5
1
σχόλια
1531
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Η Φωλιά. Θα Έρθει η Φωτιά. Ο Μυστικός Κήπος. Το Μυστικό μας. Μεταφορά
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
22 Οκτωβρίου 2020
Η ΦΩΛΙΑ: Ο Ρόρι είναι ένας χαρισματικός Βρετανός επιχειρηματίας που μετακομίζει οικογενειακώς στην Αγγλία με την ελπίδα να επωφεληθεί από την γενικότερη οικονομική άνθηση στο Λονδίνο της δεκαετίας του ΄80. Καθώς η Αμερικανίδα σύζυγός του Αλισον, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη βρετανική εξοχή και η υπόσχεση για μια νέα αρχή σιγά σιγά ναυαγεί, το ζευγάρι θα βρεθεί αντιμέτωπο με καλά κρυμμένες δύσκολες αλήθειες.

7 χρόνια μετά το Martha Marcy May Marlene (2013), ο Σον Ντάρκιν, σκηνοθετεί επιτέλους τη δεύτερη ταινία του, ένα ψυχολογικό θρίλερ που επιχειρεί να αποτυπώσει την εποχή της απαρχής της άπληστης φύσης του νεοφιλελευθερισμού όπως τον βιώνουμε σήμερα, με την επικράτηση της αγοράς και του κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την απαξίωση της όποιας κοινωνικής κατάκτησης του περασμένου αιώνα, για χάρη της οικονομικής σταθερότητας της ολιγαρχίας που κατέχει το χρήμα σε οποιαδήποτε μορφή του. Ο Ρόρι, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Τζουντ Λο, δεν είναι μόνο χαρισματικός, αλλά και ιδιαίτερα φιλόδοξος. Η φιλοδοξία του που μετατρέπεται σε απληστία και ο εθισμός του στον αγοραστικό τζόγο, καταστρέφουν τον ίδιο και την οικογένειά του. Την ίδια στιγμή η γυναίκα του νιώθει να πνίγεται στην τεράστια και άδεια από ζωή έπαυλη στην οποία εκείνος θέλει να στεγάσει το όνειρο της επιτυχίας του, η έφηβη κόρη της από μια προηγούμενη σχέση, κάνει την επανάστασή της μπλέκοντας με 'άγριες' παρέες, ενώ ο μικρός γιος τους, αντιμετωπίζει προβλήματα εκφοβισμού στο καινούργιο του σχολείο.

Η ατμόσφαιρα και η σκηνοθεσία με διευθυντή φωτογραφίας τον Ματιάς Εντελί, γνωστού μας από το, Ο Γιος του Σαούλ, είναι συναρπαστικές, η αφήγηση όμως, δεν διαθέτει την απαιτούμενη ισορροπία ανάμεσα στα πρόσωπα, καθώς επικεντρώνεται κυρίως στον Ρόρι και δευτερευόντως στην Αλισον (η Κάρι Κουν, σχεδόν κλέβει τη παράσταση από τον Λο), ενώ ασχολείται ελάχιστα και λίγο πριν το τέλος, με όλα όσα αφορούν τα  δύο παιδιά. Το φινάλε πάλι από την άλλη, μοιάζει αρκετά συμβιβαστικό, σε σχέση με όσα έχουν προηγηθεί. Αν πάντως ο στόχος του Ντάρκιν ήταν ένα χιτσκοκικού ύφους θρίλερ με πολιτικοκοινωνικές αναφορές στο σήμερα, σε ένα μεγάλο μέρος του, αν και όχι απόλυτα, μοιάζει να έχει επιτευχθεί στο συνολικό αποτέλεσμα.

Info: Η Φωλιά (The Nest). Κοινωνική Δραματική. Βρετανία, Καναδάς 2020. Πρεμιέρα: Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. Σκηνοθεσία: Σον Ντάρκιν. Παίζουν: Τζουντ Λο, Κάρι Κουν. Διανομή: Spentzos Film.


ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΦΩΤΙΑ: Σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Γαλικίας, ένας άντρας ο οποίος αποφυλακίστηκε πρόσφατα αφού εξέτισε ποινή για εμπρησμό, επιστρέφει για να μείνει με την ηλικιωμένη μητέρα του. Εκεί προσπαθεί να βάλει ξανά τη ζωή του σε μια σειρά, όταν όμως το ξέσπασμα μιας νέας μεγάλης φωτιάς κάνει τα βλέμματα των ντόπιων να στραφούν οργισμένα προς το μέρος του.

Ο γεννημένος στη Γαλικία Ισπανικής καταγωγής, Γάλλος σκηνοθέτης Ολιβερ Λάσε (Mimosas), εγκαταλείπει το Μαρόκο που φιλοξένησε τις δύο προηγούμενες ταινίες του, για να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. Η απομονωμένη Γαλικία με τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα τοπίου και ανθρώπων, πάντοτε με συμμετοχή ερασιτεχνών ηθοποιών, του δίνει την ευκαιρία να μιλήσει με τρόπο ποιητικό, απέριττο και ονειρικό για την συμβίωση και την αντιπαράθεση της φύσης με το ανθρώπινο γένος, την αντιπαράθεση της φύσης με τον εαυτό της λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, αλλά και την αντιπαράθεση των ανθρώπων μεταξύ τους, τις προκαταλήψεις, αλλά και τις απόλυτες βεβαιότητες που διακρίνουν συνήθως κάποιες απομονωμένες, ορεινές κυρίως, κοινότητες.

Ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, όπως και στις δύο προηγούμενες ταινίες του, ο 38χρονος Λάσε που είναι ένα από τα πιο 'καυτά' ονόματα του διεθνούς φεστιβαλικού arthouse, γυρίζει μια καθαρά σινεφίλ καλλιτεχνική ταινία, στην οποία η υποτυπώδης και σχεδόν μίνιμαλ πλοκή, υπάρχει μόνο και μόνο για να υπηρετήσει την ατμόσφαιρα και την ποιητική, ονειρική σύνθεση των πλάνων και της εξαιρετικής ηχητικής μπάντας. Δεν απευθύνεται σε όλους, αλλά είναι εξαιρετική στο είδος της. Βραβείο της Επιτροπής στο Ένα κάποιο Βλέμμα του φεστιβάλ των Καννών. Χρυσός Αλέξανδρος Καλύτερης Ταινίας και βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Info: Θα Έρθει η Φωτιά (O Que Arde/Fire Will Come). Δραματική. Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο 2019. Πρεμιέρα: Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. Σκηνοθεσία: Ολιβερ Λάσε. Παίζουν: Αμαντορ Αρίας, Μπενεντίκτα Σάντσεζ, Ινάτσιο Αμπράο, Ελενα Μαρ Φερνάντεζ. Διανομή: NEO Films.


Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ: Η Μαίρη είναι ένα δεκάχρονο ζωηρό κορίτσι που ζει στην Ινδία με τους ευκατάστατους γονείς της. Όταν αυτοί πεθαίνουν αιφνιδίως στα γεγονότα του 1947 που αφορούσαν την απόσχιση της χώρας με το Πακιστάν, αναγκάζεται να πάει στην Αγγλία και να ζήσει με τον θείο της και την αυστηρή οικονόμο του. Εκεί μη έχοντας κάτι καλύτερο να κάνει εξερευνά την έπαυλη και στα απαγορευμένα σε αυτήν δωμάτια, ανακαλύπτει καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά. Ταυτόχρονα, η φιλία της με έναν αδέσποτο σκύλο στην εξοχή γύρω από το απομονωμένο κτίσμα, θα την οδηγήσει σε έναν μυστικό κήπο, στον οποίο σταδιακά, μαζί με μια απρόσμενη, αλλά συγκροτημένη από την ίδια τη Μαίρη συντροφιά, θα ζήσει περιπέτειες που θα αλλάξουν την ζωή όλων τους, για πάντα. Φυσικά πρόκειται για άλλη μία μεταφορά του γνωστού και αγαπημένου μυθιστορήματος της Φράνσις χόντσον Μπάρνερ το οποίο έγραψε το 1911 και που αφορά τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας, από μικρούς αλλά και από μεγαλύτερους.

Η Μαίρη έχει χάσει τους γονείς της, ο θείος της, τη σύζυγό του, αδερφή της μητέρας της. Όταν εκείνος παραιτηθεί από τα πάντα, εκείνη, ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο μιας οικογένειας εποίκων, ανακαλύπτει έναν μυστικό κήπο που συνδέεται με τις δύο νεκρές αδελφές, και ο οποίος διαθέτει τον μαγικό τρόπο να θεραπεύσει τις τραυματισμένες ψυχές και τα σώματα, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων πιστεύει η ίδια η μικρή ηρωίδα του βιβλίου και της ταινίας στο επώδυνο πέρασμά της από την παιδική, στην εφηβική ηλικία.

Δεν έχουμε δει την εκδοχή του 1993 από την Ανιέσκα Χόλαντ, όμως η σημερινή εκδοχή είναι του Μαρκ Μάντεν, ο οποίος υπήρξε βοηθος σκηνοθέτη σε ονόματα όπως ο Ντέρεκ Τζάρμαν, ο Τέρενς Ντέιβις και ο Μάικλ Λι. Δημιουργός πολλών σειρών της βρετανικής τηλεόρασης, ο βραβευμένος με τρία BAFTA σκηνοθέτης, δημιουργεί μια γοτθική, στα παιδικά πάντα πλαίσια ενός Χάρι Πότερ, ατμόσφαιρα, η οποία διαθέτει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ύφος το οποίο συνδυάζει Ντίσνεϊ και BBC. Μπορεί να μην πρωτοτυπεί, είναι όμως εξαιρετική στο είδος της και σαν ταινία βλέπεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους, χάρη στη μικρή Ντίξι Εγκεριξ και τους άλλους δύο μικρούς πρωταγωνιστές της, χωρίς να παραβλέπουμε τον όλο σχεδιασμό της παραγωγής, τη φωτογραφία, το μουσικό σκορ και τα ειδικά εφέ. Αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, αποφύγετε τη (φριχτή) μεταγλωττισμένη εκδοχή.

Info: Ο Μυστικός Κήπος (The Secret Garden). Δραματική Οικογενειακή Φαντασίας. Βρετανία, Γαλλία 2020. Πρεμιέρα: Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. Σκηνοθεσία: Μαρκ Μαντεν. Παίζουν: Ντίξι Εγκεριξ, Κόλιν Φερθ, Τζούλι Γουόλτερς, Ινταν Χέιχερστ, Αμίρ Γουίλσον, Αϊσις Ντέιβις. Διανομή: Spentzos Film.


ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΑΣ: Στην Αμερική, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μία γυναίκα έχοντας αποφασίσει να ξαναφτιάξει τη ζωή της στα προάστια μαζί με τον σύζυγό της, θα βρεθεί ξανά μπροστά στον εφιάλτη που έζησε τότε εξαιτίας της οικογένειας που μετακομίζει στο γειτονικό τους σπίτι. Πρόκειται για μια γυναίκα Ρομ από τη Ρουμανία, που γνώρισε τον Αμερικανό γιατρό, σύζυγό της, στην Ελλάδα που εκείνος υπηρετούσε. Στο πρόσωπο ενός γείτονα, αναγνωρίζει έναν από τους ναζί βιαστές της και δολοφόνου της αδερφής της κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το γεγονός αυτό θα ανατρέψει τη καθημερινότητά της. Θα καταφέρει να τον αιχμαλωτήσει και με την απρόθυμη αρχικά βοήθεια του συζύγου της, προσπαθεί να τον κάνει να ομολογήσει. Είναι πραγματικά αυτός; και αν ναι, ποια στάση θα έπρεπε να είναι η στάση της σήμερα; Θα έπρεπε να τον συγχωρέσει ή να πάρει εκδίκηση;

Η αμερικανικής παραγωγής ταινία του Ισραηλινού Γιούβαλ Αντλερ, εμπνέεται, αν δεν αντιγράφει το, Ο Θάνατος και η Κόρη, θεατρικό έργο του Χιλιανού εβραϊκής καταγωγής συγγραφέα, Αριελ Ντόρφμαν που μετέφερε στον κινηματογράφο το 1994 ο Ρομάν Πολάνσκι. Είναι καλογυρισμένη και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον, αλλά δεν κρύβει καμία έκπληξη, εκτός ίσως από το φινάλε που και αυτό όμως μοιάζει να είναι, για τους πιο έμπειρους στη δραματουργική ανάπτυξη, αρκετά προβλέψιμο. Αυτό που μένει, είναι η εξαιρετική αναπαράσταση της εποχής και η ερμηνεία του Κρις Μέσινα (Argo), στο ρόλο του γιατρού συζύγου που πρέπει να πιστέψει όλα όσα ισχυρίζεται η 'ξένη' και αλλόφυλη, σύζυγός του. Ικανοποιητικό και το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Σουηδών ηθοποιών, Νούμι Ράπας και Τζόελ (Γιόελ) Κίνα μαν που είχαν ξανασυναντηθεί στο Child 44 το 2015.

Info: Το Μυστικό Μας (The Secrets We Keep). Δραματική Θρίλερ Μυστηρίου. ΗΠΑ 2020. Πρεμιέρα: Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. Σκηνοθεσία: Γιούβαλ Αντλερ. Παίζουν: Τζόελ Κίναμαν, Νούμι Ραπάς, Κρις Μέσινα. Διανομή: Odeon.  


ΜΕΤΑΦΟΡΑ: Ένα ντοκιμαντέρ που επιχειρεί να συνθέσει ένα μεγάλο ψηφιδωτό ιστοριών και συναισθημάτων, μέσα από σύντομες μικρές αφηγήσεις και δράσεις, ενοποιώντας το χρόνο και το χώρο, με στόχο τη δημιουργία ενός συλλογικού υπαρξιακού ψυχογραφήματος μιας χώρας, μέσα από την Εθνική της Βιβλιοθήκη και τη μεταφορά των βιβλίων της. Μία μεταφορά από το παλαιό κτίριο στο νέο, κάτι που στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας ελάχιστοι πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί. Όταν αυτό τελικά συμβαίνει, μοιάζει να γίνεται χωρίς να αφορά, φαινομενικά κανέναν και κόντρα σε μία πόλη διχασμένη, παραδομένη στη φτώχεια και την ακρότητα της εποχής της οικονομικής κρίσης. Μία μεταφορά, όμως, που ίσως τελικά να σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από μία απλή τεχνική διαδικασία μετεγκατάστασης των βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

Το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη θα πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο πλαίσιο του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και θα προβληθεί αποκλειστικά στον Δαναό, Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 17:30 παρουσία συντελεστών.

Info: Μεταφορά. Ντοκιμαντέρ. Ελλάδα 2020. Προβολή: Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Οκτωβρίου στον Δαναό. Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ηλίας Γιαννακάκης. Φωτογραφία: Δημήτρης κορδελάς, Ηλίας Γιαννακάκης. Μοντάζ: Μυρτώ Λεκατσά. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Αφήγηση: Αμαλία Μουτούση.
εμφάνιση σχολίων