0
1
σχόλια
336
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Τα λόγια είναι σημαντικά. Χωρίς τα λόγια, τα πράγματα χάνουν τη σημασία τους». Από τον Γκιλιέμ Κλούα
 
DOCTV.GR 
8 Μαΐου 2023
Αγάπη, μαμά. Αγάπη. Εσύ κι εγώ ποτέ δεν είπαμε «σ' αγαπώ». Ακούγαμε τους άλλους γονείς να το λένε στα παιδιά τους, το βλέπαμε στην τηλεόραση και στις ταινίες, ξέραμε πως οι άνθρωποι το έκαναν αυτό, εμείς όμως δεν το κάναμε. Εμείς το θεωρούσαμε δεδομένο. Υποθέταμε πως ναι, αγαπιόμασταν, πως αρκούσε που είμαστε μάνα και γιος για να αγαπιόμαστε και πως ήταν περιττό και να το λέμε. Τώρα όμως καταλαβαίνω ότι δεν είναι έτσι.

Τα λόγια είναι σημαντικά, μαμά. Χωρίς τα λόγια, τα πράγματα χάνουν τη σημασία τους. «Γέμισε, λοιπόν, με λόγια την τρέλα μου ή άσε με να ζήσω μες στη γαλήνια νύχτα της ψυχής μου, που μένει πάντα σκοτεινή». Αυτό το έγραψε ο Λόρκα. Εκείνος ήξερε πως την αγάπη πρέπει να την εκφράζεις με λόγια. Πρέπει να την εκφράζεις γρήγορα, δυνατά και αληθινά. Αλλιώς μια μέρα θα έρθει ο θάνατος και τότε όλη η αγάπη θα μείνει γι' αυτόν, και τους υπόλοιπους θα μας αφήσει με την ψυχή γεμάτη τρύπες.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Γκιλιέμ Κλούα, Το χελιδόνι, εκδ. Κάπα Εκδοτική. Ο Γκιλιέμ Κλούα θεωρείται μια από τις πιο καινοτόμες φωνές του σύγχρονου καταλανικού θεάτρου. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Βαρκελώνη και θέατρο στο London Guidhall University. Από το 2000, συνδέεται με τη Sala Beckett κι έχει παρακολουθήσει πολλά εργαστήρια δραματουργικής γραφής. Το πρώτο του έργο, οι Αόρατοι, τιμήθηκε με το βραβείο Teatre Ciutat d’Alcoi 2002. Το 2004 το Δέρμα στις φλόγες (Villarroel Teatre, 2005) απέσπασε για δεύτερη φορά το Βραβείο Teatre Ciutat d’Alcoi, καθώς και το Βραβείο Κριτικών για το καλύτερο θεατρικό κείμενο το 2005. Η αγγλική εκδοχή του έργου ανέβηκε σε οκτώ πόλεις των ΗΠΑ. Το 2008 έγραψε το Μάρμπουργκ, που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας το 2010 σε σκηνοθεσία του Ραφέλ Ντουράν. Στα ελληνικά, έχουν μεταφραστεί τα έργα Δέρμα στις φλόγες, Μάρμπουργκ, Killer, ένα μουσικό θρίλερ, Smiley, Η γη της επαγγελίας και Το χελιδόνι. 

Photo: Picasso, Still Life With Guitar (1921)

Διαβάστε επίσης:
Φρομ: Αγάπη
Μπουκάι: Η αγάπη
Μπρετόν: Αγάπη και ελευθερία
εμφάνιση σχολίων