δύο φορές την εβδομάδα. Όσον αφορά τη λίπανση, θα απαιτηθεί να προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη διατήρηση της καλής ανάπτυξης του φυτού και το ζωηρό πράσινο χρώμα του φυλλώματος της κέντιας.

Χρειάζεται κλάδεμα η κέντια και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της; Η κέντια καλό είναι να μη κλαδεύεται για να μη χαλάσει το σχήμα της, καθώς ο τρόπος ανάπτυξης της είναι τέτοιος που δεν το επιτρέπει. Ο πολλαπλασιασμός της κέντιας γίνεται με σπόρο, θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι χρειάζεται αρκετό καιρό για να βλαστήσει.

Κι ένα μυστικό για την κέντια: Η κέντια χρειάζεται να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής υγρασίας γιατί διαφορετικά οι άκρες των φύλλων της ξεραίνονται. Η χρήση υγραντήρα είναι ευεργετική την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού για την κέντια, ενώ ο συχνός ψεκασμός των φύλλων της με αποσταγμένο νερό είναι απαραίτητος. -Κώστας Λιονουδάκης, Γεωπόνος Γ.Π.Α.


Βρομέλια, ένα φυτό εσωτερικού χώρου από την τροπική ζούγκλα: H βρομέλια εντυπωσιάζει με την εντυπωσιακή ανθοφορία που αναπτύσσεται με υπέροχα μακρόστενα λουλούδια ανάμεσα από το καταπράσινο φύλλωμα της. Με καταγωγή από τις τροπικές ζούγκλες της κεντρικής και νότιας Αμερικής, η βρομέλια στο φυσικό της περιβάλλον ζει ως επίφυτο, όπως η ορχιδέα, πάνω σε κορμούς δέντρων και με τις εναέριες ρίζες της απορροφά νερό και θρεπτικά συστατικά. Η οικογένεια της βρομέλιας περιλαμβάνει πολλά εξωτικά είδη που αποτελούν εξαιρετικά φυτά εσωτερικού χώρου όπως η γκουζμάνια, η βριέζια και η αιχμέα η οποία είναι αναφέρεται και ως η «βρομέλια με το ροζ λουλούδι». Η βρομέλια έχει το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό ότι ως φυτό παράγει μόνο ένα λουλούδι κατά τη διάρκεια της ζωής της του οποίου η ανθοφορία κρατάει από 3 μέχρι 6 μήνες. Και τότε, θα σκεφτεί κανείς, γιατί χρειάζομαι συμβουλές φροντίδας για ένα φυτό που ανθίζει μόνο μία φορά; Η βρομέλια εκτός από όμορφο φύλλωμα, έχει την ιδιότητα να δίνει νέα μικρά φυτά που αναπτύσσονται δίπλα από τη ρίζα της και με την κατάλληλη φροντίδα θα μας δώσουν νέα άνθη την επόμενη χρονιά! Ας δούμε, λοιπόν, τι περιποίηση χρειάζεται η βρομέλια και πώς μπορούμε να τη διατηρήσουμε όμορφη και λαμπερή στο σπίτι μας.

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η βρομέλια; Η βρομέλια χρειάζεται φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία. Κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας για τη διατήρηση της βρομέλιας είναι 17-25°C κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι κάτω από 15°C. Αποφεύγουμε να βάζουμε το φυτό της βρομέλιας ανάμεσα από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και κοντά σε θερμαντικά σώματα. Φυτεύουμε τη βρομέλια σε γλάστρα μεσαίου μεγέθους που δεν είναι πολύ βαθιά, διαστάσεων 20×20 εκτοστών και τη γεμίζουμε με ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να αποφύγουμε σαπίσματα στη ρίζα που μπορεί να δημιουργηθούν λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Τι φροντίδα χρειάζεται η βρομέλια; Η βρομέλια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι ένα φυτό που χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου χρειάζεται πότισμα μία φορά τη βδομάδα, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο ψεκάζουμε συμπληρωματικά το φύλλωμα της για να εξασφαλίσουμε συνθήκες δροσιάς. Προσθέτουμε μικρή ποσότητα υγρού λιπάσματος κάθε 2 μήνες, καθώς η βρομέλια έχει αργή ανάπτυξη και περιορισμένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Για να προστατεύσουμε τη βρομέλια από τα έντομα της μελίγκρας, του θρίπα και του τετράνυχου που την προσβάλλουν μπορούμε προληπτικά να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Σχετικά με το κλάδεμα της βρομέλιας, η μόνη φροντίδα που χρειάζεται είναι να απομακρύνουμε κίτρινα ή ξεραμένα φυλλα που θα συναντήσουμε στο φυτό.

Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά βρομέλιας; Μετά την ανθοφορία της βρομέλια, αφαιρούμε το αποξηραμένο λουλούδι από τη βάση του και διατηρούμε το φυτό για το φύλλωμα του. Σταδιακά, θα αναπτυχθούν νέα φυτά βρομέλιας σε μορφή ρόδακα, περιφερειακά του αρχικού φυτού που θα μεγαλώσουν αρκετά γρήγορα. Στη συνέχεια, απομακρύνουμε προσεκτικά τα πλευρικά φυτά της βρομέλιας από το μητρικό φυτό διατηρώντας το ριζικό τους σύστημα μαζί με χώμα που το περιβάλλει. Φυτεύουμε τα καινούρια φυτά βρομέλιας σε νέα γλαστράκια με εμπλουτισμένο φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου και υπό κατάλληλες συνθήκες, θα μπορούμε να απολαύσουμε να ξεπροβάλλει ένα καινούριο λουλούδι βρομέλιας μετά από ένα χρόνο.


Αιχμέα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου από τη Βραζιλία: Η αιχμέα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την βρομέλια, γι’ αυτό άλλωστε αναφέρεται και ως η «βρομέλια με το ροζ λουλούδι». Στο φυσικό της τροπικό περιβάλλον αναπτύσσεται ως επίφυτο πάνω σε κορμούς δέντρων με στενόμακρα δερματώδη γκριζοπράσινα φύλλα που βγαίνουν από το κέντρο του φυτού σε μορφή ρόδακα. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της αιχμέας είναι τα βράκτια φύλλα που βγαίνουν από το κέντρο του φυτού, έχουν ροζ χρώμα και δίνουν την εντύπωση ενός μεγαλοπρεπούς λουλουδιού. Αυτά τα ροζ φύλλα διατηρούνται στο φυτό για αρκετούς μήνες. Το πραγματικό λουλούδι της αιχμέας φυτρώνει ανάμεσα από τα βράκτια φύλλα, είναι αρκετά μικρό, έχει μπλε χρώμα και διατηρείται για λίγο διάστημα επάνω στο φυτό.

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η αιχμέα; Για να απολαύσουμε μία ζωηρή και πολύχρωμη αιχμέα μέσα στο σπίτι, την τοποθετούμε σε πολύ φωτεινό σημείο που δεν να το χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Η έντονη ηλιοφάνεια μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα καψίματα στα φύλλα της αιχμέας και να εξασθενήσουν το φυτό. Σε περιοχές της νότιας Ελλάδας, η αιχμέα μπορεί να αναπτυχθεί και σε εξωτερικό χώρο, σε μία ημισκιερή θέση στο δυτικό μπαλκόνι του σπιτιού μας, αν και την περίοδο του χειμώνα καλό είναι να τη μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι, καθώς δεν είναι ανθεκτική στην παγωνιά του χειμώνα. Η αιχμέα διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα και δεν χρειάζεται βαθιά γλάστρα. Για τη φύτευσή της χρησιμοποιούμε αφράτο και γόνιμο φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η αιχμέα; Η αιχμέα έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό και θέλει ελαφριά ποτίσματα. Συνήθως, την ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού και περίπου κάθε 4-5 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Την περίοδο του χειμώνα χρειάζεται αρκετά πιο αραιό πότισμα περίπου καθε 10 μέρες. Η λίπανση της αιχμέας πρέπει να είναι αρκετά περιορισμένη λόγω της αργής ανάπτυξης που έχι το φυτό. Συγκεκριμένα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα, μία φορά στις αρχές της άνοιξης και επαναλαμβάνουμε στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου αφού περάσουν οι έντονες ζέστες.

Τι κλάδεμα θέλει η αιχμέα και πώς πολλαπλασιάζεται; H αιχμέα δεν χρειάζεται κλάδεμα, αρκεί μόνο να αφαιρούμε κάποια κιτρινισμένα ή ξεραμένα φύλλα που ενδεχομένως εμφανιστούν. Τα μικρά φυτά αιχμέας που αναπτύσσονται στα πλαϊνά του μητρικού φυτού αποτελούν ένα εύκολο τρόπο για να την πολλαπλασιάσουμε. Ειδικότερα, όταν παρατηρούμε ότι ξεραίνονται τα βράκτια φύλλα και το άνθος της, μπορούμε να αφαιρέσουμε τον κεντρικό βλαστό του φυτού της αιχμέας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτύσσονται δυνατότερα τα νέα φυτά αιχμέας περιφεριεακά του φυτού και σε πιο γρήγορο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, διαχωρίζουμε τα πλευρικά φυτά, κρατώντας χώμα μαζί με το ριζικό σύστημα και τα φυτεύουμε σε νέα γλαστράκια.

Κι ένα μυστικό για την αιχμέα: Η αιχμέα ανήκει στα φυτά που έχουν την ιδιότητα να φιλτράρουν και να καθαρίζουν τον αέρα από επιβλαβείς ουσίες και σε συνδιασμό με την εντυπωσιακή εμφάνιση της αποτελεί ιδανική επιλογή για διακόσμηση σε γράφεια και επαγγελματικούς χώρους. –Μυστικά του κήπου


Διαβάστε επίσης:
Αβοκάντο στο μπαλκόνι
Γιασεμί, 8 μυστικά για τη φροντίδα του
Ανανάς σε γλάστρα, στο σπίτι ή στο μπαλκόνι
εμφάνιση σχολίων