0
1
σχόλια
254
λέξεις
ΖΗΝ
Μπορούν να οσμιστούν τον ιό πέντε μέρες πριν τα συμπτώματα
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
24 Σεπτεμβρίου 2020
Στο στο φινλανδικό αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βάνταα, εφαρμόζεται πιλοτικά ένα νέο «τεστ» κορονοϊού, όπου σκύλοι εκπαιδευμένοι οσμίζονται τους επιβάτες για να δουν αν κάποιος έχει προσβληθεί ή όχι. Οι σκύλοι άρχισαν να μυρίζουν δείγματα από επιβάτες, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόζεται παράλληλα με τα συμβατικά τεστ, υπό την αιγίδα μιας ιδιωτικής κτηνιατρικής κλινικής.

15 σκύλοι και 10 χειριστές κάνουν το «τεστ» ως εξής: ο επιβάτης σκουπίζει τον λαιμό του με μια γάζα. Την τοποθετεί σε ένα δοχείο, το οποίο μεταφέρεται σε άλλο δωμάτιο και εκεί ο σκύλος το μυρίζει και δείχνει στον χειριστή το αποτέλεσμα. Μιας και η αποτελεσματικότητα των σκύλων δεν έχει αποδειχθεί σε συγκριτικές επιστημονικές μελέτες, οι επιβάτες κάνουν και ένα τεστ με επίχρισμα για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.


«Οι σκύλοι είναι πολύ καλοί στην ανίχνευση. Η αποτελεσματικότητα πλησιάζει το 100%»  

«Η μέθοδος αυτή μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό πέντε μέρες πριν τα συμπτώματα», δηλώνει στο Reuters η Άννα Χιλμ-Μπγιόρκμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και εξειδικευμένη στην κλινική έρευνα για τα ζώα συντροφιάς. «Οι σκύλοι είναι πολύ καλοί στην ανίχνευση. Η αποτελεσματικότητα πλησιάζει το 100%».

Πριν από λίγους μήνες, οι αρχές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν μια παρόμοια προσπάθεια ανίχνευσης του κορονοϊού στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, χρησιμοποιώντας αστυνομικούς σκύλους. Το ίδιο έκανε και η αστυνομία της Χιλής, η οποία εκπαιδεύει σκύλους που θα μπορούν να εντοπίσουν ασθενείς με Covid-19, ανιχνεύοντας την παρουσία του ιού στον ιδρώτα τους. Τι καλά που θα ήταν αν αυτή μέθοδος μπορούσε να εφαρμοστεί σε κλαμπ, θέατρα και συναυλίες!
εμφάνιση σχολίων