0
1
σχόλια
268
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Η ζωή μας συνεχίζει να είναι –ενίοτε μέχρι τέλους– μια ζωή διαλεγμένη από γούστα άλλων, από κριτήρια ξένα». Από τη Μάρω Βαμβουνάκη
 
DOCTV.GR | PHOTO: UNSPLASH
17 Νοεμβρίου 2020
«Τίποτα μα τίποτα δεν εξοργίζει τον άνθρωπο όσο το να του στερούν την ελευθερία του, να μην του επιτρέπουν να είναι ο εαυτός του, είτε το καταλαβαίνει συνειδητά είτε όχι. Θα επαναλάβουμε πως δεν είμαστε μόνο αυτό που ξέρουμε και που καταλαβαίνουμε, δεν είμαστε μονάχα το συνειδητό μας. Υπάρχει πάντα μαζί μας ένας άγνωστος εαυτός, που παίζει δραματικό ρόλο στα αισθήματα και στις συμπεριφορές μας και που κάθε τόσο η απρόβλεπτη αντίδρασή του μας αφήνει άναυδους».

«Κι έτσι η ζωή μας συνεχίζει να είναι –ενίοτε μέχρι τέλους– μια ζωή διαλεγμένη από γούστα άλλων, από κριτήρια ξένα. Γι ΄αυτό και είμαστε ανεξήγητα ανικανοποίητοι, καταθλιπτικοί, θυμωμένοι γενικώς. Γιατί δε ζούμε, παίζουμε ρόλους. Δε δρούμε, αντιδρούμε ή υποτασσόμαστε -για λίγη γονεϊκή έγκριση, για κάποιο "μπράβο" τους τσιγκούνικο που μας έλειψε, ξεπουλάμε τη ζωή μας. Μαθαίνουμε από πολύ νωρίς να οργανώνουμε χορούς μεταμφιεσμένων, αγωνιούμε μην πέσουν οι μάσκες μας, μην φανερωθεί γυμνό το βλέμμα μας ακόμη και μέσα στον δικό μας καθρέφτη. Είναι ασύλληπτα κουραστικό αυτό, και ασύλληπτα βλακώδες».


Αποσπάσματα από το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη, Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης, εκδ. Ψυχογιός. Η Μάρω Βαμβουνάκη είναι Ελληνίδα συγγραφέας. Γεννήθηκε στα Χανιά. Σε ηλικία εννέα χρόνων μετακόμισε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και ψυχολογία. Από τα πιο γνωστά βιβλία της είναι: Χορός μεταμφιεσμένων, Κυριακή απόγευμα στη Βιέννη (υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών – ΕΚΕΒΙ 2012), Ο ερωτευμένος Πολωνός (υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών – ΕΚΕΒΙ 2011), Μια μεγάλη καρδιά γεμίζει με ελάχιστα. 


Διαβάστε επίσης:
Σε συγχωρώ
Η επιθυμία της καρδιάς
Η υπερπροσφορά είναι εγωισμός
εμφάνιση σχολίων