1
1
σχόλια
523
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
5 Οκτωβρίου 2020
Η ταινία που μας κίνησε το ενδιαφέρον στη παρουσίαση των ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος, με τον τίτλο, Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση, του Λέμοχανγκ Τζερεμάια Μοζέσε από το Λεσότο στη Νότια Αφρική, ήταν και η μεγάλη νικήτρια της Χρυσής Αθηνάς, στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το προηγούμενο Σάββατο βράδυ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής: Το βραβείο καλύτερης ταινίας απονέμεται σε μια εντυπωσιακή πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που κατορθώνει να αποκαλύπτει το αόρατο και το ανείπωτο με ποιητική, πολιτική δύναμη. Μια υβριδική μορφή, που ίπταται εν τω μέσω μύθων και θρύλων, ονειρισμού και εθνογραφίας, εξερευνά δυαδικότητες όπως την πνευματική παράδοση έναντι της προόδου, του μοντερνισμού έναντι της φύσης, της αγροτικής κοινότητας έναντι της αστυφιλίας, της ζωής έναντι του θανάτου. Μια καθολικά ανθρώπινη ταινία βασισμένη σε ένα πεδίο που σπάνια κινηματογραφείται, με μια αξέχαστη τελική ερμηνεία από την ηθοποιό Μέρι Τουάλα.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας πήγε στο Γαλλικό Gagarine των Φανί Λιατάρ και Ζερεμί Τρουί, ενώ το Βραβείο Σεναρίου, αλλά και το Βραβείο Κοινού πήγε στο animation του Αουρέλ (Ορελιέ Φρομάν), Γιόζεπ , το οποίο βγαίνει στις αίθουσες από τη Cinobo αυτή τη Πέμπτη 8 Οκτωβρίου. Ειδική μνεία πήρε ο Φρονιμίτης, του Μινγκ Λιάνγκ από την Κίνα. Για πρώτη φορά στις Νύχτες Πρεμιέρας απονεμήθηκε το βραβείο Europa Film Festivals, του δικτύου ευρωπαϊκών φεστιβάλ που συνίδρυσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας μαζί με ακόμα 11 διοργανώσεις. Παρθενική νικήτρια της συγκεκριμένης διάκρισης ήταν η ταινία που απέσπασε και τη Χρυσή Αθηνά, Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση.

Βραβείο Ντοκιμαντέρ πήρε το συγκινητικό Ο Μικρός Σαμεντί (Petit Samedi), της Παλόμα  Σέρμον-Ντάι από το Βέλγιο, η οποία καταγράφει τη σχέση της μητέρας της, με τον 43χρονο, εξαρτημένο από ουσίες, μικρότερό της αδερφό. Ειδική Μνεία Ντοκιμαντέρ πήρε το Με Έναν Ψίθυρο, των Πατρίσια Πέρε-Φερνάντεζ & Χάιντι Χασάν, που είναι η ιστορία της φιλίας δυο γυναικών σκηνοθετών από την Κούβα, μέσα από τη βίντεο-αλληλογραφία τους, όταν η μία δραπετεύει στην Ευρώπη. Ενώ η Χρυσή Αθηνά Ταινίας Μικρού Μήκους πήγε στην Ζακλίν Λέντζου (Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς), και στο, Τέλος του Κόσμου (Μια Πρόταση), στο οποίο μια νεαρή γυναίκα συνομιλεί με το σύμπαν.

Τα Βραβεία:
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ:
-Χρυσή Αθηνά: Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση (Λεμοχάνγκ Τζερεμάια Μοζέσε)
-Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών: Φανί Λιατάρ & Ζερεμί Τρουί (Gagarine)
-Βραβείο Σεναρίου: Ζαν-Λουί Μιλεσί (Γιοσέπ)
-Ειδική Μνεία: Φρονιμίτης (Μινγκ Λιάνγκ)
-Βραβείο Κοινού: Γιοσέπ (Αουρέλ)
-Βραβείο Europa Film Festivals: Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:
-Χρυσή Αθηνά: Ο Μικρός Σαμεντί (Παλόμα Σέρμον-Ντάι)
-Ειδική Μνεία: Με Έναν Ψίθυρο (Πατρίσια Πέρεζ Φερνάντεζ & Χάιντι Χασάν)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ:
-Χρυσή Αθηνά: Το Τέλος του Πόνου (Μία Πρόταση) (Ζακλίν  Λέντζου)
-Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Goads (Ίρις Μπαγλανέα)
-Καλύτερη Σκηνοθεσία: Bella (Θέλγια Πετράκη)
-Καλύτερο Σενάριο: Χάρης Ραφτογιάννης (Πρώτος Έρωτας)
-Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Παύλος Ιορδανόπουλος (Το Νόημα του Αυγούστου)
-Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Έλενα Τοπαλίδου (Bella)
-Ειδική Μνεία: Όταν Γελάω Κλείνουν τα Μάτια μου (Ντάνιελ Μπόλντα)
-Ειδική Μνεία: Κωστής Κορωναίος για την ερμηνεία του στην ταινία Πρώτος Έρωτας (Χάρης Ραφτογιάννης)                             
-Ειδική Μνεία: Γιάννης Καραμπάτσος για τη διεύθυνση φωτογραφίας στην ταινία Mare Nostrum (Δημήτρης Αναγνώστου)

Μην ξεχνάτε πως το φεστιβάλ συνεχίζεται στην Αίγλη Ζαππείου και στη Ταινιοθήκη της Ελλάδος μέχρι και τη Τρίτη 6 Οκτωβρίου, ενώ οι προβολές των επιλεγμένων online ταινιών (ανάμεσά τους και οι νικήτριες ταινίες του επίσημου Διαγωνιστικού και του διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ), συνεχίζονται μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου με εισιτήριο 3 Ευρώ, ανά τίτλο.
εμφάνιση σχολίων