0
1
σχόλια
466
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Σίγουρα η έξαρση της πανδημίας έδωσε σε πολλές κυβερνήσεις μια καλή αφορμή για να γίνουν ακόμη πιο απολυταρχικές». Ο Ερίκ Φασέν για τη δημοκρατία
 
DOCTV.GR
11 Νοεμβρίου 2020
Ο κοινωνιολόγος και ερευνητής Ερίκ Φασέν μιλάει για την δημοκρατία, την αντίδραση, την Ε.Ε. Ο Ερίκ Φασέν είναι κοινωνιολόγος, καθηγητής στο Τμήμα Μελέτης του Φύλου και Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Paris 8 Vincennes – Saint-Denis και ερευνητής στο Εργαστήριο Μελέτης του Φύλου και της Σεξουαλικότητας – LEGS, CNRS.  


«Όταν βλέπουμε αυταρχικά μέτρα να λαμβάνονται, σκληρά ριάλιτι να προμοτάρονται και οπισθοδρομικές αντιλήψεις να προβάλλονται, αυτό σημαίνει ότι κάτι τους ενοχλεί. Κάτι πάει να αλλάξει και αμύνονται. Η αντίδραση, η όποια αντίδραση, είναι από μόνη της αισιόδοξη γιατί σημαίνει αυτό ακριβώς: ότι κάτι ενοχλεί! Το ζήτημα είναι να μη σταματήσουμε κι εμείς να ενοχλούμαστε με όλα τα παραπάνω. Να μην τα “συνηθίσουμε”, να μην τα δεχόμαστε ως “κανονικότητα”».

«Τίποτε δεν είναι ικανό να μας κάνει να είμαστε απαισιόδοξοι ή να νιώθουμε απογοητευμένοι ή ηττημένοι. Πολλά αλλάζουν, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Από θεσμικούς κανόνες έως τη γλώσσα, έως την καθημερινότητα, έως το μέλλον. Και αυτό μπορεί να γίνει, χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά εργαλεία. Δεν θα πω αν είμαι ή όχι μαρξιστής. Χρησιμοποιώ, όμως, τα μαρξικά εργαλεία και όποια άλλα μπορώ ώστε να δώσω τις μάχες που καλούμαι να δώσω: ως πανεπιστημιακός, ως ερευνητής, ως πατέρας, ως πολίτης».
 

Στους φασίστες δεν μιλάς. Μάχεσαι εναντίον τους  

«Σίγουρα η έξαρση της πανδημίας έδωσε σε πολλές κυβερνήσεις με παρόμοια χαρακτηριστικά μια καλή αφορμή για να γίνουν ακόμη πιο απολυταρχικές, με πολίτες φοβισμένους που δέχονται τα πάντα ως “αναγκαίο κακό”. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνη τακτική και ως τέτοια πρέπει να αναγνωριστεί, αν όχι να αντιμετωπιστεί».

«Θα πρέπει να σκεφτώ διπλά στις επόμενες εκλογές. Θα πρέπει δηλαδή να σκεφτώ όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Και η ψήφος είναι ένα πρακτικό ζήτημα. Το να πεις “όλοι είναι ίδιοι”, οπότε δεν αλλάζεις την ψήφο σου ή δεν πας καν να ψηφίσεις δεν οδηγεί πουθενά. Είναι λάθος».

«Δεν έχω χάσει τελείως την πίστη μου στην Ε.Έ., ίσως γιατί δεν υπάρχει κάτι καλύτερο αυτή τη στιγμή, παρά τα τεράστια λάθη και τα δημοκρατικά κενά. Παρά τα όσα έχει κάνει στην Ελλάδα ή δεν έχει κάνει στην Ουγγαρία! Παρά τα όσα επιτρέπει να γίνονται στους μετανάστες. Παρ’ όλα αυτά, παρόλο που θεωρώ πως έχει κάτι ξεκάθαρα αυτοκαταστροφικό η Ευρώπη, και ως θεσμός και ως ήπειρος, δεν έχω κάποια καλύτερη εναλλακτική -προς το παρόν έστω.

Αλλά ναι, η Ευρώπη έχει αποτύχει. Και σύνορα έχει και πολιτικές αποκλεισμού έχει (και σε μη μετανάστες) και δημοκρατία ουσιαστική δεν έχει. Αν η Ε.Έ. δεν είναι παρά μια “αγορά”», οι πολίτες γιατί να την εμπιστευτούν; Η Ευρώπη γίνεται όλο και περισσότερο “λευκή” -αυτό γίνεται. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στο χρώμα του δέρματος...».


Ο Ερίκ Φασέν επισκέφθηκε την Ελλάδα λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές και μίλησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα «Φύλο και μετανάστευση» και στην Εφ.Συν.
εμφάνιση σχολίων